Νέοι δήμοι: Παραλαμβάνουν χρέη και παροπλισμένα μηχανήματα



xartis_nomou_kozanisΜε τη… θηλιά στο λαιμό ξεκίνησαν οι Καλλικρατικοί δήμοι. Αυτό που φοβόταν οι νέες Δημοτικές αρχές και στο Νομό Κοζάνης δυστυχώς συνέβη. Σε πρώτη φάση εκείνο που παρέλαβαν ως Καλλικρατικοί δήμοι πλέον είναι χρέη και… παροπλισμένα μηχανήματα. Η πρόσφατη δημοσιοποίηση απ’ την Τράπεζα της Ελλάδος των χρεών των νέων Καλλικρατικών δήμων, ήρθε να αποκαλύψει με αριθμούς αυτό που όλοι συζητούσαν και έλεγαν εδώ και καιρό. Πως η διοικητική μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει ουσιαστικά με τη… θηλιά στο λαιμό για όλους τους νέους Δδμους, καθώς τα χρέη είναι πολλά και ως ένα βαθμό άγνωστα για τους περισσοτέρους.

Με την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος μάθαμε ότι:

-Ο νέος Δήμος Κοζάνης χρωστά 13.914.572 ευρώ

-Ο νέος Δήμος Εορδαίας χρωστά 4.012.039 ευρώ

-Ο νέος Δήμος Σερβίων-Βελβεντού χρωστά 2.227.254 ευρώ

-Ο νέος Δήμος Βοϊου χρωστά 1.842.431 ευρώ.

Τα χρέη αυτά αφορούν τις υποχρεώσεις των δήμων προς τις τράπεζες κυρίως ή άλλους πιστωτικούς οργανισμούς και δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά που οφείλουν οι Δδμοι στους διάφορους προμηθευτές τους.

Τι δεν μάθαμε όμως

Αν λάβει υπ’ όψιν του κανείς το μέγεθος κάθε δήμου σήμερα και τον κύκλο εργασιών του, τα ποσά δεν είναι εξωφρενικά, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να διευκρινιστούν ορισμένα στοιχεία. Κατ’ αρχήν επειδή τα χρέη αναφέρονται σε Καλλικρατικούς δήμους που προέκυψαν απ’ τη συνένωση άλλων μικρότερων, πρέπει να μάθουμε πόσα χρέη κουβάλησε κάθε δήμος στο νέο αυτοδιοικητικό σχήμα. Στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό καθώς άλλο είναι να χρωστάς πέντε εκατομμύρια ευρώ, για παράδειγμα, όταν έχεις έναν ετήσιο κύκλο εργασιών γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ, και άλλο να χρωστάς ένα εκατομμύριο όταν ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν ξεπερνά το ίδιο ποσό.

Βέβαια για τους νέους δήμους το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα χρέη που παραλαμβάνουν αλλά και στα αντικείμενα. Για παράδειγμα, ορισμένοι απ’ τους παλιούς μικρούς δήμους εκείνο που απλώς έφεραν μαζί τους, είναι παροπλισμένα μηχανήματα, αλλά καλοδιατηρημένα αυτοκίνητα με τα οποία μετακινούνταν οι δήμαρχοί τους! Φυσικά έφεραν και πολλά κτίρια, ορισμένα εκ των οποίων εγκαινιάστηκαν πρόσφατα, τα οποία οι νέοι δήμοι πρέπει να αποφασίσουν τι θα τα κάνουν και κυρίως πώς θα τα συντηρήσουν, διότι εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Καλά το χτίσαμε, το θέμα είναι πως θα το διατηρήσουμε…

efkozani.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.