Αποξηραμένα Φρούτα – Συν και Πλην



0xerafruitaΠΛΗΝ: Βασικά τα φρούτα αυτά είναι αφυδατωμένα δηλαδή τους έχει αφαιρεθεί μεγάλο ποσοστό του νερού που περιέχουν. Διατροφικά δεν είναι ότι καλύτερο με την έννοια ότι ενα από τα πολλά καλά των φρέσκων φρούτων είναι το γεγονός ότι χορταίνουν λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που περιέχουν (τα περισσότερα φρούτα αποτελούνται από 90% νερό και πάνω), και είναι γνωστό ότι τρόφιμα με πολύ νερό προσφέρουν κορεσμό. Επιπλέον η επεξεργασία των αποξηραμένων φρούτων καταστρέφει κάποιες βιταμίνες. Λόγω της αποξήρανσης η διατροφική αξία είναι συμπυκνωμένη και αυτό αφορά και τις θερμίδες και σάκχαρα, το αποξηραμένο φρούτο μπορεί να περιέχει 30 με 50% περισσότερες θερμίδες και φυσικά σάκχαρα από το αντίστοιχο φρέσκο.

ΣΥΝ: Από την άλλη λόγω της αποξήρανσης, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες ανά γραμμάριο αλλά και πολλά μέταλλα όπως για παράδειγμα σίδηρο, που όντως υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα φρέσκα. Ωστόσο είναι λανθασμένη η άποψη ότι τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν άτομα με αναιμία, πρώτον γιατί η ποσότητα σιδήρου είναι σχετικά μικρή (1-2 γρ. ανά μερίδα) και δεύτερον είναι γνωστό ότι ο σίδηρος από φυτικές πηγές έχει μικρή απορρόφηση, μην περιμένεις λοιπόν τα αποξηραμένα φρούτα να σου ανεβάσουν τα επίπεδα σιδήρου. Τέλος τα αποξηραμένα φρούτα είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.

Ποια να φας και ποια όχι; Φυσικά διαλέγεις αυτά που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη η λιπαρά. Συνήθως αυτά είναι τα σύκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες και βερίκοκα. Από την άλλη απόφυγε τις μπανάνες οι οποίες συνήθως περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και λιπαρά και στην ουσία αποτελούν καραμέλες, ενώ φρούτα όπως παπάγια η μάνγκο είναι συνήθως καραμελωμένα.

Πόσο να φας; Μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων… θεωρείται 1/4 φλιτζάνι και αυτό αντιστοιχεί με περίπου μισό φλιτζάνι φρέσκα φρούτα. Συνιστάται να καταναλώνουμε 2-3 μερίδες φρούτων την ημέρα οπότε αν κατανάλωνες όλες σου τις μερίδες στη μορφή αποξηραμένου δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1/2 με 3/4 του φλιτζανιού.

Πως να τα φας; Σκέτα η σε σαλάτες, δημητριακά, γιαούρτι. Απόφυγε όμως τα αποξηραμένα φρούτα που βρίσκεις ήδη μέσα σε δημητριακά μιας και συνήθως έχουν πρόσθετη ζάχαρη.
Τα αποξηραμένα φρούτα όταν είναι σκέτα χωρίς άλλα πρόσθετα αποτελούν μια υγιεινή τροφή, ωστόσο μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που προσπαθεί να χάσει βάρος αφού είναι εύκολο να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα ενώ το γεγονός ότι περιέχουν λιγότερο νερό τα κάνει λιγότερα χορταστικά από τα φρέσκα.

natofao.blogspot.com


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.