Ισπανία: «Τρέχουν» να γεννήσουν λόγω… επιδόματος



CDF5EC1FF61B29FA5D30E1749016E824Τα μωρά της Ισπανίας που θα γεννηθούν έως τις 23:59 τοπική ώρα της Παρασκευής θα αποφέρουν στους γονείς τους 2.500 ευρώ το καθένα. Όσα γεννηθούν μετά τα μεσάνυχτα δεν θα λάβουν τίποτα, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές μέλλουσες μητέρες να ζητήσουν από τους γιατρούς τους να γεννήσουν πρόωρα, προτού καταργηθεί το κρατικό επίδομα που δίνεται για κάθε νέο μωρό που γεννιέται.

“Έχω συναδέλφους που έχουν δεχθεί αυτό το αίτημα από εκατοντάδες μέλλουσες μητέρες, ακόμα και σε δημόσια νοσοκομεία, διότι την 1η Ιανουαρίου 2011 θα πάψει να ισχύει το βοήθημα των 2.500 ευρώ”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Φρανσίσκο Καμπίγιο, γυναικολόγος μίας ιδιωτικής κλινικής της Μαδρίτης.

Το επίδομα γέννησης, ένα από τα βασικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής του ισπανού πρωθυπουργού Χοσε Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, είχε υιοθετηθεί τον Ιούλιο του 2007 για να ενισχυθεί το ποσοστό των γεννήσεων της χώρας.

Όμως το επίδομα αυτό καταργήθηκε με τα νέα μέτρα λιτότητας που αναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές και να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα: τον Μάιο η σοσιαλιστική κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το επίδομα από τις αρχές του 2011.

Το θέμα αυτό συζητείται σε πολλά ισπανικά διαδικτυακά φόρουμ, ενώ κάποιοι επισκέπτες δίνουν ακόμα και συμβουλές για την πρόκληση πρόωρου τοκετού, για παράδειγμα προτείνουν στις γυναίκες να πιουν τσάι με βατόμουρο ή να ανέβουν σκάλες.

Πάντως οι γυναικολόγοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το θέμα. “Ο πρόωρος τοκετός για 2.500 ευρώ είναι χαζομάρα”, δήλωσε ο Χουάν Χοσέ Βιντάλ, διευθυντής γυναικολογίας μίας κλινικής της Μαδρίτης στην κρατική τηλεόραση RTVE.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ABC από το επίδομα αυτό έχουν επωφεληθεί περίπου 1,5 εκατομμύρια μητέρες, παρόλα αυτά το 2009 μειώθηκε ο αριθμός των γεννήσεων στην Ισπανία για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια.

protothema.gr


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.