Αγωνιούν αλλά και ελπίζουν οι έμποροι της Κοζάνης



1agora_kozanisΤα πιο δύσκολα Χριστούγεννα των τελευταίων χρόνων περνούν και οι πολίτες της Κοζάνης, καθώς η οικονομική ύφεση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Κι αν οι μισθωτοί έλαβαν, τουλάχιστον, το μισθό τους, η απώλεια του χριστουγεννιάτικου δώρου δεν επηρέασε μόνο τους ίδιους αλλά και την τοπική αγορά.

Η κίνηση ακόμα και αυτές τις τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα είναι αισθητά περιορισμένη και πολλά καταστήματα βλέπουν το τζίρο τους να έχει κάνει βουτιά, χωρίς δυστυχώς να υπάρχουν πολλές ελπίδες για ανάκαμψη.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το οποίο βέβαια ισχύει για όλη τη χώρα, επιχειρηματίες και έμποροι πασχίζουν τουλάχιστον να κρατηθούν, ελπίζοντας ότι στο άμεσο μέλλον θα φανεί κάποιο φως.

Συμπαραστάτες στην προσπάθειά τους οι τοπικοί έμποροι έχουν Δήμο και Νομαρχία, καθώς οι δύο αυτοί φορείς πασχίζουν με τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν να φέρουν όσο περισσότερο κόσμο γίνεται στο εμπορικό κέντρο, ελπίζοντας ότι ένα ποσοστό θα ψωνίσει κιόλας.

Παράλληλα, οι έμποροι μέσω του εμπορικού τους συλλόγου, δεν παραλείπουν να επισημαίνουν τόσο την ανάγκη να στηριχθεί η τοπική αγορά, όσο και ότι οι τιμές που υπάρχουν πλέον σ’ αυτή έχουν πέσει αισθητά, ενώ πολλά καταστήματα κάνουν ειδικές προσφορές, ελαχιστοποιώντας το δικό τους κέρδος.

Κι όλα αυτά σε μια λογική «να κρατηθούμε και βλέπουμε», καθώς «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» και οι περισσότεροι θέλουν να αποφύγουν τη μοίρα άλλων συναδέλφων τους που έκλεισαν ήδη τα μαγαζιά τους, αυξάνοντας τα άδεια και ανενεργά καταστήματα ακόμα και στους εμπορικότερους δρόμους της Κοζάνης.

Είναι δε χαρακτηριστικό αυτό που μας έλεγε πρόσφατα παλιός έμπορος της Κοζάνης πως «αυτή την περίοδο θα κρατηθούν όσοι έχουν κάποια οικονομικά αποθέματα, που είναι ελάχιστοι, καθώς η κατάσταση αυτή κρατάει εδώ και πολύ καιρό…».

Απ’ την πλευρά τους οι καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι, όχι μόνο λόγω των εισοδημάτων που έχασαν, αλλά όσων φοβούνται πως θα χάσουν στο μέλλον, καθώς ο κύκλος των περικοπών παραμένει ανοικτός και οι περισσότερες συζητήσεις εξακολουθούν να στρέφονται γύρω από μειώσεις μισθών και απώλεια θέσεων…

efkozani.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.