Σκότωσαν λύκαινα ασυνείδητοι κυνηγοί στη Σιάτιστα



lykosΣκότωσαν και έσυραν σε ένα χωράφι ως τρόπαιο μία λύκαινα ασυνείδητοι κυνηγοί στη Σιάτιστα. Αγωνία από τον Αρκτούρο, καθώς ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος και τείνει να εξαφανιστεί. Άλλη μία λύκαινα ηλικίας μόλις 7 ετών, βρήκε τραγικό θάνατο στους πρόποδες του όρους Βούρινου, στο δήμο Σιάτιστας από ασυνείδητους που εξαπέλυσαν πυρά με πολυβόλο εναντίον του άτυχου ζώου το απόγευμα της Παρασκευής. Η ομάδα άμεσης επέμβασης και ενημέρωσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που έσπευσε στην περιοχή, διαπίστωσε ότι το ζώο θανατώθηκε πριν από τρεις ημέρες.
Η λύκαινα έφερε τραύμα από πυροβόλο όπλο στο αριστερό πλευρό, ενώ ήταν δεμένη με σκοινί στο μπροστινό δεξί πόδι, γεγονός που αποδεικνύει ότι σύρθηκε από το σημείο που πυροβολήθηκε ως το σημείο που βρέθηκε νεκρή. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ «η έλλειψη αποτελεσματικής φύλαξης από τους αρμόδιους φορείς ευνοεί την παράνομη δραστηριότητα λαθροθήρων στην περιοχή».
Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της Ε.Ε.
Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος.
Μη κυβερνητικές ομάδες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, καθώς επισημαίνουν ότι οι απειλές για την επιβίωση του είδους στην Ελλάδα είναι κυρίως ανθρωπογενείς.
Η συνεχής υποβάθμιση των βιοτόπων, η μείωση διαθεσιμότητας της φυσικής λείας, η μεταστροφή της κτηνοτροφίας από ελεύθερη σε σταβλισμένη, αλλά και η αρνητική εικόνα του λύκου στη συνείδηση των ανθρώπων αποτελούν συνεχείς απειλές για το είδος.

news247


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.