Ρατσισμός, βρωμιά και… κονσερβοποίηση στις ελληνικές φυλακές



7D85643B59BBF218E55ED7DDCFAD4287Την ανησυχία του για τις συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών κρατουμένων σε κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα εξέφρασε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με την ολοκλήρωση της δεκαήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Νόβακ, ο οποίος επισκέφθηκε πολυάριθμα κέντρα κράτησης στα σύνορα, καθώς και αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα (Αγίου Παντελεήμονα, Ακρόπολης, Ομόνοιας, Εξαρχείων) και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να επικυρώσει το διεθνές πρωτόκολλο για τα βασανιστήρια και να καθιερώσει εθνικό φορέα, ο οποίος, ανεξάρτητα και αποτελεσματικά, θα αναλαμβάνει την έρευνα για καταγγελίες κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων κρατουμένων και θα είναι ανεξάρτητος από την αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Μεταξύ άλλων… ο κ. Νόβακ εξέφρασε την ανησυχία του για το συνωστισμό κρατουμένων που παρατηρείται σε διάφορα τμήματα κράτησης, αστυνομικά τμήματα και δικαστικές φυλακές, γεγονός που, όπως είπε, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως «οι φυλακές Κορυδαλλού, δημιουργεί μεγάλη ένταση και συμπλοκές μεταξύ ομάδων κρατουμένων διαφορετικής εθνικότητας».

Αναφερόμενος ειδικότερα στα αστυνομικά τμήματα Αγίου Παντελεήμονα, Ακρόπολης, Ομονοίας, Εξαρχείων και του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», υπογράμμισε ότι «έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών, για διάστημα που πολλές φορές ξεπερνάει τους έξι μήνες, έχουν τέσσερις φορές περισσότερους κρατουμένους από τις δυνατότητές τους, είναι βρώμικα, με κακές συνθήκες εξαερισμού και φωτισμού. Οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση, καθώς δεν υπάρχουν διερμηνείς, αλλά ούτε και σε νομική βοήθεια και ιατρική φροντίδα και, παράλληλα, νιώθουν θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς, γιατί βλέπουν άλλους κρατούμενους να βγαίνουν πολύ γρήγορα, όπως Πακιστανούς, Αφγανούς και Σομαλούς, λόγω κατάθεσης εκ μέρους τους αίτησης ασύλου».
Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για το γεγονός ότι σε «τρία αστυνομικά τμήματα (Αγίου Παντελεήμονα, Ομόνοιας και Ακρόπολης), η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ βρήκε πρόχειρους ειδικούς χώρους, στους οποίους ήταν στοιβαγμένοι πάνω από 40 κρατούμενοι, σε φρικτές συνθήκες, που δεν ήταν καν καταγεγραμμένοι στο μητρώο κρατουμένων».

Αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση στον Αγιο Παντελεήμονα και την Πλατεία Αττικής, είπε: «Ενώ αναμέναμε να βρούμε και Έλληνες κρατούμενους για ποινικά αδικήματα, ύστερα από συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και ρατσιστικών ομάδων, δεν βρήκαμε παρά μόνο αλλοδαπούς κρατούμενους. Οι αστυνομικοί, εξάλλου, του τμήματος Αγίου Παντελεήμονα παραδέχθηκαν ότι οι συνθήκες κράτησης στο τμήμα είναι απάνθρωπες και πρόσθεσαν ότι είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουν ισορροπίες, διότι, αν θεωρηθούν από αυτές τις ρατσιστικές και φασιστικές ομάδες ότι δείχνουν ευνοϊκή μεταχείριση προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, απειλείται η ζωή των ίδιων των αστυνομικών οργάνων».

πηγή: protothema.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.