Τα εννέα Γεω-Θαύματα της Πίνδου



11pindosΓεννήθηκαν πριν από 700 εκατομμύρια χρόνια από το διαχωρισμό της αρχαίας ηπείρου Παγγαίας και τη δημιουργία της Ευρώπης και της Αφρικής. Βυθίστηκαν στον ωκεανό της Τηθύος που σχηματίστηκε ανάμεσά τους και ένωνε τη σημερινή Αγγλία με την Κίνα. Ο λόγος για τα πετρώματα της Δεσκάτης Γρεβενών που προσελκύουν το ενδιαφέρον της γεωλογικής έρευνας παγκοσμίως καθώς μαρτυρούν τη γεωλογική ιστορία του κόσμου και αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της θεωρίας των τεκτονικών πλακών.
Η Δεσκάτη και η ευρύτερη περιοχή της Βουνάσας είναι το ένα μόνο από τα εννέα γεω-θαύματα της Πίνδου που αποτελούν το αντικείμενο επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Γρεβενών με σκοπό την ανάδειξη και την τουριστική τους αξιοποίηση.
«Στην ίδια περιοχή μετά από αρκετά εκατομμύρια χρόνια άρχισε η σύγκρουση Ευρώπης και Αφρικής που είχε αποτέλεσμα το σχηματισμό των Άλπεων. Ο ωκεανός της Τηθύος καθόρισε τη μορφολογία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και μια από τις υποθαλάσσιες οροσειρές του σχημάτισε το όρος Βούρινος στα Γρεβενά, το δεύτερο γεω-θαύμα της περιοχής» αναφέρει η Γεωλόγος του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Άννα Ράσσιου.
Συνολικά σε όλη την περιοχή του Εθνικού Δρυμού της Βάλιας Κάλντα συναντώνται πετρώματα – τμήματα του αρχαίου μανδύα της γης που βρέθηκαν στην επιφάνεια με τη σύγκρουση της Ευρώπης με την Αφρική.

πηγή: prassia-eyrytanias.blogspot.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.