Επενδύσεις 45 εκατ. ευρώ στον πρότυπο οικισμό ΖΕΠ της Κοζάνης



zepkozani131010_500x400Έναν νέο πόλο οικιστικής εμπορικής και τουριστικής ανάπτυξης αποτελεί η Ζώνη Ενεργούς Πολεοδομίας (ΖΕΠ) για την ανάπτυξη της οποίας μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί 45εκατ. ευρώ από τη Δημοτική Επιχείρηση Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης(ΔΕΠΕΠΟΚ), ενώ λόγω κρίσης πάγωσαν τα projects προσέλκυσης επενδυτών για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου,  ξενοδοχείων και ανάπτυξη κατοικιών.
Η ΖΕΠ  είναι ένας πρότυπος οικισμός έκτασης  550 στρεμμάτων στη θέση Παιάμπορο,  μόλις 5 χλμ από την Κοζάνη,το οποίο ανήκει στο σχέδιο πόλη της Κοζάνης,  απέχει 3 χλμ από την Εγνατία οδό και είναι  σε επαφή με την έκταση των 950 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τη δημιουργία πανεπιστημιούπολης. Σε όλα τα κτίρια της ΖΕΠ υποχρεωτική βάση είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, ενώ  για όλα τα δημόσια κτίρια γίνεται  χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με φορέα υλοποίησης  τη ΔΕΠΕΠΟΚ.
Σήμερα σε τμήμα της ΖΕΠ, εμβαδού 55 στρεμμάτων, έχει κατασκευαστεί από… τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), συγκρότημα 278 κατοικιών το οποίο κατοικείται. Επίσης, στη ΖΕΠ λειτουργεί κτιριακό συγκρότημα 15.000 τμ για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Νέος στόχος για τη  ΖΕΠ είναι η ανάδειξη της  σε «πράσινο χωριό» χρησιμοποιώντας ΑΠΕ και την παραγωγή υδρογόνου με κτίρια που θα στηρίζονται στη γεωθερμία, την τηλεθέρμανση και τα φωτοβολταϊκά. Ήδη η ΖΕΠ έχει κερδίσει την πανελλήνια πρωτοπορία του πρώτου έξυπνου οικισμού στη χώρα, καθώς αποτελεί μοναδικό παράδειγμα εφαρμογής της τεχνολογίας Fiber to the Home(οπτική ίνα στο σπίτι) σε κλίμακα ενός ολόκληρου οικισμού. Ο προϋπολογισμός του έργου Fiber to the Home ανήλθε στα 1,8 εκατ.ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
Στη γενική συνέλευση της ΔΕΠΕΠΟΚ  αναφέρθηκε ότι οι επιχειρησιακοί στόχοι για το 2010 είναι η  επανεκτίμηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ανοικοδόμηση και εκμετάλλευση των διαθέσιμων εκτάσεων είτε μέσω εκποίησης είτε μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων. Ο δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λάζαρος Μαλούτας, τόνισε στη γενική συνέλευση ότι  η ΖΕΠ δεν ξοδεύει χρήματα από τον προϋπολογισμό του δήμου Κοζάνης, αντίθετα φέρνει κονδύλια με τις επιλέξιμες προτάσεις που υποβάλει.
Στους στόχους της ΔΕΠΕΠΟΚ επισημάνθηκε ότι είναι η επαναδημοπράτηση του πρότυπου κτιρίου εξυπηρέτησης γειτονιάς -mini market και καφετέρια- με την ενσωμάτωση σε αυτό όμορου πάρκινγκ, καθώς και η ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης και η έναρξη υλοποίησης δημοτικού- νηπιαγωγείου και βρεφονηπιακού σταθμού με βιοκλιματικό σχεδιασμό και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ακόμη, επιδιώκεται η υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση της «Θερμοκοιτίδας Καινοτόμων Επιχειρήσεων» και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση της μελέτης Technopolis, η ένταξη σε προγράμματα και η έναρξη υλοποίησης των έργων κοινόχρηστων χώρων της ΖΕΠ στην περιοχή ΟΕΚ- περιφέρειας και η οργάνωση και δημιουργία δομών διαχείρισης και λειτουργίας του ευρυζωνικού δικτύου της ΖΕΠ, με άμεσο στόχο τη βιωσιμότητά του και την επέκτασή του.

πηγή: voria.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.