Οριστικά Χιμένεθ στον πάγκο της ΑΕΚ



14FF73451DC8BF3406AD38E963DCE911Από την «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ έλεγαν την Τρίτη πως το αργότερο ως το βράδυ της Τετάρτης θα έχει τελειώσει το θέμα του νέου προπονητή και έτσι έγινε! Αφού, βέβαια, περάσαμε από χίλια κύματα καθώς στην ΑΕΚ έγινε το… απίστευτο! Ποιο ήταν αυτό;

Το γεγονός ότι έδωσαν θετικές απαντήσεις και οι δύο βασικοί υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Χιμένεθ και ο Πολ Λε Γκεν απάντησαν καταφατικά στις προτάσεις του Σταύρου Αδαμίδη και στη συνέχεια η ΠΑΕ έπρεπε να επιλέξει έναν εκ των δύο. Ο εκλεκτός, τελικά, είναι ο Ισπανός, που θα έρθει στην Αθήνα απόγευμα Πέμπτης ή την Παρασκευή.

Το συμβόλαιο του έχει διάρκεια δύο ετών, οι ετήσιες απολαβές φτάνουν στις 750.000 ευρώ και θα έχει μαζί του τρεις βοηθούς. Ένα βοηθό προπονητή, ένα γυμναστή και ένα… στατιστικολόγο!

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ…
Ο 46χρονος τεχνικός είναι γέννημα θρέμμα Σεβιγιάνος και στην ομώνυμη ομάδα έκανε καριέρα τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως προπονητής. Ξεκίνησε την καριέρα του στους Ανδαλουσιανούς σε ηλικία 16 ετών και όντας εκ των πιο σταθερών αριστερών μπακ του ποδοσφαίρου της χώρας του, ήταν στην αποστολή της Εθνικής ομάδας για το Μουντιάλ του 1990, που διεξήχθη στην Ιταλία. Στη Σεβίλλη έπαιξε περισσότερα από 400 παιχνίδια και αγαπήθηκε από τον κόσμο, καθώς ήταν ένας ποδοσφαιριστής που βγήκε από τα σπλάχνα του συλλόγου και παρέμεινε εκεί σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Έτσι, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι και την προπονητική του καριέρα την άρχισε εκεί. Ανέλαβε αρχικά τις ακαδημίες του συλλόγου και τη Β΄ ομάδα και τα αποτελέσματα ήταν τέτοια, ώστε όλοι στην Ανδαλουσία να κάνουν λόγο για έναν ανερχόμενο μεγάλο προπονητή.

Το να αναλάβει και την πρώτη ομάδα του συλλόγου ήταν θέμα χρόνου και αυτό επιβεβαιώθηκε το 2007, όταν επιλέχθηκε από τη διοίκηση ως αντικαταστάτης του Χουάντε Ράμος. Στα τρία χρόνια παραμονής του στην τεχνική ηγεσία, καθώς αποχώρησε τον περασμένο Μάιο, η ομάδα καθιερώθηκε ως τρίτη δύναμη πίσω από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ είχε καλή παρουσία και στο Champions League. Ο αποκλεισμός, όμως, από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ανέτρεψε την κατάσταση και μετά από 136 αγώνες με 75 νίκες, 22 ισοπαλίες και 39 ήττες, ο Χιμένεθ έφυγε από την αγαπημένη του Σεβίλλη.

Προτιμάει το αποτέλεσμα
Μία από τις μεγάλες συζητήσεις στο ποδόσφαιρο είναι αν προτιμότερο θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα ή το όμορφο θέαμα. Ο κόσμος σίγουρα τα θέλει και τα δύο, αλλά οι προπονητές βολεύονται και με το πρώτο. Στο κάτω-κάτω, τα αποτελέσματα είναι αυτά που κάνουν επιτυχημένο ή αποτυχημένο κάποιον. Αυτό το ξέρει πολύ και ο Χιμένεθ, ο οποίος κατά την τριετή παρουσία του στον πάγκο της Σεβίλλης δέχθηκε κριτική σε αρκετές περιπτώσεις επειδή έδειχνε να ρίχνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην τακτική και όχι στο να προσφέρει η ομάδα του πλούσιο θέαμα. Όχι ότι δεν υπήρχε κι αυτό, αλλά ο πρώτος στόχος πάντα ήταν το αποτέλεσμα. Για την AEK, αυτό είναι το ιδανικό αυτή τη στιγμή. Με δεδομένο ότι η ομάδα θέλει πολλή δουλειά σχεδόν σε όλους τους τομείς, το καλύτερο φάρμακο για να γιατρεύεται σιγά-σιγά είναι τα αποτελέσματα και αυτό σημαίνει ότι ο Χιμένεθ ταιριάζει απόλυτα. Από τη στιγμή που θα έρχονται τα αποτελέσματα, άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι θα βελτιώνεται και η ψυχολογία της ομάδας, θα τονώνεται η αυτοπεποίθηση της και αυτό θα βοηθήσει ώστε να έρθει σταδιακά και το θέαμα.

Δουλειά με πιτσιρικάδες
Ένα χαρακτηριστικό του Χιμένεθ που τον κάνει να ξεχωρίζει, είναι η διάθεση του να δουλεύει με ποδοσφαιριστές νεαρούς σε ηλικία. Στη Σεβίλλη του Χουάντε Ράμος που όλοι θαύμασαν, άλλωστε, υπήρχαν αρκετοί ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής και αναδείχθηκαν λόγω της δουλειάς που έκαναν υπό τις οδηγίες του Χιμένεθ. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο αρχηγός Χεσούς Νάβας και ο αριστερός εξτρέμ Ντιέγκο Καπέλ.

Γενικά ο 46χρονος τεχνικός αρέσκεται στο να δουλεύει με πιτσιρικάδες και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, ώστε να τους βοηθήσει να κάνουν το βήμα που πρέπει και να εξελιχθούν σε παίκτες έτοιμους να σταθούν στο πιο υψηλό επίπεδο και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Είναι κι αυτός, επομένως, ένας λόγος που κάνει τον Χιμένεθ αρκετά ελκυστική περίπτωση για την ΑΕΚ καθώς δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σταύρος Αδαμίδης είχε πάει στην Ισπανία, έστω στη Βαρκελώνη, για να πάρει ιδέες για την αναδιάρθρωση των ακαδημιών της Ένωσης. Με το νέο προπονητικό κέντρο στα Σπάτα, πρέπει η πρώτη ομάδα να έχει έναν προπονητή που θα βοηθήσει και τα τμήματα υποδομής.  

Η αναγνώριση από Μουρίνιο
Το να γράφουμε εμείς εγκωμιαστικά σχόλια για τον Μανόλο Χιμένεθ, ενδεχομένως να μην έχει καμία σημασία για κάποιον. Το να λέει τα καλύτερα ο Ζοσέ Μουρίνιο, όμως, είναι σημαντικό και αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς. Με τα ισπανικά ΜΜΕ να ασκούν κριτική στον Χιμένεθ πριν δύο χρόνια για την παρουσία του στη Σεβίλλη, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν είχε κανένα πρόβλημα να τοποθετηθεί και να πάρει το μέρος του Χιμένεθ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν να αμφισβητείται ο Χιμένεθ; Έχουν δει όλη την πορεία του στο ποδόσφαιρο και όσα έχει καταφέρει;».

πηγή: gazzetta.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.