Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για τους παραγωγούς ενέργειες με φωτοβολταϊκά: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»!



genop_deiΟ πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) με επιστολή του προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του ζητά να νουθετήσει βουλευτή του κόμματός του που τόλμησε (!) να ισχυριστεί στη Βουλή, στη συζήτηση επερώτησης βουλευτών της ΝΔ, ότι για την κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ ευθύνεται και ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Μπορεί κανείς να δικαιολογήσει τις ασκήσεις ισορροπίας με τις έννοιες ΠΧΦΕΛ, ΕΤΜΕΑΡ, και ΕΛΑΠΕ που κάνει ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ. Άλλωστε κάπως πρέπει να δικαιολογήσει το … παντεσπάνι του!

Αυτό ακριβώς που του εξασφαλίζουν οι εγγυημένες τιμές και ΚΥΡΙΩΣ οι εξωφρενικές χρεώσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν αγόγγυστα οι Έλληνες καταναλωτές και έχει αυξηθεί κατά 9.500% ( από 0,30 λεπτά /MWh σε 30 ευρώ/ MWh)!!!

Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ δεν μπορεί όμως να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα γιατί υπάρχει η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών:

Οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) προσφέρουν στο σύστημα κάθε χρόνο 8 TWh και για αυτή την ποσότητα παραγωγής αμείβονται με 2 δισεκατομμύρια ευρώ !!!

Δηλαδή με απλά μαθηματικά -και όχι με νομικές ακροβασίες – πληρώνονται για κάθε MWh 250 ευρώ όταν η ακριβότερη (που μπαίνει στην αγορά ) δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ!
Προκαλεί έκπληξη πάντως ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΣΠΕΦ, που είναι πρώην συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, εκτίθεται με όσα υποστηρίζει μαζί με τον πρόεδρο του ΣΠΕΦ και θα ήταν συνετό , στο μέλλον να είναι περισσότερο προσεκτικός.

Στην ίδια λογική, πληθώρα δημοσιευμάτων εκπορευόμενων από επιχειρηματικά συμφέροντα και συνεπικουρούμενα από «ευαγή» θεσμικά ιδρύματα στοχεύουν στη διατήρηση των εγγυημένων τιμών και την ένταξή τους (της παραγωγής των μελών του ΣΠΕΦ) κατά προτεραιότητα στην αγορά.

Είναι γνωστό ότι η χρέωση προμηθευτή δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Την επέβαλαν στην κυβέρνηση και (στην ελεγχόμενη από αυτή) ΡΑΕ αυτοί που εποφθαλμιούν την καταστροφή της ΔΕΗ.

Αυτοί που θεωρούν δεδομένη την καταστροφή της και περιφέρονται σαν κοράκια από πάνω της να την κατασπαράξουν.

Η χρέωση προμηθευτή, που κοστίζει στη ΔΕΗ 300 εκατομμύρια το χρόνο, έχει βάλει την επιχείρηση σε δεινή οικονομική θέση. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Ο λογαριασμός ΑΠΕ στα τέλη του χρόνου ισοσκελίζεται πάλι στην πλάτη της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ πληρώνει τις ΑΠΕ τελικά.

Όπως υποστηρίχθηκε από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο πλαίσιο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, η κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή αμέσως αποτελεί τουλάχιστον ένδειξη σεβασμού της κυβέρνησης προς τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, που ολο δηλώνει ότι θέλει να τη σώσει και όλο την οδηγεί σε απαξίωση και την οικονομική καταστροφή.

Κανένας υπουργός δεν μπορεί να οδηγήσει την επιχείρηση σε απιστία απέναντι στον εαυτό της και το κοινωνικό σύνολο, προς όφελος κάποιων.

Τέλος, σε μια χώρα όπου οι μισθοί των εργαζομένων -τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα- έχουν κατακρημνισθεί, είναι υπερβολή (τουλάχιστον) οι εκπρόσωποι των Α.Π.Ε. να ζητούν να απολαμβάνουν όχι μόνον εγγυημένες τιμές αλλά και σε ύψη που ενδεχομένως, μόνον οι εποχές που «δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα» θα …δικαιολογούσαν !!!

Και κάτι ακόμα που αποδεικνύει ότι η ΓΕΝΟΠ δικαιολογημένα επισημαίνει «το τεράστιο κόστος που επωμίζεται η ΔΕΗ από την κυβερνητική απόφαση για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ»:

Ισχύει ότι από τα 400 εκατομμύρια ευρώ του ΕΛΑΠΕ , τα 300 τα «φορτώνεται» η ΔΕΗ;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.