Εικόνα από το … αύριο στο έργο της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Κοζάνης! Του Παναγιώτη Τσιούρκα



kozani_river copy
Approved Master Plan 2016. ΚΟΖΑΝΗ. Η … ιδιαίτερη πατρίδα μας! Ναι, αυτή η «Τέτοια», η «Αλλιώτ(ι)κη», η «ΠΑΝΤΓΙΑ*», η «ΡΑΝΤΓΙΑ*», η …

Ανατροπή της τελευταίας στιγμής φαίνεται πως θα έχουμε στο έργο της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Κοζάνης. Οι διαδικασίες παραλαβής του έργου ακυρώθηκαν, καθώς τα υφιστάμενα υδάτινα «στοιχεία υπερχείλισης» για τη δημιουργία ευχάριστου μικροκλίματος τις θερμές ημέρες του χρόνου, κρίθηκαν ανεπαρκέστατα. Εξαιτίας αυτής της σημαντικής αστοχίας, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να κάνει αποδεκτή τη συμπληρωματική πρόταση του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα, με Κοζανίτικες καταβολές, Dr Goucio dVampa* για τη μετατροπή της Οδού Παύλου Μελά σε ποτάμι, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Από την παρέμβαση θα προκύψουν δύο διακριτά τμήματα, το ανατολικό και το δυτικό. Η Πάντγια και η Ράντγια, σύμφωνα με το τελικό Master Plan.

Ο ποταμός θα πηγάζει από τους λόφους της Αγίας Παρασκευής και του Αη Σαράντη,  θα διασχίζει την Παύλου Μελά, θα στρίβει στην Τσιμηνάκη και μέσω της Ολύμπου θα εκβάλλει σε μια μαγευτική λίμνη που θα σχηματιστεί στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, αλλάζοντας άρδην τις αποχρώσεις του γκρίζου αστικού τοπίου. Στις όχθες του υδάτινου συστήματος θα λειτουργούν καφετέριες, beach bars, εστιατόρια, ψαροταβέρνες κ.α., ενώ γόνδολες με ρηχό βύθισμα θα πραγματοποιούν ρομαντικές βόλτες, παρέα με τους πανέμορφους κύκνους και τις πάπιες του οικοσυστήματος. Οι δύο κατάφυτες από γκουρτσιές–ασφαλείας* όχθες της πόλης θα ενώνονται με πέτρινα γεφύρια, πάνω στα οποία θα εμφανίζονται τα ξημερώματα οι μοναχικοί ψαράδες της πόλης, το απόγευμα οι καλλιτέχνες του δρόμου και το βράδυ – μετά το Νταγκ* – οι ταιριασμένοι … βρουκολακαίοι*.
pavlou_mela4 copy
Εικόνα από το … αύριο. Η γέφυρα της νοσταλγίας του «Κρίνου» …

Σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας, το ριζοσπαστικό σχέδιο κρίθηκε άκρως ρεαλιστικό και ανταποδοτικό δεδομένου ότι μετά την οριστική παραχώρηση των χώρων του Σιδ. Σταθμού, αφενός μεν δεν απαιτούνται αποζημιώσεις περιουσιών, αφετέρου τα όποια κόστη (της εγκεκριμένης ΣΔΙΤ) αντισταθμίζονται πλήρως από τα κοινωνικά, και όχι μόνο, οφέλη που θα προκύψουν από την κλιματική άνεση, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τις υπεραξίες των παρακειμένων ακινήτων και κυρίως από την κατακόρυφη αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Το πραγματικά όμως τεράστιο και ανεκτίμητο κοινωνικό όφελος-μέρισμα για την πόλη, συνίσταται στην αναμενόμενες υπερβατικές εμπνεύσεις των πνευματικών προσωπικοτήτων των Φανών, του ΔΗΠΕΘΕ, της Γκοβεδαρείου Βιβλιοθήκης, του Εικαστικού και του Φωτογραφικού Εργαστηρίου, της Πανδώρας, του Δημοτικού Ωδείου κ.λπ. Σε αντίστοιχο φυσικό περιβάλλον, άλλωστε, συνέθεσε παλιότερα ο Στράους το απόλυτο βαλς για το «Γαλάζιο Δούναβη» και ο Σμεντάνα ύμνησε τον πασίγνωστο «Μολδάβα».
Σχετικά με την ονομασία του ποταμού, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε brand, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο εύκολα. Το όνομα «Σήκου-Άννα*» αν και κρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο υπέροχο και αντιπροσωπευτικό της περίφημης Κοζανίτικης … λεπτότητας, απορρίφθηκε γιατί είναι ομόηχο με κάποιο άλλο ευρωπαϊκό (ποταμάκι). Τα υπόλοιπα ονόματα* που έπεσαν στο τραπέζι όπως ποταμός «Gouciou dVampa», «Απόϊρας», «Ιντζέκαρας», «Αστρέχας», «Μουκαέτ’ς», «Σαλτανάτ’ς», «Φον Κάραγιαν» «Παπαγιάν’τς», «Παγούν’τς», «Πάρης», «Λάζος», «Ιωαννίδης», «Δεσποτίδης», «Καρυπίδης» και κάποια άλλα σε –ιδης, δεν ανταποκρινόταν στα αυστηρά κριτήρια επιλογής. Όπως και τα … αντιτουριστικά* «Ούρδας», «Ψέκας», «Βιρανές», «Ζητλάρ’ς», «Κιρχανατζής» και «Τανστάρας» ποταμός, που δεν προκαλούν θετικούς συνειρμούς. Τελικά μετά από θυελλώδεις συζητήσεις και αφού αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η χρήση διπλού ονόματος («ποταμός Λασσάνης – Μαμάτσιος*») αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία το «ποταμός Σιουρδίτης», ως το πλέον αντιπροσωπευτικό και διαχρονικό της τοπικής μας ταυτότητας. Για την αποφυγή περαιτέρω εντάσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο πρότεινε το όνομα της λίμνης να αποφασισθεί κατόπιν διαβούλευσης και διεξαγωγής σχετικού δημοψηφίσματος.
Ιστορικά οι ποταμοί είναι σύμβολα και κάνουν τη διαφορά. Στις όχθες τους έχουν χτιστεί πολλές πόλεις που ταυτίστηκαν μαζί τους και έχουν γίνει αέναοι μάρτυρες θετικών, αλλά και εγκληματικών, εξελίξεων. Πρώτη φορά όμως στον κόσμο, κόντρα στην ιστορία, στη γεωγραφία και στη γεωλογία, θα ροβολήσει μυστηριακά ένας ποταμός σε κατοικημένη πόλη. Ένας ιδιαίτερος, καθαρτήριος ποταμός που θα πρεσβεύει αποκλειστικά την ανανέωση, την ειρήνη, την επικοινωνία και την πολυπόθητη αειφόρο τοπική ανάπτυξη, σηματοδοτώντας την αντιστροφή μιας μακροχρόνιας εθνικής κρίσης! Κι αν ροβολήσει ο «Σιουρδίτης» δεν γυρίζει πίσω …
Μύρισε Μάρτης, Άνοιξη και … Τσικνοπέμπτη! Καλό Μήνα & Καλές Αποκριές να ‘χουμε και του χρόνου να ‘μαστε Ο Λ Ο Ι καλύτερα!
Υ.Γ.(1) Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα, γεγονότα ή καταστάσεις είναι εντελώς … συμπτωματική !
Υ.Γ.(2) Ευχαριστώ θερμά τον κ. Ντίνο Πεκόπουλο για τις παραστατικότατες εικόνες από το … μέλλον.
ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ (*)
–Η Τέτοια, η Αλλιώτ(ι)κη, η Πάντγια, η Ράντγια : Ο καθένας μπορεί να εννοήσει … οτιδήποτε,
Goucio d’ Vampa, (Γούτσιους τ’ Βάμπα) (ου): Δημοφιλής cult προσωπικότητα του παρελθόντος, αλλά και σύγχρονος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής & Πολεοδομίας στα Πανεπιστήμια της Βενετίας και του Χάρβαρντ. Καμία σχέση με το «γούτσου-γούτσου»,
Γκουρτσιά (η) : Αχλαδιά (Ενίοτε ο κορμός της υποκαθιστά τα σωσίβια ασφαλείας),
Νταγκ (το) : Η 12η ώρα του μεσημεριού ή του μεσονυκτίου,
Ταιριασμένοι … βρουκολακαίοι (οι) : Πιωμένοι … ξενύχτηδες (μεταφ.),
Σήκου – Άννα : Σήκω/σηκώσου (ρ)- Άννα.
Απόϊρας (ου) : Ορμητικό ρεύμα νεροποντής που στο διάβα του συμπαρασύρει οτιδήποτε  συναντήσει (από το απορρέω),
Ιντζέκαρας (ου) : Ο Αλιάκμονας. Ο ποταμός που έχει ακανόνιστη ροή νερών,
Αστρέχα : Υδρορροή ή αυλάκι που σχηματίζεται από τα νερά της βροχής που πέφτουν από τα κεραμίδια,
Μουκαέτ’ς (ου): Ο επιτήδειος, ο καταφερτζής, ο ικανός ή ο πονηρός,
Σαλτανάτ’ς (ου) : Αυτός που κάνει σαλτανάτια, δηλαδή πράξεις για τις οποίες καυχιέται και είναι περήφανος,
Ούρδας (ου) : Ο ανόητος, ο χαζός,
 –Ψέκας (ου) : Ο παραμυθάς, ο αφελής, ο ελαφρόμυαλος,
 –Βιρανές (ου) : Ο άχρηστος, ο αφιλότιμος, ο εργένης, το γεροντοπαλίκαρο,
Ζητλάρ’ς (ου) : Ο τρακαδόρος, ο ζήτουλας, ο αναξιοπρεπής, ο ψευτοπερήφανος,
Κιρχανατζής (ου) : Αυτός που δεν συμπεριφέρεται σαν κύριος, ο τεμπέλης, ο παραμυθάς,
Τανστάρας (ου) : Αυτός που περιαυτολογεί, ο φιγουρατζής, ο επιδειξίας,
Λασσάνης Γ. (1793 – 1870) : Κοζανίτης λόγιος και πολιτικός συνεργάτης του Αλ. Υψηλάντη,
Μαμάτσιος Κ. : Μέγας ευεργέτης της Κοζάνης (Νοσοκομείο, Καμπαναριό).
Από το blog του Παναγιώτη Τσιούρκα – tsioukras.blogspot.gr

3 σχόλια στο άρθρο “Εικόνα από το … αύριο στο έργο της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Κοζάνης! Του Παναγιώτη Τσιούρκα

  1. Ειδοποίηση: σκαθάρι » Το έργο της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Κοζάνης!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.