Ανοικτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Εξοχότατη κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας
Επειδή η Δημοκρατία είναι το μόνο πολίτευμα που δίνει το δικαίωμα σε κάθε πολίτη να κρίνει δημόσια τις πράξεις των δημόσιων προσώπων όπως είσθε εσείς, γι’ αυτό κι εγώ παίρνω το θάρρος να κρίνω μια δική σας πράξη. Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, που ειδικά φέτος είχε άλλη αίγλη επειδή γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, είχατε δίπλα σας έναν κύριο που δεν είναι καν ο σύζυγός σας, αλλά απλά είναι ο σύντροφός σας.

Επιτρέψτε μου να σας επισημάνω ότι στην παρέλαση τιμάται αυτός που εκπροσωπεί τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι η οικογένειά του και φυσικά όχι οι σχέσεις της ιδιωτικής του ζωής. Μέχρι τώρα από το 1974 και μετά, που η Ελλάδα έχει το πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας κανείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε στις παρελάσεις δίπλα του ούτε την σύζυγό του.

Εξοχότατη κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας στην παρέλαση ο Ελληνικός Στρατός αποδίδει τιμές σε σας που εκπροσωπείτε την Ελληνική Δημοκρατία. Δεν έχετε το δικαίωμα να απαιτείτε από τα στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού, που έτσι και το καλέσουν οι περιστάσεις θα κληθούν να χύσουν το αίμα τους γι’ αυτήν την Δημοκρατία, να αποδώσουν τιμές στον οποιοδήποτε σύντροφό σας.

Εκτός όμως από αυτά, το να έχετε δίπλα σας σε μια τόσο επίσημη εκδήλωση έναν άντρα που δεν στεφανωθήκατε μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία συνιστά περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό που η παράδοσή του είναι ορθόδοξη. Όπως γνωρίζετε η επανάσταση του 1821 που γιορτάζουμε έγινε «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία» και ακόμα γνωρίζετε ότι ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έγραψε στα απομνημονεύματά του «όταν πήραμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και μετά υπέρ πατρίδος».

Είναι δικαίωμά σας να έχετε όποια ιδιωτική ζωή θέλετε, αλλά δεν έχετε δικαίωμα στις δημόσιες εμφανίσεις σας να προκαλείτε τα ήθη του ορθόδοξου ελληνικού λαού. Το Σύνταγμα που υπηρετείτε όλοι οι άρχοντες αυτής της χώρας αρχίζει με την φράση «Εις το Όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Τι μήνυμα περνάτε στον λαό όταν παρουσιάζεστε σε μια τόσο επίσημη εκδήλωση με τον σύντροφό σας ; Απλά του περνάτε το μήνυμα να περιφρονεί την ευλογία του Θεού που δωρίζεται στο ζευγάρι με τον γάμο μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Προσέξτε όμως γιατί «Θεός ου μυκτηρίζεται» (Προς Γαλ.6,7).

Στην χώρα του Ισραήλ στα χρόνια του Χριστού ο βασιλιάς Ηρώδης είχε πάρει για γυναίκα του την γυναίκα του αδελφού του και την παρουσίαζε μάλιστα στις δημόσιες εμφανίσεις του. Τον έλεγχε γι’ αυτή την προκλητική του συμπεριφορά ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και τον αποκεφάλισε ο Ηρώδης. Βλέπετε, δυστυχώς, δεν είχαν δημοκρατικό πολίτευμα. Τι κέρδισε ο βασιλιάς Ηρώδης ; μετά από λίγα χρόνια «παραχρήμα δε επάταξεν αυτόν άγγελος Κυρίου ανθ’ ών ουκ έδωκε την δόξαν τω Θεώ και γενόμενος σκωληκόβρωτος εξέψυξεν» δηλαδή τον έφαγαν τα σκουλήκια και πέθανε(Πραξ. Αποστ. 12,23). Αγάπησε, όπως λέει ένα τροπάριο της Εκκλησίας μας, αυτή « την επίπλαστον και πρόσκαιρον ζωήν» και έχασε την αιώνια Ζωή.

Εξοχότατη κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας
Δεν έχει σημασία ποια θέση έχουμε, όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή η θέση, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πόσο εργαστήκαμε, τι τελικά προσφέραμε στους συνανθρώπους μας από την θέση που είχαμε. Όπως και στην παραβολή του Χριστού δεν είχε σημασία ότι ο ένας πήρε 5 τάλαντα, ο άλλος 2 και ο άλλος 1, αλλά τι κατάφεραν, τι πρόσφεραν με όσα τάλαντα πήραν. Γιατί ο καθένας που εργάστηκε και πολλαπλασίασε τα τάλαντα που του δόθηκαν, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους, άκουσε από τον Θεό «εύ δούλε αγαθέ και πιστέ ! επί ολίγα ής πιστός επί πολλών σε καταστήσω. Είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου» (Ματθ.25,21).

Με τιμή και σεβασμό προς το αξίωμά σας
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος
Καθηγητής Χημικός