Μπούρινος: Το βουνό της Κοζάνης και των Γρεβενών με τους σπάνιους θησαυρούς – Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου



ioeughoeuhgroergergtrhyrt

Είναι παράξενο να ζεις σε ένα τόπο, δεκάδες χρόνια ,να βλέπεις στρέφοντας το βλέμμα προς την δύση το αγαπημένο βουνό, όλων των κατοίκων, τον Μπούρινο και να μη ξέρεις, ότι κρύβει ένα αμύθητο θησαυρό ,όχι βέβαια, λίρες και κοσμήματα, αλλά μοναδικά δημιουργήματα της φύσης, σπάνια φυτά, που κάποια από αυτά δεν βρίσκονται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου ή να είναι μοναδικά και στην Ελλάδα.Αρκετά από αυτά τα φυτά, με την κατάλληλη καλλιέργεια και διασταύρωση, έχουν δώσει σε ολόκληρο τον κόσμο, τέτοιες ποικιλίες που στολίζουν κήπους σε σπίτια πλατείες η πάρκα.

Άλλα φυτά με τις φαρμακευτικές και αρωματικές ιδιότητες, επουλώνουν πληγές και εκπέμπουν αρώματα που έχουν μπει στην καλλιέργεια, σε πολλές χώρες και αποδίδουν οικονομικά. Φανταστείτε ότι η κιβωτός του Νώε μοιάζει να μην δεν έφτασε στο Αραράτ, αλλά στον δικό μας Μπούρινο και έτσι βρέθηκαν όλα αυτά τα φυτά.Υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 350 ή κατά άλλους πάνω από 500 είδη, εκ των οποίων τα 23 μοναδικά.

Αυτά βρίσκονται στο βουνό, που το υψόμετρο του φτάνει στα 1866 μέτρα και τα περισσότερα φύονται σε μια απομονωμένη κοιλάδα, την περίφημη κοιλάδα του Μεσιανού η Μεσιού (μεσαίου ] νερού, γεγονός που συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον βοτανολόγων, ζωολόγων, εντομολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων. Για κάποιον, μάλιστα, που θα έχει την τύχη να ανεβεί σε κάποιες από τις κορυφές του θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει μια καταπληκτική θέα. Βλέπει κανείς, όλο το νομό Γρεβενών και την ανατολική πλευρά της οροσειράς της Πίνδου, από το Γράμμο ως τον Κόζιακα. ΄Οταν υπάρχει ατμοσφαιρική διαύγεια, φαίνονται και τα Άγραφα. Ένα μικρό βουνό, που όμως έχει μεγάλη οικολογική σημασίας και λόγω της μοναδικής βιοποικιλότητας του, ο Μπούρινος έχει ενταχθεί, με στόχο την προστασία του, στο NATURA 2000, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ειδικών Ζωνών Διατήρησης.

Εδώ το οικοσύστημα εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες βλάστησης για πολυάριθμα είδη φυτών, 15 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα, ενώ 8 είναι τοπικά ενδημικά, μοναδικά στον κόσμο Κάναμε, στο πλαίσιο της έρευνας για τις Λίμνες της Δ. Μακεδονίας, για την παρουσίαση στο flash-tv και για την χλωρίδα και πανίδα των βουνών της ,εκπομπή για την χλωρίδα του Μπούρινου και την παρουσιάσαμε πριν από λιγο καιρό .Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι είναι σωστό να την δώσουμε ευρύτερη δημοσιότητα, καθώς η ανάγκη προστασίας αυτού του θησαυρού επιβεβλημένη.

Πριν από λίγο καιρό παρουσιάσαμε μια εκπομπή αφιέρωμα στο αγαπημένο βουνό στη τηλεόραση.

Το VIDEO από την εκπομπή στο FLASH-TV Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ περιλαμβάνει

Α) Περιγραφή του βουνού και τα μέρη που μπορεί να ξεκινήσει κανείς για να φθάσει στην κορυφή
Β) Αναφορά στην απομονωμένη κοιλάδα του Μεσιανού νερού με τα χαρακτηριστικά της
Β) Η θέση του καταφυγίου του ορειβατικού συλλόγου της Σίατιστας
Γ ) Ετυμολογία του ονόματος
Ε ) Φωτογραφίες από ένα πλήθος λουλουδιών της απίθανης και σπάνιας χλωρίδας του βουνού
Β) Αναφορά στους λόγους που σε ένα μικρό βουνό υπάρχει μια τόσο μεγάλη βιοποικιλότητα
Γ) Ο κίνδυνος που διέτρεξε να εξαφανισθεί πρόσφατα αυτός ο απίθανος παράδεισος

Δείτε το βίντεο:

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Μπούρινος: Το βουνό της Κοζάνης και των Γρεβενών με τους σπάνιους θησαυρούς – Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.