Συνέντευξη Τύπου: “Δεν θέλουμε να γίνουν τόσο κοντά στους οικισμούς, έχει υπερ κορεστεί η περιοχή” – Συλλαλητήριο ενάντια στα φωτοβολταϊκά την Πέμπτη 1 Ιουνίου – Δείτε τα βίντεο

Μερόπη Βαχτσεβάνου για το KOZANILIFE.GR

Την ελλιπή ενημέρωση από την πολιτεία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις ενέργειες και κινητοποιήσεις  που προχώρησαν ενάντια στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων, παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Καλαμιάς, Γαλατινής και Σιάτιστας και της συλλογικότητας «ΕΟΡΔΑΙΑ SOS», στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το μεσημέρι της Τρίτης 23  Μαΐου 2023, στην Αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης.

Μιλώντας με νούμερα και στοιχεία ο καθένας για την περιοχή που προέρχεται, ανέδειξαν για ακόμη μία φορά το μέγεθος των προβλημάτων που προκαλούν στο περιβάλλον, στην καθημερινότητα και στις ζωές των ανθρώπων’ 600χιλιαδες στρέμματα στα οποία εγκαθίσταται οι ΑΠΕ. Αντιλαμβάνεστε για τι μιλάμε; Υπήρχε έντονη αστυνομική δύναμη όχι για τους πολίτες, αλλά για τις εργασίες’. 

‘Μέσα από τους αγώνες μας προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε οποιοδήποτε πολιτικό μέσο και πρόσωπο για να διεκδικήσουμε το δίκαιο αίτημα μας για το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία’. 

Ο Νίκος Γιαννάκης, Επιστήμονας Εφαδοφολόγος, τεκμηρίωσε από την επιστημονική του πλευρά τι σημαίνει πράσινη ανάπτυξη και τις επιπτώσεις που προκαλεί στο κλίμα “είναι μια τρομακτική εικόνα. Σε αυτήν περίπτωση δημιουργεί μόνιμο πρόβλημα στο έδαφος. Δεν μπορεί να ονομάζεται πράσινη ανάπτυξη όταν καταστρέφει το έδαφος. Δεν βοηθούν στη βελτίωση του κλίματος. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι  οι ΑΠΕ μπορούν να είναι μια ενδιάμεση μορφή και για λίγο χρονικό διάστημα’. Ο ίδιος τόνισε πως ”τα περιβαλλοντικά θέματα και παγκόσμια και πανελλαδικά, είναι αρκετά χαμηλά στις ατζέντες των κομμάτων”.

Αξίζει να σημειωθεί όπως τονίζουν και οι ίδιοι ότι “δεν είμαστε ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όχι όμως με αυτήν την εκμετάλλευση που προκαλεί τόση μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον και στις ζωές μας”.

Τον λόγο πήραν οι  Γιώργος Βαμβακάς από την Καλαμιά, ο Μιχάλης Καραμπατζιάς από Σιάτιστα και  Γαλατινή, ο Νίκος Βουνοτρυπίδης από την Εορδαία και ο Βιολόγος από τις Πρέσπες Νίκος Γιαννάκης, ενώ τις ομιλίες συντόνισε η  Αντωνία Κυρατσού- Δαγιόγλου από την Καλαμιά.

Οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα και της  συλλογικότητας «ΕΟΡΔΑΙΑ SOS», συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους διοργανώνοντας συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.

 

 

 

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Συνέντευξη Τύπου: “Δεν θέλουμε να γίνουν τόσο κοντά στους οικισμούς, έχει υπερ κορεστεί η περιοχή” – Συλλαλητήριο ενάντια στα φωτοβολταϊκά την Πέμπτη 1 Ιουνίου – Δείτε τα βίντεο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.