Η αλήθεια για την αγορά του οικοπέδου των προσκόπων – Του Β. Κωνσταντόπουλου



 

Σε ανάρτησή του μετά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Μεγάλη Τρίτη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μπουκουβάλας Νικ. αναφέρθηκε

στην στάση της αντιπολίτευσης στο επίμαχο θέμα της αγοράς του οικοπέδου των προσκόπων.

Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε στο πρόσωπό μου παραποιώντας την θέση μου και την πρότασή μου, που κατέθεσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Φυσικά δεν αναφέρθηκε ότι με δική του ευθύνη δεν έβαλε στην ψηφοφορία τις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο τόσο από μένα όσο και από τον κ. Ζάκη.

Η διαχείριση του θέματος από τον κ. Μπουκουβάλα ήταν κάκιστη, με συνέπεια να μην ψηφιστεί η πρόταση της δημοτικής αρχής για την αγορά του οικοπέδου στην τιμή των 85.000 ευρώ, δεδομένου ότι η κα Σπυρίδου στην αρχική της τοποθέτηση είχε συμφωνήσει με την πρόταση της δημοτικής αρχής αλλά στην τελική ψηφοφορία η παράταξής ψήφισε κατά.

Επομένως ας δει πρώτα τις δικές του ευθύνες και μετά να κοιτάξει για τις ευθύνες των άλλων.

Η αλήθεια τώρα για την αγορά του οικοπέδου των προσκόπων.

1. Η αγορά του οικοπέδου των προσκόπων δεν ξεκίνησε με αφορμή το κάψιμο του δημαρχείου.

Ο δήμαρχος έφερε το θέμα της αγοράς του οικοπέδου στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπή της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου του 2020, τότε που δεν υπήρχε θέμα δημαρχείου (το δημαρχείο κάηκε το βράδυ της εμποροπανήγυρης του 2022), δηλαδή δύο χρόνια πριν.

Η Οικονομική Επιτροπή κατά πλειοψηφία (ψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι του δημάρχου), με την υπ. αριθμ. 207/2020 απόφασή της, αποφάσισε την μεταφορά πιστώσεων από τις μελέτες για τα αρδευτικά Λιβαδερού, Τριγωνικού, Καστανιάς και Γουλών για την αγορά του οικοπέδου των προσκόπων στο ύψος των 90.000 ευρώ.

Στην συνεδρίαση εκείνη για το θέμα αυτό η θέση μας ήταν (κατατέθηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης):

«Κατά της αγοράς του κτηρίου των προσκόπων, γιατί το κτήριο είναι υπό κατεδάφιση. Θα στηρίξουµε µόνο την αγορά του οικοπέδου, στην περίπτωση που ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεδοµένου ότι το οικόπεδο αυτό αρχικά ήταν ιδιοκτησίας του δήµου, στην συνέχεια παραχωρήθηκε στους προσκόπους για χρήση από αυτούς. Από την στιγµή που ο λόγος παραχώρησης εξέλιπε, έχουµε την άποψη ότι το οικόπεδο πρέπει αδαπάνως να επιστρέψει στον δήµο.»

2. Σήμερα η κατάσταση άλλαξε, το δημαρχείο κάηκε και συζητάμε εκτός από την επισκευή του παλιού κτηρίου, να αγοραστεί το οικόπεδο και να γίνει επέκταση του δημαρχείου.

Ο δήμαρχος όμως ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο με μια πρόχειρη εισήγηση, που δεν τεκμηριώνει την αναγκαιότητα αγοράς του οικοπέδου. Ούτε σχέδια ούτε καν προσχέδια κατέθεσε, για του τι ακριβώς θα γίνει στην επέκταση του κτιρίου και πόση έκταση αυτή θα καταλάβει, δεδομένου ότι πίσω από το σημερινό δημαρχείο υπάρχει δημοτικό οικόπεδο περίπου 250 τ.μ.

Δεν απάντησε στις ερωτήσεις μας, θα γίνει καινούργιο αυτοτελές κτίριο στο οικόπεδο των προσκόπων, θα γίνει επέκταση σε συνέχεια του υφιστάμενου κτιρίου;

3. Η έκθεση εκτίμησης της αξίας αγοράς του οικοπέδου των προσκόπων, στοιχείο απαραίτητο για την αγορά του ακινήτου, συντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 από πιστοποιημένο ορκωτό εκτιμητή. Προσδιορίζει την αγοραία αξία του ακινήτου στις 90.000 ευρώ, και με στρογγύλεμα(;) στις 85.000 ευρώ.

Πως γνώριζε ο δήμαρχος ότι η αξία της αγοράς θα είναι 90.000 ευρώ, δύο χρόνια πριν;

Άρα υπήρχαν συζητήσεις με το δ.σ. των προσκόπων εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου.

4. Η έκθεση εκτίμησης της αξίας αγοράς του οικοπέδου προσδιορίζει την αξία του οικοπέδου στις 43.000 ευρώ και του κτιρίου, που είναι υπό κατάρρευση στις 42.000 ευρώ.

5. Στην εισήγησή μου, παρ’ όλες τις ενστάσεις για τις παραλείψεις και την ανετοιμότητα του δημάρχου στο συγκεκριμένο θέμα, συμφώνησα να αγοραστεί το οικόπεδο στην τιμή των 43.000 ευρώ, τιμή που προσδιορίζεται από την έκθεση, παρ’ όλο που και αυτή η τιμή είναι υψηλή για τα δεδομένα της περιοχής και χρονικής στιγμής.

Φυσικά δεν συμφώνησα να δαπανήσει ο δήμος το ποσό των 42.000 ευρώ, για να αγοραστεί το κτίριο, το οποίο πρέπει να κατεδαφιστεί για να καθαριστεί το οικόπεδο, ξοδεύοντας γι αυτό ο δήμος επιπλέον 10.000 ευρώ.

Ποιος σώφρων άνθρωπος θα πετούσε 52.000 ευρώ για να αγοράσει κτίσμα για να το κατεδαφίσει στην συνέχεια;

Είναι φανερό.

Ο δήμαρχος είναι ανέτοιμος να υποβάλλει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επέκταση του δημαρχείου και την αγορά του οικοπέδου.

Επιπλέον στο θέμα αυτό διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα με επιπολαιότητα, λέγοντας ότι τα χρήματα έρχονται από το υπουργείο και δεν είναι του δήμου, λες και δεν είναι χρήματα του έλληνα φορολογούμενου.

Και γι αυτό θα κριθεί αυστηρά από τους πολίτες.

Εμείς, συνεπείς διαχρονικά στις αρχές μας, λέμε ναι στην αγορά του οικοπέδου, εφ’ όσον αποδειχθεί ότι πράγματι χρειάζεται, στην τιμή των 43.000 ευρώ, όπως αυτή προσδιορίζεται στην έκθεση του ορκωτού εκτιμητή.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.