Με απόφαση ΦΕΚ από 1η Ιουλίου η αύξηση τιμών σε συγκεκριμένες συσκευασίες χρήσης -Αντιδράσεις του ΣΕΦΥΜΕΝ

 

Aκριβότερα κατά 10 έως 15 λεπτά του ευρώ θα αγοράζουν, οι καταναλωτές από την 1η Ιουλίου εμφιαλωμένα νερά, χυμούς, γάλα, αναψυκτικά και μπύρες. Κι αυτό διότι ενεργοποιείται το σύστημα επιστροφής εγγυοδοσίας (Deposit Returning System – DRS). Ωστόσο θα υπάρχει ένα voucher επιστροφής χρημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται ότι ο καταναλωτής θα πληρώνει 0,10 ευρώ ή 0,15 ευρώ την κάθε συσκευασία για νερό, χυμούς, αναψυκτικά, μπίρα, κρασί, στιγμιαία ροφήματα και γάλα. Εάν επιστρέψει στο κατάστημα τις άδειες συσκευασίες ποτών από πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί, τότε το ποσό αυτό θα του επιστρέφεται με τη μορφή κουπονιού.

Παραδείγματα
Για παράδειγμα το μπουκαλάκι νερό που κοστίζει σήμερα 50 λεπτά, θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά, δηλαδή στα 60 λεπτά συνολικά. Η τιμή στην εξάδα, όμως θα «τσούζει» αρκετά αφού σήμερα κοστίζει περί τα 3 ευρώ, και θα φθάσει στα 3,60 ευρώ.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ΦΕΚ οι αυξήσεις αφορούν τις ακόλουθες συσκευασίες. Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται για τις ακόλουθες συσκευασίες μιας χρήσης ποτών:

α) από:

i. αλουμίνιο έως 1 λίτρο,

ii. γυαλί έως 1,3 λίτρα,

iii. πλαστικό έως 3 λίτρα,

β) που χρησιμοποιούνται για:

i. μπύρα,

ii. κρασί,

iii. νερό,

iv. υγρά αναψυκτικά,

v. χυμούς και τα νέκταρ,

vi. στιγμιαία ποτά,

vii. γάλα

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιστρέφει τις άδειες φιάλες, λαμβάνοντας υπό τη μορφή κουπονιού 0,10 ευρώ για κάθε συσκευασία έως μισού λίτρου και 0,15 ευρώ για τις μεγαλύτερες ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή του στην ανακύκλωση.

Η απόφαση αυτή προκαλεί αντιδράσεις με το Σύνδεσμο Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού (ΣΕΦΥΜΕΝ) να ζητά να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής του DRS, εκτός καλοκαιρινής σεζόν, αλλά και να υπάρχει επαρκής γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη.

Σημειώνεται ότι, από την 3η Ιουλίου 2024 τα καπάκια και τα καλύμματα πρέπει να παραμένουν προσαρτημένα στους περιέκτες, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι φιάλες PET πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό, υπολογιζόμενο ως μέσος όρος για όλες τις φιάλες PET που διατίθενται στην αγορά.

imerisia.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.