Δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης με αφορμή την 8η Μάρτη, Διεθνή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών



 

Η 8η Μάρτη, Διεθνής Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών, τιμάται κάθε χρόνο, σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε το 1977 την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας στο παγκοσμίων διαστάσεων ζήτημα της ισότητας των φύλων.

Ακόμα και σήμερα όπου σε πολλές χώρες του κόσμου, οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην ίση αμοιβή εργασίας, στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός τους (εκτρώσεις) και πρόσβασης σε βασικούς τομείς της υγείας, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας αποκτά κάτι περισσότερο από συμβολικό χαρακτήρα.

 Με το βλέμμα συνεχώς στραμμένο στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) αποτελούν τους αρμόδιους κρατικούς φορείς που δημιούργησαν και λειτουργούν υποστηρικτικές δομές για γυναίκες που υφίστανται βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης εντάσσεται στο Δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ). Παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, από εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νομικό). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:

  • ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση
  • ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
  • εργασιακή συμβουλευτική
  • νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
  • συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών (8 Μάρτη) το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας σε καίρια ζητήματα (έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, βία στις εφηβικές σχέσεις, ισότητα των φύλων, άρση των στερεοτυπικών αντιλήψεων με βάση το φύλο, προαγωγή της υγείας και της φυσικής κατάστασης) πραγματοποιεί μια σειρά δράσεων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς:

  • Συνεργασία με το 1ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης σε δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών του σχολείου. Πραγματοποιούνται βιωματικά εργαστήρια με  μαθήτριες/ες της Α΄ και Β΄ Λυκείου με τίτλο: «Χτίζοντας Υγιείς Σχέσεις Ανάμεσα στα Φύλα».
  • Συμμετοχή σε Εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (Δ.Δ.Ε. Π.Ε. Κοζάνης) την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 με τίτλο: «Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας…».
  • Την Κυριακή 19/03/2023 (10:30π.μ) θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή προς το κοινό δράση στο Πάρκο Ηπειρωτών Κοζάνης με τίτλο “Περπατώντας στα μονοπάτια του Αϊ-Λια”. Τη δράση συνδιοργανώνουν το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης (ΚΕΘΙ), ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Κοζάνης (ΕΟΣ) και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης, με τη συμμετοχή του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δ. Κοζάνης, του Συλλόγου Γυναικών Κοζάνης, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κοζάνης και την εθελοντική συμμετοχή της Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής Έφης Κωτούλα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.womensos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.