Πέθανε η τελευταία από τις τρεις «γιαγιάδες της Συκαμνιάς»



Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών η Αιμιλία Καμβύση, μια από τις τρεις γιαγιάδες της Συκαμνιάς, που μαζί με την Μαρίτσα

Μαραπίδη και την Ευστρατία Μαραπίδη, έγιναν τα πρόσωπα της αλληλεγγύης μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Λευτέρη Παρτσάλη, που «αιχµαλώτισε» τη στιγµή που τάιζαν µε το µπιµπερό ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία στη Σκάλα Συκαµιάς της Λέσβου, το 2015.

Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσµου και οι τρεις «γιαγιάδες της Λέσβου» προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2016.

Και οι τρεις παιδιά προσφύγων από το μικρασιατικό Μοσχονήσι, αποτέλεσαν σύμβολο της αλληλεγγύης στους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, που έφτασαν τη διετία 2015-2016 στις ακτές της Λέσβου.

Το τελευταίο αντίο θα πουν φίλοι και συγχωριανοί στην 90χρονη Μηλίτσα Καμβήση τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, στις 2:30 το μεσημέρι, στην Σκάλα Συκαμιάς.

Η Μαρίτσα Μαυραπίδου πέθανε το 2019 σε ηλικία 92 ετών και ακολούθησε το 2022 η Ευστρατία Μαυραπίδου σε ηλικία 96 ετών.

«Και οι τρεις γιαγιάδες μας άφησαν παρακαταθήκη την αγιοπρέπεια την αλληλεγγύη τη φιλοξενία που έδειξαν χωρίς διακρίσεις. Με απλό τρόπο τίμησαν τον άνθρωπο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε» είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της Συκαμιάς, Γιώργος Σαρόγλου.

tvxs.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.