Το δράμα των λαών – Άρθρο του Απόστολου Παπαδημητρίου

Ο φονικότατος και καταστροφικότατος σεισμός, που έπληξε τις χώρες Τουρκία και Συρία δίνει αφορμή σε ποικίλες σκέψεις. Οι ανακοινωθέντες, προ δεκαημέρου, νεκροί στις δύο χώρες προσέγγιζαν τους 45.000 και οι άστεγοι, εκτιμήθηκε ότι, υπερβαίνουν τα 10.000.000. Νεότερα δεδομένα δεν βρήκα αναρτημένα στο διαδίκτυο, καθώς «ξεθύμανε» το ενδιαφέρον για τους πληγέντες! Ο καταιγισμός πληροφοριών έστρεψε σε άλλα θέματα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.  

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επισκέφθηκε τις πληγείσες επαρχίες και εξήγγειλε μέτρα ανασυγκρότησης. Υποσχέθηκε, προεκλογικά, ότι θα αναγείρει το κράτος 200.000 οικοδομές και θα εκτελέσει έργα υποδομής. Βέβαια το κλίμα είναι ελάχιστα ευνοϊκό για το πρόσωπό του και από αυτό επωφελείται η αντιπολίτευση, οι κεμαλικοί, που ορέγονται να επανέλθουν, μετά από καιρό στην εξουσία, κάτι που εύχονται και αρκετοί δικοί μας, δυτικόπληκτοι, που βλέπουν στο πρόσωπο του Ερντογάν την ανόρθωση και ισχυροποίηση του νεοοθωμανισμού, άκρως επικινδύνου για το έθνος μας (άραγε ποθούν την παρουσία του στο ιστορικό γίγνεσθαι;). Λησμονούν αυτοί ότι γενοκτονία δεν διέπραξαν οι άγριοι και αιμοσταγείς σουλτάνοι, αλλά οι «πολιτισμένοι» και καθοδηγούμενοι από τη Δύση Νεότουρκοι! Βέβαια ουδεμία παράταξη της Τουρκίας έχει τη διάθεση να αναγνωρίσει ότι η χώρα τους διέπραξε γενοκτονία, γι’ αυτό καλό είναι να σημειώνουμε ότι αποτελούν τις δύο όψεις του αυτού νομίσματος. Καλό πάντως είναι να διακρίνουμε τα πρόσωπα εξουσίας από τον λαό, ο οποίος έδειξε για μία ακόμη φορά ότι, παρά την έντονη προπαγάνδα σε βάρος μας, δεν τρέφει, στην πλειοψηφία του εχθρικά αισθήματα απέναντί μας, όπως συμβαίνει και με μας, στην πλειοψηφία, απέναντί του. Αχ να μπορούσαν οι λαοί να επιβάλουν τη θέλησή τους στους ηγέτες τους!

Ο σεισμός ανέδειξε την αθλιότητα του κρατικού μηχανισμού. Βέβαια συνελήφθησαν κάποιοι εργολάβοι οικοδομών, ως υπαίτιοι για καταρρεύσεις κτιρίων, όμως πίσω από αυτούς κρύβονται και θα αποφύγουν τη δίωξη, πρόσωπα πολιτικά, και των δύο παρατάξεων, της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της αυτοδιοίκησης, στελέχη πολεοδομίας, νομικοί και άλλοι. Είναι μήπως παρήγορο το ότι, ευτυχώς, στη χώρα μας, το μέγεθος της διαφθοράς υπολείπεται του αντιστοίχου τουρκικού και οι συνέπειες είναι κατά πολύ πιο περιορισμένες; (Μάνδρα, Μάτι). Θα δειχθεί, αν σεισμός παρομοίου μεγέθους εκδηλωθεί και στα εδάφη μας, κάτι, που οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν. 

Εκείνο, που πρέπει να ενθυμηθούμε τις στιγμές βαρέως πόνου εκατομμυρίων Τούρκων, που απώλεσαν αγαπημένα τους πρόσωπα και τις κατοικίες τους με όλη τη σκευή είναι η υπερφίαλη κίνηση του Ερντογάν να κατασκευάζει πολυτελέστατο συγκρότημα νεοσουλτανικού τύπου. Είχε ανάγκη απ’ αυτό η Τουρκία; Τον λαό της είχαν οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση οι ασκήσαντες, πριν από τον Ερντογάν, την εξουσία και καταληστέψαντες το δημόσιο χρήμα. Αλλά είναι μόνο η χλιδή, που προκαλεί οργή ακόμη και στους μη Τούρκους εντίμους ανθρώπους; Δεν ενέχονται για οικονομικά σκάνδαλα και πρόσωπα της οικογένειάς του Ερντογάν; Αλλά τα σκάνδαλα, σε συνδυασμό με τη βραχύβια μνήμη των λαών, επαναφέρουν στην εξουσία εκείνους, των οποίων τα «κατορθώματα» έχουν λησμονηθεί. (Ουδεμία αναλογία προς τα συμβάντα στην Τουρκία υπάρχει στη «ευνομούμενη» χώρα μας!). 

Το πρόβλημα της Τουρκίας, λόγω του σεισμού, υπερβαίνει κατά πολύ αυτό, που ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει. Ξένοι επιστήμονες, κυρίως εκ των ΗΠΑ, έσπευσαν να μελετήσουν τις γεωλογικές και άλλες σημαντικές συνέπειες. Εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες (να τους πιστέψουμε!) ότι η καταβύθιση τμήματος της παραθαλάσσιας Αλεξανδρέττας, που έκτισαν κάποτε κάποιοι (πού να ξέρουμε τώρα εμείς;) επιβάλλει την πλήρη αναθεώρηση του σχεδιασμού των έργων υποδομής, καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν τον σεισμό πλήθος κατολισθήσεων σε διάφορες περιοχές. Συμπέρασμα: Και να τα πουλήσετε όλα, αγαπητοί εξουσιαστές της γείτονος, είναι αμφίβολο, αν θα εξασφαλίσετε τα μέσα για την στοιχειώδη αντιμετώπιση των συμβάντων και των όσων, ενδεχομένως να συμβούν.

Αν τα κόμματα εξουσίας (εκεί όχι εδώ) είχαν στοιχειώδη φιλοπατρία, θα είχαν ήδη χαράξει κοινή γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης. Αντί να διαγκωνίζονται, θα συνειδητοποιούσαν ότι εκείνο, που προέχει είναι η εξοικονόμηση και όχι η σπατάλη για τον εντυπωσιασμό, στο εσωτερικό βέβαια, γιατί αμφιβάλλω, αν υπάρχει κάποιος, που χαϊδεύει σήμερα τα αυτιά της Τουρκίας, από εκτίμηση και όχι από συμφέρον, από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μέχρι τη Ρωσία. Όλοι πωλούν και όλοι επωφελούνται από τα ευνοϊκά, για τους επενδύοντες μέτρα, που ισχύουν στη γείτονα. Θα έπρεπε να αφήσουν οι Τούρκοι, επί τέλους, ήσυχη τη Συρία, που δοκιμάζεται περισσότερο, λόγω του ότι εκεί ένοπλες ομάδες, υποστηριζόμενες και από την Τουρκία συντηρούν φονικότατο «σεισμό» επί οκταετία. Θα έπρεπε να πάψουν να «ενοχλούν» τις ΗΠΑ να τους προμηθεύσουν όπλα, που, το πιθανότερο, θα στρέψουν εναντίον της χώρας μας. Ασφαλώς και γνωρίζουν ότι τελικά οι έμποροι όπλων θα κάμψουν τις όποιες αντιρρήσεις των «φιλειρηνικών» πολιτικών των ΗΠΑ και οι πωλήσεις θα πραγματοποιηθούν. Βέβαια οι δικοί μας της εξουσίας θα εκπλαγούν στο έπακρο, καθώς οι ελληνοαμερικανικές ή αμερικανοελληνικές σχέσεις (διαλέξτε) βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από δεκαετιών! 

Σε τελευταία ανάλυση, Τούρκοι της εξουσίας, τί να τα κάνετε τα αεροσκάφη; Εμείς ενδώσαμε στη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όπως ακούστηκε από χείλη πολιτικών μας, που «αγρυπνούν» για τα δίκαια ενός λαού βυθισμένου σε χειμέρια νάρκη! Άλλωστε τα κοιτάσματα, ουσιαστικά, ανήκουν στους κυρίαρχους! Δεν είναι λογικό να ζητήσετε μηχανήματα ισόποσης αξίας για την ανασυγκρότηση της χώρας σας; Οργανώστε και λίγες ΕΜΑΚ. Ίσως κάποτε να σας χρειαστούμε και μεις.

Λησμονήσαμε την πολύπαθη Συρία! Ε, αυτή είναι με τους άλλους, τους κακούς!

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»          

 

Τουρκία Ισραήλ 

Καρατζαφέρης Ντόρα   

 

Ο διπλός σεισμός στην Τουρκία, είναι μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων ετών διεθνώς και θα έχει πολλαπλές συνέπειες. Η ανυπολόγιστη ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες θύματα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί αλλά σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στην οικονομία. Άλλωστε ακόμα και πριν την καταστροφή η τουρκική οικονομία ήταν ευάλωτη καθώς πλήττονταν από την ανορθόδοξη πολιτική της κυβέρνησης που οδήγησε τον πληθωρισμό στο 65% και σε μεγάλη υποτίμηση της λίρας.

Ψύχραιμες εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εφέτος η οικονομία της χώρας θα υποστεί από τον σεισμό πτώση κατά  1-2 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, καθώς έχουν πληγεί οι υποδομές της περιοχής, μεγάλο μέρος των αστικών κέντρων και κυρίως πολυώροφα κτίρια το καθένα από τα οποία στέγαζε εκατοντάδες κατοίκους. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, θα επιδεινωθούν όλα τα κρίσιμα στοιχεία της οικονομίας όπως το έλλειμμα του δημοσίου και η απασχόληση.  

Οι δέκα νομοί που επλήγησαν αποτελούν την ξεχασμένη Τουρκία ή τουλάχιστον αυτή που υποβαθμίζονταν συστηματικά από το κράτος, η “άγνωστη” Τουρκία που… δεν θέλει το καθεστώς. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι Αραβικής και Κουρδικής καταγωγής, ενώ σημαντικές είναι οι κοινότητες Χριστιανών όπως ορθόδοξοι κόπτες και Αρμένιοι ενώ υπάρχουν και μικρές κοινότητες Εβραίων.

Ένας χάρτης που δημιούργησε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να σημειώθηκε εκτεταμένη κατολίσθηση στη λοφώδη περιοχή στα βόρεια της πόλης Γκαζιαντέπ, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να επηρεάζονται. Πηγή: iefimerida.gr

φονικός σεισμός σε Τουρκία και Συρία έχει αφήσει εκατομμύρια άστεγους, με τις διεθνείς οργανώσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να τους βοηθήσουν. Από τον σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους 38.044 άνθρωποι στην Τουρκία, ενώ στη Συρία έχουν καταγραφεί 5.800 θάνατοι, σύνολο 43.844 θύματα. Καμία από τις δύο χώρες δεν έχει ανακοινώσει αριθμό αγνοούμενων.

Χθες 16/2 ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση περισσότερων από 1 δισεκ. δολαρίων για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία. Την Τρίτη είχε ζητήσει 400 εκατ. δολάρια για τη Συρία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κατασκευαστούν 200.000 πολυκατοικίες στις έντεκα επαρχίες της Τουρκίας, που χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

«Κανένα από τα κτίρια αυτά δεν θα ξεπερνά τους τρεις-τέσσερις ορόφους», είπε ο Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην επαρχία Χατάι, η οποία επλήγη σφοδρά από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 41.000 ανθρώπους στην Τουρκία. Υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές τουλάχιστον 118.000 κτίρια.

«Όλα τα κτίρια θα κατασκευαστούν από το μηδέν (…) σε στέρεα εδάφη και με βάση τις σωστές πρακτικές», επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι η οικοδόμηση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Όπως είπε, οι κατοικίες αυτές θα χτιστούν μακριά από τα τεκτονικά ρήγματα και «πιο κοντά στα βουνά, για να προστατεύονται από τα προβλήματα που δημιουργούν τα μαλακά εδάφη».

«Θα χτίσουμε νέες Αντάκια (Αντιόχεια), Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και Αρσούζ.

2 σχόλια στο άρθρο “Το δράμα των λαών – Άρθρο του Απόστολου Παπαδημητρίου

  1. ………….οι πολιτικοί μας, «αγρυπνούν» για τα δίκαια ενός λαού βυθισμένου σε χειμέρια νάρκη!

    ΕΥΣΤΟΧ Ο !!!

  2. Κύριε Παπαδημητρίου δεν είπατε όμως πως μετά την Υβρι (σκύλευμα της Αγια Σοφιάς και μετατροπή σε τζαμί) έρχεται η Νέμεσις.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.