Γ. Κασαπίδης: Σημαντικό για την Περιφέρειά μας ότι ο αγωγός θα είναι 100% συμβατός με τη μεταφορά υδρογόνου

 

Τα εγκαίνια για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης έγιναν χθες, 23 Φεβρουάριου 2023, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιου Κασαπίδη.

Στην εκδήλωση για το νέο έργο παρευρέθηκαν, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, η CEO του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli και ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας.

Το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού 163 εκατομμυρίων ευρώ και μήκους 160 χιλιομέτρων σηματοδοτεί την μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη νέα ενεργειακή εποχή. Ένα έργο πνοής που θα συμβάλει τα μέγιστα στην αλλαγή του ενεργειακού αποτυπώματος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ο νέος αγωγός αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της ∆υτικής Μακεδονίας και να οδηγήσει στη δημιουργία νέων έμμεσων και άμεσων θέσεων εργασίας, μέσω και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων στην περιοχή.

Πρόκειται για τον πρώτο αγωγό στην Ελλάδα και έναν από τους πρώτους πανευρωπαϊκά που έχει σχεδιαστεί με την χρήση τεχνολογιών οι οποίες επιτρέπουν και την μεταφορά υδρογόνου σε ποσοστό έως 100%, στο πλαίσιο της στρατηγικής του ΔΕΣΦΑ για την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα.

Ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του ανέφερε πως: «η πορεία έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, μέσω του νέου αγωγού που θα τη συνδέει με το εθνικό δίκτυο, είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την περιοχή, που έγινε έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής, η οποία έπεισε, τόσο το ΥΠΕΝ όσο και τον ΔΕΣΦΑ, για την αναγκαιότητα του νέου αγωγού. Με την κατασκευή του αγωγού θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε σημείο διάθεσης φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία και στην Τ.Κ. Περδίκκα της Π.Ε. Κοζάνης, τροφοδοτώντας πόλεις και επιμέρους σημεία στην Περιφέρειά μας, καθώς και το ενοποιημένο σύστημα τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο. Σημαντικό για την Περιφέρειά μας είναι ότι ο αγωγός θα είναι 100% συμβατός με τη μεταφορά υδρογόνου και θα αποτελέσει μία σημαντική υποδομή στην προσπάθεια που καταβάλουμε ώστε η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει το σημαντικότερο ενεργειακό κέντρο της χώρας και στη μετά λιγνίτη εποχή, με την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου».

Ο νέος αγωγός θα εξυπηρετεί τις περιφέρειες Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδιά Κοζάνης όπου κατασκευάζεται ο σταθμός μέτρησης στις εγκαταστάσεις για την τηλεθέρμανση των πόλεων Κοζάνης, Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας. Ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι ο Ιούνιος του 2024 ενώ ο αγωγός πρόκειται να ενταχθεί στο σύστημα τον Σεπτέμβριο του 2024. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία αναμονών για τη μελλοντική επέκταση του αγωγού στην περιοχή της Καστοριάς.

 

2 σχόλια στο άρθρο “Γ. Κασαπίδης: Σημαντικό για την Περιφέρειά μας ότι ο αγωγός θα είναι 100% συμβατός με τη μεταφορά υδρογόνου

 1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Επειδή δεν έβρεξε,κοιτάξτε, να κάνετε οικονομία και να έχουν
  τα υδραγωγεια νερό το καλοκαιρι κι αφήστε τα υδρογονα και τις μπουρδολογιες!
  Εδώ, ο κόσμος, δεν έχει πετρέλαιο να βάλει με τις τιμές φωτιά και σεις
  γυρίζετε από πλατεία σε πλατεία ,από φανό σε φανό αποκριάτικο ..
  με το χιουνται,το αρκουδάκι του αρκουδιαρη,το οποιο στη Γερμανία κοστίζει
  77.290 ευρω!!!( χθεσινή τιμη)
  Σταματήστε,να παραμυθιαζετε τον κοσμο!
  Εσείς, παλι,αν θέλετε να διαδώσετε, λάθος,να διατρανωσετε την πολιτική σας
  γελοιοποίηση,μπείτε μέσα στ αμαξι ,το περιφερομενο αρκουδάκι, κι ανοίξτε
  αύριο την παρέλαση του καρναβαλιου!
  Μπροστά το αμάξι υδρογόνου,εσείς μέσα και ο αρκουδιαρης με το νταούλι στο χερι,θα δίνει τον ρυθμό και θα χορεύει το χιουνται- αρκουδάκι,πάνω στις λακουβες της λεωφόρου …που περνάει μπροστά από το Δημαρχειο!
  Να πέσει το γέλιο της αρκούδας, να γίνετε διάσημοι, πιο πολύ κι απ το καρναβάλι του Ριο!
  Και πισω απ το αμάξι υδρογόνου, θ ακολουθεί η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση,
  ντυμένη ξεδοντιασμενη και σταφιδιασμενη Κόρη του ,ηρωίδα του Παπαδιαμάντη, του κοντοπατριώτη μου!
  Τι Βολος,τι Σκιάθος!
  Μια ώρα και 30 λεπτά” δρομολόγια… με ιπτάμενο δελφίνι..που καίει πετρελαιο!
  Και,είχε πει ο Ν.Φερμας,στην ταινία ο Μπακαλογατος( της Κακομοιρας)
  – κύριε Παντελή, αυτά τα πράγματα ,δε χρειάζονται πολύ χρόνο,από σοβαρά, να γίνουν γελοία!!
  Ο κυρ Παντελής,γέρων ων,ήθελε να παντρευτεί την κόρη του κυρ Σωτήρη,νεοτάτη και πανέμορφη( Ντινα Τριαντη) και όχι ,την κόρη, ηρωίδα του Παπαδιαμαντη.
  ΕΠΕΙΓΟΝ.
  Προς την Κοζανιτικη Επιτροπή Καρναβαλιστικών Δρωμένων.
  Υπάρχει χρόνος τροποποίησης του προγράμματος σας μέχρι αυριο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.