Παγκόσμια Ημέρα Προσκοπισμού 22 Φεβρουαρίου: Ημέρα Σκέψης



 

Πράσινο καπελάκι, στολή, γίνε καλό παιδί, βοήθα τους άλλους και φυσικά μην ξεχνάς τον όρκο.

Μα τι είναι αυτό; τι εννοώ; γιατί μιλάω;

Μα φυσικά για εκείνη την εξωσχολική δραστηριότητα που θα συνδυάσει το παιχνίδι με τη μάθηση, την άθληση με τη ζωή στη φύση, την κοινωνικοποίηση με την ευαισθητοποίηση για τα κοινά.

«Δεν υπάρχει αυτό το είδος», θα έλεγε κάποιος. Κι όμως, υπάρχει!

Υπάρχει, ζει, μεγαλώνει και εξελίσσεται μαζί με την ελληνική κοινωνία και οικογένεια για περισσότερα από 113 χρόνια. Και δεν είναι άλλη από τον Προσκοπισμό.

Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου με αφορμή τα γενέθλια του Ιδρυτή Λόρδου Baden-Powell, γιορτάζεται η μεγαλύτερη εθελοντική κίνηση σε όλο τον κόσμο. Ο Προσκοπισμός.

“Αναχρονιστικό” μπορεί να πουν μερικοί. Τι κάνουν; Περνάνε ακόμα γιαγιάδες απέναντι;

«Σύγχρονο και συναρπαστικό» θα αντιτάξουν τα περισσότερα από 25.000 μέλη του Προσκοπισμού και θα έχουν πολλά επιχειρήματα για να μας πείσουν.

Τι ξέρεις όμως πραγματικά για τον Προσκοπισμό;

Ο προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, μη πολιτική παιδαγωγική κίνηση, ανοιχτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης, με σκοπό να συμβάλλει στην ανάπτυξη σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά μέσω της αλληλεκπαίδευσης με έμφαση στην υπαίθρια ζωή.

Όπως έχει πει και ο Ιδρυτής Baden Powell, ο Προσκοπισμός είναι ένα παιχνίδι στο οποίο οι μεγαλύτεροι αδελφοί δημιουργούν για τους μικρότερους τους ένα υγιές περιβάλλον και τους προσφέρουν απασχολήσεις ικανές να τους βοηθήσουν να γίνουν καλύτεροι πολίτες.

Αποστολή του είναι να συνεισφέρει στην εκπαίδευση κυρίως των νέων, μέσω ενός συστήματος αξιών βασισμένου στην Προσκοπική Υπόσχεση και το Νόμο, βοηθώντας έτσι στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

Ο Προσκοπισμός βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τους νόμους και τις αρχές του. Αυτές είναι : «Καθήκον προς το Θεό», «Καθήκον προς τους άλλους», «Καθήκον προς τον εαυτό μας».

Οι Πρόσκοποι είναι παρόντες σε κάθε κάλεσμα της κοινωνίας και της πολιτείας είτε αφορά παροχή βοήθειας σε διάφορες καταστροφές, είτε σε διάφορες φιλανθρωπικές δραστηριότητες και πολλά ακόμη. Η υπηρεσία και η προσφορά του Προσκοπισμού στην κοινωνία είναι πολύπλευρη και πολυδιάστατη.

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι Πρόσκοποι ήταν εκεί, στην πρώτη γραμμή προσφέροντας τη βοήθειά τους. Ποιος θα ξεχάσει εκείνες τις συγκινητικές στιγμές όταν έφτασε στην Αθήνα ένα δώρο από παιδιά προσφύγων στη Λέσβο, το οποίο ήταν ένα πανό με ζωγραφιές δικές τους κι ένα μήνυμα που έγραφε ΄΄Thank you Scouts΄΄ ή τότε που το προσφυγόπουλο από τη Συρία ευχαρίστησε τους Προσκόπους για τη βοήθειά τους να φτάσει από την Ελλάδα, στην Ολλανδία.

Σε ένα κόσμο λοιπόν που αντιμετωπίζει καθημερινά προκλήσεις, όπως η φτώχεια, οι φυσικές καταστροφές, η ανισότητα, ο ρατσισμός, ο Προσκοπισμός συνεχίζει να κάνει τη διαφορά, να βοηθάει, να δυναμώνει, να προσπαθεί και να συμβάλει ενεργά προσπαθώντας να βρει λύσεις σε αυτές τις παγκόσμιες κρίσεις, δρώντας ομαδικά, εθελοντικά, τοπικά και εθνικά.

Πολλοί γονείς ψάχνουν εξωσχολικές δραστηριότητες για τα παιδιά τους που να έχουν σχέση με τα αθλήματα, να τα βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθούν, να εκτονώσουν την ενέργειά τους. Όλα αυτά και πολλά ακόμη τα προσφέρει ο Προσκοπισμός. Μέσα από τον Προσκοπισμό το παιδί θα μάθει να ανάβει φωτιές και να επιβιώνει στη φύση, στην εξοχή, πράγματα πολύ σημαντικά για την μετέπειτα ζωή του. Όμως πέρα από αυτά θα μάθει να σέβεται τους άλλους, να βοηθάει, να προσπαθεί, να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, να προσφέρει.

Οι δράσεις του Προσκοπισμού ποικίλλουν και είναι σχεδιασμένες με τέτοιο δρόμο ώστε και να ελκύουν, να ευαισθητοποιούν και να δίνουν αυτοπεποίθηση στο παιδί.

Στους Προσκόπους, το παιδί θα βρει μια παρέα φίλων, μια παρέα που θα κρατήσει για πάντα, μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ανακαλύψει νέα πράγματα στον εαυτό του, θα ζήσει νέες εμπειρίες και θα κερδίσει ανεκτίμητες γνώσεις.

Ο Πρόσκοπος θα έχει τη δυνατότητα να γίνει αυτόνομος, ως άτομο αλλά και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, υποστηρικτικό, ικανό δηλαδή να δείξει ενδιαφέρον για τους άλλους, να ενεργεί ΜΑΖΊ με αυτούς και για αυτούς και να μοιράζεται τις ανησυχίες τους.

Ο Πρόσκοπος είναι υπεύθυνος, ικανός να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πράξεις του, αλλά και αφοσιωμένος, ικανός να διεκδικεί και να δρα, πάντα με σεβασμό σε αξίες και υψηλά ιδανικά.

Ο προσκοπισμός θα σου μάθει να αναμετράς τις δυνάμεις σου και να αναρωτιέσαι αν έχεις τη δύναμη και τη θέληση να πράξεις το σωστό.

Για αυτά λοιπόν και για πολλά ακόμα, εδώ και πολλά χρόνια δήλωνα, δηλώνω και θα δηλώνω ΕΣΟ ΈΤΟΙΜΗ…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.