Ο Δήμος Κοζάνης για την 3η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των γυναικών: «Μόνο το ναι σημαίνει ναι»



 

Ο Δήμος Κοζάνης και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, δημοσιοποιούν στοιχεία αναφορικά με τη βία κατά των γυναικών, όπως καταγράφονται στην 3η Ετήσια Έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) για την περίοδο Νοέμβριος 2021-Οκτώβριος 2022.

Η φετινή έκθεση εστιάζει στο φαινόμενο της σεξουαλικής βίας, παρουσιάζοντας τις διάφορες μορφές του, καθώς και περιγράφει τις κοινωνικές συνθήκες που την ευνοούν ως «κουλτούρα του βιασμού». Στη βάση των πιο συχνών και ακραίων μορφών έμφυλης βίας βρίσκονται τα στερεότυπα, οι παραδοσιακοί έμφυλοι ρόλοι και θέματα ταμπού, όπως είναι η κατάχρηση εξουσίας και ελέγχου ως τα βασικά κίνητρα για την εκδήλωση σεξουαλικής βίας.

Οι νομοθέτες αλλά και η κεντρική πολιτεία αναγνωρίζουν την επείγουσα ανάγκη της πρόληψης, αντιμετώπισης και εξάλειψης της σεξουαλικής βίας, και ιδιαίτερα της σεξουαλικής και ηθικής παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Ενδεικτική είναι η ποινικοποίηση του αδικήματος της Εκδικητικής Πορνογραφίας. Επιπρόσθετα, συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση και κατευθυντήριες οδηγίες για θύματα σεξουαλικής βίας-βιασμού.

Ο Δήμος Κοζάνης εφαρμόζοντας το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα, συμβάλλει στην αποδόμηση της κουλτούρας της βίας, καθώς έχει προχωρήσει στη διακήρυξη του για μηδενική ανοχή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Πέραν τούτου, έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση της σχετικής αφίσας με μία συμβολική κίνηση από τον Δήμαρχο, την παγκόσμια ημέρα της 25ης Νοεμβρίου και συνεχίζει σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλους του χώρους όπου υπάρχουν εργαζόμενοι και εργαζόμενες του Δήμου Κοζάνης.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

  • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κοζάνης 24610 49672
  • Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Κοζάνης 24610 29497

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Κοζάνης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και ανήκει στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας που περιλαμβάνει 43 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες και την 24ωρη Γραμμή SOS 15900.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.