Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης συμμετέχει στην κινητοποίηση στην Αθήνα

 

Ο Ιατρικός  Σύλλογος Κοζάνης μετά την απαράδεκτη και ανυπόστατη δήλωση της διοικήτριας του ΕΟΠΥ  «Ουδείς πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος» απαντά με:

Πλήρη στήριξη στην κινητοποίηση που θα γίνει την Πέμπτη 23/02/2023 έξω από το πολεμικό μουσείο στην Αθήνα Η διαμαρτυρία θα γίνει με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων των 10 ετών από την ίδρυση του «επιτυχημένου» Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας- ΕΟΠΥΥ!!

Ενημερώνουμε τους  πολίτες του νομού μας  ότι οι εργαστηριακοί ιατροί έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και απειλούνται  με κλείσιμο των ιατρείων τους.

Από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ το 2012 έως και σήμερα οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας έχουν υποστεί τρομερή ταλαιπωρία και οικονομική πίεση λόγω της πολιτικής του ΕΟΠΥΥ και της εκάστοτε κυβέρνησης. Κάθε κυβέρνηση με το πρόσχημα της άσκησης κοινωνικής πολιτικής οδηγεί ολοένα και περισσότερο τον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριακό γιατρό στην οικονομική ασφυξία με σοφίσματα και ενέργειες άδικες, παράνομες και αντιεπιστημονικές.

Ο ΕΟΠΥΥ διατηρεί υπέρ αυτού το μονομερές και αντισυνταγματικό δικαίωμα να μεταβάλει τις συμφωνηθείσες με τους εργαστηριακούς ιατρούς ήδη χαμηλότατες τιμές που είχαν θεσπιστεί το 1991 προς όφελός του, σε τελικό ποσό άγνωστο, και στην πραγματικότητα ανεπίδεκτο ελέγχου κατά παράβαση της ήδη μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των εργαστηριακών ιατρών υπαρχουσών  συμβάσεων.

Το μέτρο του clawback που υποτίθεται ότι θεσπίστηκε  κατ΄ εξαίρεση κατέληξε να είναι ένας μόνιμος αντισυνταγματικός εισπρακτικός μηχανισμός. Δεν υφίστανται πλέον σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την διατήρησή του.

Το μέτρο αυτό, με αυτά τα χαρακτηριστικά, εντάχθηκε πριν από 10 χρόνια στη γενικότερη προσπάθεια μείωσης του δημόσιου χρέους και εξόδου της εθνικής οικονομίας από την κρίση.

Πλέον, όμως, ο συνολικός χρόνος ισχύος του μέτρου, εκτεινόμενος σε δεκαετία από της εισαγωγής του, έχει καταστήσει το μέτρο οριστικό, αναιρώντας  κάθε προσωρινότητα της ισχύος του.

Ο ΕΟΠΥΥ όφειλε να έχει σχεδιάσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα εναλλακτικά μέτρα για την περιστολή της δαπάνης για την δημόσια υγεία και να μην συνεχίζει να προχωρεί στη χρήση μέσων που τιμωρούν τους εργαστηριακούς ιατρούς, οδηγώντας τους κάποιες φορές ακόμη και στο κλείσιμο των εργαστηρίων τους. Το οποιοδήποτε δημοσιονομικό συμφέρον δεν μπορεί πια να δικαιολογήσει την επιβολή clawback. Στεκόμαστε μαζί με τους ασθενείς μας και στόχος μας είναι η ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας! Είμαστε και εμείς μέλη της κοινωνίας και οφείλει ο ΕΟΠΥΥ να συνυπολογίζει και να μην καταπατά τα δικαιώματά μας!

Ας συμπεριλάβει ο ΕΟΠΥΥ στην “εορταστική” διημερίδα του εξηγήσεις για τα παρακάτω μέτρα που έχει λάβει από το 2012 έως σήμερα βαραίνοντας αποκλειστικά και μονομερώς τον εργαστηριακό γιατρό:

 • Θέσπιση του παράνομου και αντισυνταγματικού μέτρου των μηχανισμών αποζημίωσης (clawback και rebate) σε υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ Ν.4172/2013 αρ.100
 • Ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ και «Κούρεμα» προηγούμενων οφειλών ΟΠΑΔ και λοιπών ταμείων
 • Αναξιόπιστες πληρωμές εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ
 • Υποχρεωτική κοστοβόρα διαπίστευση των εργαστηριακών
 • Υποχρέωση του εργαστηριακού γιατρού να ελέγχεται από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες με δικά του έξοδα
 • Μη τήρηση από τον ΕΟΠΥΥ του ΦΕΚ περί ορίων αναγραφής εξετάσεων ανά κατηγορία ιατρικής πράξης και ανά ειδικότητα (ΦΕΚ Β 35 14-01-2015}
 • Θέσπιση υποκοστολόγησης των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων (Υ.Α.Γ3γ/οικ.98494/2015 ΦΕΚ Β΄ 2816).
 • Προσθήκη ακριβών εργαστηριακών εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ χωρίς αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού
 • Θέσπιση του αντιεπιστημονικού φαντασιακά λογιστικού μέτρου των ποιοτικών κριτηρίων

Ενώ οι ιατροί συμβεβλημένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τηρούν απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις τους, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κωφεύει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους  περί κατάργησης του clawback με αποτέλεσμα να αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, καθώς δημεύεται παρανόμως το 75% των αμοιβών τους.

Ζητούμε:

 • Θέσπιση συλλογικών συμβάσεων
 • Άμεση Κατάργηση του παράνομου και αντισυνταγματικού μέτρου του clawback
 • Θέσπιση αμοιβής- επίσκεψης στους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς-φυσικά πρόσωπα
 • Δικαίωμα βιοπαθολόγων (μικροβιολόγων) συνταγογράφησης αντιμικροβιακών ουσιών
 • Δικαίωμα βιοπαθολόγων συνταγογράφησης προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων της ειδικότητας της βιοπαθολογίας (Γενική αίματος, Γλυκόζη, ουρία, κρεατινίνη, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, HDL, LDL, SGOT, SGPT, GGT, CPK, TSH και PSA) μία φορά το χρόνο ανά ΑΜΚΑ.
 • Ποιοτικά κριτήρια: Η σύνδεση του κριτηρίου της ποιότητας με μόνη την τεχνική δυνατότητα ή την ηλικία του μηχανήματος χωρίς να προσμετρούνται και οι υπόλοιπες νόμιμες παράμετροι όπως ο κρίσιμος ανθρώπινος παράγοντας, οι γνώσεις, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού κτλ. καθιστά την εφαρμογή των κριτηρίων πέρα από παράνομη και επιστημονικά λανθασμένη.
 • Κατάργηση εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων (ιατρικών πράξεων) από τα φαρμακεία.
                                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                         ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΕΒΕΚΙΔΗΣ ΚΟΥΤΣΙΜΑΝΗ ΘΕΑΝΩ

 

 

2 σχόλια στο άρθρο “Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης συμμετέχει στην κινητοποίηση στην Αθήνα

 1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης

  - Edit

  Απαντήστε

  Ο πρωτογενής τομεας με αγρότες και κτηνοτρόφους,στους δρόμους!
  Ο πολιτισμός με τους ηθοποιούς, στους δρόμους!
  Η παιδεία με τους καθηγητές και δασκάλους ,στους δρόμους!
  Η Ιατρικη με τους γιατρούς,στους δρομους!
  Και ,το άκρον άωτον του πολιτικού κυνισμου και της αναλγησιας ,ο επιτελικός Αρχιψευτης,στον πολιτικό κυνισμό του και στην πολιτική του αναλγησια!
  Ο ανθρωπος;που με την ανιστόρητη και πρωτόγνωρη πολιτικη του,οδήγησε τον λαό στη φτώχεια και στην ανεργία και χιλιάδες νέους σε γερμανιες και Αυστραλίες,βγήκε, ο ανερυθριαστος ,ο χωρίς φύλλο συκής,ο πολιτικος ξεδιάντροποςκαι μ εκείνο το
  παμπονηρο και γλοιώδες και ηλιθιο γέλιο και χαιρονταν με χαρά μεγάλη,γιατι;
  Γιατί οι μπαταχτσηδες,οι πάτσοι του και οι καπατοι του ,που τους πρότεινε ,αυτός για να γίνουν βουλευτες,παίρνουν κοψοχρονιας,τα σπίτια των δανειοληπτών και καμαρωνε,ο Πατηρ του κυνισμου και ο Γεννητωρ της αναλγησιας,καμαρωνε ,γιατι;γιατί το 85% των ελληνων ,έκανε αίτηση…για να πάρει 22 ευρω!
  Βρε ,πολιτικε απατεώνα;χαίρεσαι και καμαρώνεις σαν γύφτικο σκεπαρνι,για τα 22 ευρω;
  Λες και εισήλθες,ως Νικητης,και απελευθέρωσεςτα Γιάννενα,πριν 2 ημέρες;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.