Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης: Κοζανίτικη Αποκριά 2023

 

Ύστερα από τρία χρόνια απουσίας και μη τέλεσης του εθιμικού δρώμενου των Φανών Κοζάνης καθώς και των αποκριάτικων εκδηλώσεων, φέτος είμαστε χαρούμενοι/ες και βροντοφωνάζουμε βγαίνοντας μπροστά με ηχηρό μήνυμα, για ενεργή συμμετοχή στα παραδοσιακά ήθη και έθιμα της αποκριάς!

Καλούμε όλους/όλες, μικρούς/ες και μεγάλους/ες να συμβάλλουν στην διοργάνωση, στο γλέντι και στην τέλεση του εθίμου! Θεωρούμε χρέος μας να συμμετέχουμε με οποιοδήποτε τρόπο στην συνέχεια των αποκριάτικων δρώμενων –  με επίκεντρο τους Φανούς, με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν, τις αξίες και τα ιδανικά που μένουν και θα μένουν αναλλοίωτα για πολλά χρόνια ακόμα. Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της αποκριάς της Κοζάνης, με την παράδοση, τα τραγούδια, τα φαγητά και γλυκά, το τοπικό ιδίωμα και τα αμέτρητα χαρακτηριστικά του, αποδεικνύουν την τοπική κοινωνία της πόλης την οποία θέλουμε να  διατηρήσουμε.

Ιδιαίτερα, καλούμε τους νέους και τις νέες να επωμιστούν την συνέχεια του εθίμου και των αποκριάτικων παραδόσεων, με σύνεση και ευθύνη.
Έχοντας εντοπίσει, ως μέλη της Πρωτοβουλίας Νέων Κοζάνης αλλά και ως ειδικοί του πολιτισμού, την μεγάλη απουσία της νεολαίας από τα εθιμικά δρώμενα, μέσα από επιστημονικές έρευνες και διατριβές, συνομιλίες με τους ανθρώπους των Φανών (https://www.youtube.com/@user-nz1eo3vr8u/videos ) αλλά και έχοντας συμβάλλει ενεργά με τον δικό μας εθελοντικό τρόπο εδώ και 3 χρόνια στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος,  κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την λήψη μέτρων αποφυγής οποιονδήποτε επιπτώσεων και  δηλώνουμε παρούσες/παρόντες σε οποιαδήποτε συζήτηση περί προστασίας και συνέχισης της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς της αποκριάς, και όχι μόνο.

Επίσης, κοντά σε αυτό, μας προβληματίζει σοβαρά η απουσία του Φανού «Κεραμαριό» από την φετινή τέλεση του εθίμου, ένας ιστορικός φανός ο οποίος φέτος δεν θα ανάψει. Φοβόμαστε και ανησυχούμε για το ποια θα είναι η συνέχεια του εθίμου, καθώς όπως μάθαμε από τους παππούδες/ γιαγιάδες μας κάθε χρόνο η συμμετοχή στον Φανό αποτελεί χρέος μας και πηγάζει από τον σεβασμό  προς τους πρωτεργάτες του εθίμου.
Τι θα συμβεί εάν κάθε χρόνο ένας Φανός αδυνατεί να αναψεί;
Παρόλο αυτά, ως Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης, φέτος δηλώνουμε παρόντες/παρούσες στην ενεργή συμμετοχή του εθίμου λαμβάνοντας μέρος στα δρώμενα της αποκριάς.
Ακόμη, στηρίζουμε το αποκριάτικο πάρτυ του Free Press “TOGETHER” το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 19:00 στο κατάστημα EL BARIO.
Παράλληλα, έχουμε προγραμματίσει εκπαιδευτικές δράσεις με επίκεντρο την αποκριά σε σχολεία της Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Κοζάνης.

 

Καλές Αποκριές!

«Εβγάτι αγόρια μ’ στο χορό, κορίτσια στο σεριάνι»

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.