Ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας

 

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας όλο το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις με κλιμάκωση του αγώνα για 16 μέρες στο μπλόκο του Φιλώτα. Μέσα από τους συντονισμένους αγώνες μαζί με την ΠΕΜ καταφέραμε πανελλαδικά να αποσπάσουμε κάποιες κατακτήσεις και μερική ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Αυτό δείχνει ότι μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και με την συμμετοχή όλων των αγροτοκτηνοτρόφων με κοινά αιτήματα μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις.

Μέσα από την πίεση που ασκήθηκε από τα μπλόκα πανελλαδικά πετύχαμε την Τρίτη 14/02/23, να βρεθεί αντιπροσωπεία των μπλόκων, και με δικό μας εκπρόσωπο, στο Μαξίμου με Αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης και να αποσπάσουμε τις παρακάτω δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση:

Θα εξεταστούν και θα βγουν άμεσα νέοι ενημερωμένοι χάρτες όπου θα φαίνεται που θα επιτρέπεται η συνδεδεμένη καλαμποκιού ανάλογα με την χρήση νερού. Μέχρι να γίνει ανανέωση χαρτών θα βρεθούν άλλες λύσεις για να μην χαθεί η φετινή χρονιά.

Για τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής και θέσαμε ζήτημα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος υπάρχουν οι εξής αποφάσεις:

ΜΗΛΑ: Όλες οι ποικιλίες εντάσσονται στην αναπλήρωση του εισοδήματος με 300 και 250 ευρώ/στρέμμα ανάλογα τις ποικιλίες.

ΡΟΔΑΚΙΝΑ/ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ/ΒΕΡΙΚΟΚΑ: ίσχυε ότι είχε εξαγγελθεί για 150 και 135 ευρώ/στρέμμα χωρίς να διευκρινιστούν οι ποικιλίες στις οποίες θα υπάρχει αναπλήρωση.

ΚΑΣΤΑΝΑ: 150 ευρώ/στρέμμα οριζόντια σε όλη την χώρα και στις περιοχές που υπήρχε πρόβλημα με την φαιά σήψη θα γίνει προσπάθεια για μεγαλύτερη ενίσχυση με ένταξη των περιοχών στο de minimis.

Για αυτά τα προϊόντα δηλώθηκε ότι θα εξοφληθούν οι δικαιούχοι ως το πρώτο 10ημερο του Μαρτίου αλλά είμαστε επιφυλακτικοί και ανήσυχοι επειδή έχουμε ακούσει την ίδια υπόσχεση και δέσμευση πολλές φορές. Ξεκίνησαν οι υποσχέσεις ότι θα πληρωθούν τέλη Δεκεμβρίου και τώρα φτάνουμε στον Μάρτιο απλήρωτοι.

Επίσης θα υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος οριζόντια σε όλη την χώρα σε κεράσια και αχλάδια και μέσω de minimis  στα σταφύλια του Τυρνάβου.

Για όλα τα προϊόντα που θα υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα λάβουν το 50% του συνολικού ποσού που τους αναλογεί.

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού από την Κοζάνη για επιστροφή ΕΦΚ 76 εκ. Ευρώ για το 2023 σε μια χρονική περίοδο που το πετρέλαιο έφτασε και ξεπέρασε τα 2€/λίτρο σαφέστατα δεν μας ικανοποιεί. Επίσης Θέσαμε στο κόστος παραγωγής να υπάρχει πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας και προστίμου ρύπων ώστε να παράγεται φθηνότερη Κwh  αλλά δεν ικανοποιήθηκαν. Επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά, ουσιαστική απάντηση δεν πήραμε.

Με βάση τα παραπάνω αποφασίσαμε να αλλάξουμε για την ώρα την μορφή αγώνα μας και να σταμτήσουμε το μπλόκο. Καλούμε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους να συμμετέχουν στους αγροτικούς συλλόγους και να συνειδητοποιήσουν ότι η πάλη για την επιβίωση μας είναι συνεχής και αδιάλειπτη, με εναλλασσόμενες μορφές πάλης και θα γίνεται αποτελεσματική με βάση την συμμετοχή, την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας.

 

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας

 1. Στέλιος Κ,καθηγητης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Όλη, η Ελλάδα έγινε μια περιοχή de mininis με τις de Maxines τιμές, τις Μάξιμες ακρίβειες παντου!
  Μας ζαλισε ο Αρχιψευταρος με τα pass,pass,παξ και ξεπα-ξ και ξερός, ξεπα-τωσε τον κόσμο ο χαλασμός,ο επονομαζομενος μητσοτακης, έκανε τη χώρα ολόκληρη βαρέλι χωρίς πατο!
  Νέα Δημοκρατια: ψηφίσαμε ,ψηφίσαμε φλουρί Κωνσταντινάτο( μητσοτακης,θού κυριε)
  Λαος μετά τις εκλογές :
  και πήρατε και πήρατε
  τα …..γί…δια μας, απ το μαντρί.(δις), ο στίχος!
  Για να μπούμε ” ευγενικα” στο κλίμα των ημερων!
  μητσοτακης,
  Ο Ντε- κιρικο( κυριακος) Κοπερφιλντ,ο μάγος του οζ,ή καλύτερα ο μάγος των pass!!
  Παίρνει απ τον ιδρώτα του αγροκτηνοτροφικου κοσμου χιλιάδες ευρώ και η πολιτική Κίρ-κη( Κιρ-ικο),τα μεταμορφώνει σε καλαθια πεινας,επιστρέφοντας 22 ευρω!
  μητσοτακη,τ άρματα τα καρναβαλιστικα που θα παρελάσουν, είναι ετοιμα!
  Λείπει μόνον,το Άρμα του Ψεύτη και της ψευτιας,πάρε την παντεσπανατη και ελάτε,προλαβαινετε!
  Κι όταν το άρμα σου,θα παρελαύνει,στην κεφαλή πορείας,ο κόσμος θα φωνάζει, υπό τον ήχο των χάλκινων” όλο ίδια και τα ιδια
  μας πρήξατε τα γι..δια( απ την πεινα)!
  Η ευγένεια και η συστολή θα μας φάει,σε μια κοινωνία ξεκάρφωτη και ξεχαρβαλωμενη.
  Ευτυχώς,υπάρχουν και τα καρναβάλια, τα γνήσια της παράδοσης που κρατάνε αιώνες,για να ξεδινει ο κόσμος και να διασκεδάζει,γιατί τ αλλα καρναβάλια ,τα υπεργνήσια,της επιτελικης και τετραετούς μπουρδολογιας,μόνον πόνο και θλίψη επιφέρουν!
  Τι περιμένεις από έναν πρωθυπουργό….που γράφτηκε…στους καταλόγους των νέων αγροτων….για να παίρνει ένα ελάχιστο επιδομα!
  Αγροτης;ποιος;Αυτός που μπερδεύει τον βασιλικό με τον μαιδανο!
  Και τον βασιλικό πολτό με τον πελτε!
  Καλή διασκεδαση!
  Μπόρα,ήταν πέρασε, εφυγε!
  Λες να ξαναλθει;μάλλον για τα καρναβάλια…μπορεί.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.