Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

Είδα στο Netflix την ταινία-ντοκιμαντέρ «Η μεγάλη Κομμουνιστική ληστεία». Την ληστεία της Εθνικής Τράπεζας, της μόνης Τράπεζας της Ρουμανίας στα χρόνια του Κομμουνισμού, που έγινε στις 28 Ιουλίου 1959,την πραγματοποίησαν πέντε Εβραίοι και μια Εβραία όλοι διανοούμενοι και υψηλόβαθμα στελέχη του Κόμματος που βοήθησαν να εδραιωθεί ο Κομμουνισμός στην Ρουμανία. Ήταν απογοητευμένοι από τον τρόπο που έβλεπαν ότι εφαρμόστηκε ο Κομμουνισμός και από την διάψευση των οραμάτων τους. 

Δεν υπήρχαν αντιφρονούντες και  βασίλευε ο τρόμος που επέβαλλε το κράτος στον λαό. Η ζωή τους φαινόταν ανούσια, χωρίς κανένα ενδιαφέρον και ήθελαν να φύγουν και να πάνε στο Ισραήλ. Η Ρουμανία ήταν όμως μια τεράστια φυλακή και δεν μπορούσε να μεταναστεύσει κανείς. Βλέπετε απαγορευόταν να φύγουν από τον Κομμουνιστικό «Παράδεισο». 

Το 1958 η Κυβέρνηση, μετά από προπαγάνδα στην Κρατική τηλεόραση ότι κανείς καλός πολίτης της Ρουμανίας δεν θα θελήσει να φύγει από την χώρα, ήρε την απαγόρευση μετανάστευσης των Εβραίων. Τα αστυνομικά τμήματα πλημύρισαν από αιτήσεις. Περίπου 100.000 άτομα αιτήθηκαν να φύγουν για το Ισραήλ. Οι Αρχές εξοργίστηκαν, σταμάτησαν την διαδικασία και άρχισαν να διώκουν τους αιτούντες. 

Συνέλαβαν τους έξι Εβραίους για την ληστεία, τους έβαλαν να είναι πρωταγωνιστές σε ταινία για τον τρόπο που έκαναν την ληστεία και φυσικά ο σκοπός ήταν δια μέσου της ταινίας όλος ο Ρουμανικός λαός να στραφεί ενάντια στους Εβραίους. Τους άφησαν να πιστεύουν ότι η συμμετοχή τους στην ταινία θα ελαφρύνει την θέση τους και όταν πλέον η ταινία τελείωσε τους εκτέλεσαν τον Φεβρουάριο του 1960 και μόνο την Εβραία επέτρεψαν να μεταναστεύσει με τα παιδιά της στο Ισραήλ. 

Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που επικοινωνούσε το Κομμουνιστικό καθεστώς της Ρουμανίας με τους πολίτες της χώρας. Θα παραθέσω αυτούσια τα λόγια από την κρατική τηλεόραση την εποχή της δεκαετίας του 1950 : «Το σημερινό Βουκουρέστι, όπως κι ολόκληρη η χώρα είναι ένα γιγάντιο εργοτάξιο. Το όνομα της εποχής μας γράφεται με κάθε τούβλο σε αυτόν τον στέρεο τοίχο, με κάθε επίτευγμα … Μια ζωή ελεύθερη και φωτεινή, ο τίτλος του Νέου Ανθρώπου. Πρέπει τα παιδιά να καταλάβουν τον αγώνα μας ενάντια στους εχθρούς του σοσιαλιστικού μόχθου. Οι άνθρωποι που βλέπετε εδώ (έδειχνε Εβραίους) δεν αξίζουν τον τίτλο του Ανθρώπου…

Οικοδομούμε την ειρήνη και τον σοσιαλισμό.  Μυαλά που δεν έχουν γνωρίσει σκοτεινούς καιρούς, χέρια ελεύθερα από τις αλυσίδες της σκλαβιάς μαθαίνουν να γράφουν (έδειχνε εργάτες να δουλεύουν στα χωράφια και στα εργοστάσια). Μια ζωή ελεύθερη και φωτεινή, ο τίτλος του Νέου Ανθρώπου. Αυτή είναι η κληρονομιά που θα τους δοθεί (εννοεί στα παιδιά της Ρουμανίας). Αλλά για να την εκτιμήσουν πλήρως, πρέπει να καταλάβουν τον σημερινό αγώνα ενάντια στους εχθρούς του σοσιαλιστικού μόχθου, ενάντια σε όσους δικάζονται σε αίθουσες σαν αυτήν εδώ (έδειχνε δίκες Εβραίων)….

Υπερασπίζονται (οι πολίτες) τα ειρηνικά έργα και τον λαμπρό κόσμο που ο λαός μας οικοδομεί υπό την ηγεσία του Κόμματος ενάντια στους εχθρούς μας. Οι επόμενες γενιές θα πρέπει να ξέρουν πως καθένα από τα σημερινά επιτεύγματα αποτελεί προϊόν συνεχούς αγώνα. Η πολύτιμη παρακαταθήκη που αγωνιζόμαστε να αφήσουμε είναι ο τίτλος του Νέου Ανθρώπου. Του μόνου ανθρώπου που είναι ικανός να έχει μια χαρούμενη και ελεύθερη ζωή, την κομμουνιστική ζωή …».  

Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα. «Χαρούμενη και ελεύθερη ζωή», «τίτλος του Νέου Ανθρώπου», «μια ζωή ελεύθερη και φωτεινή», «οικοδομούμε την ειρήνη και τον σοσιαλισμό» … Ποιος από εμάς δεν ξέρει ποια ήταν η πραγματικότητα ; Την φτώχια, την εξαθλίωση, την πείνα, την σκλαβιά των πολιτών κι από την άλλη τα μεγαλεία και οι απολαύσεις των υψηλόβαθμων στελεχών του Κόμματος. Θυμάστε τα παλάτια του Τσαουσέσκου. Στα φοιτητικά μου χρόνια την δεκαετία του 70-80 οι συμφοιτητές μου των αριστερών παρατάξεων με θαυμασμό μιλούσαν για την «ευτυχία» των πολιτών στις χώρες του Ανατολικού Μπλόκ. Πραγματικός Σοσιαλισμός υπήρξε στην πρώτη Εκκλησία τα χρόνια των Αποστόλων που οι Χριστιανοί είχαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία κοινά και δεν υπήρχε κανείς να στερείται, αυτό όμως το έκαμναν ελεύθερα και όχι με την βία (Πραξ.4,32). 

Ας θυμηθούμε και τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα που υπήρχαν στα τραγούδια του ΕΑΜ στον εμφύλιο πόλεμο του 1946-49.  «Το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ την πείνα θα μας σώσει και πάλι απ’ την σκλαβιά /κι έχει πρόγραμμα λαοκρατία˙ ζήτω ζήτω, ζήτω το ΕΑΜ», «Κόσμος νέος θα προβάλει, της δουλιάς, της προκοπής /Κι η ειρήνη θα στεριώσει, ως την άκρια της Γης» … Φυσικά η πραγματικότητα ήταν ότι οι ηγέτες του ΕΑΜ δεν αποδέχτηκαν την συμφωνία που έκαναν στην Γιάλτα τον Φεβρουάριο του 1945 ο Στάλιν, ο Ρούσβελτ και ο Τσώρτσιλ, η Ελλάδα να ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Αγγλίας. Και τραγουδώντας τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα, έχυσαν τόσο αδελφικό αίμα για να μην χάσει η Ελλάδα τον Κομμουνιστικό «Παράδεισο». Βέβαια θα πει κάποιος, εγκλήματα στον εμφύλιο έκαναν και οι δεξιοί. Ναι αλλά, έχει σημασία ποιος ξεκίνησε πρώτος την αδελφοκτόνο διαμάχη. «Τις ήρξατο χειρών αδίκων ;» ρωτούσαν πάντα οι σοφοί μας πρόγονοι.   

Να αναφέρω και τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα που είπε συνάδελφος μπροστά σε όλους τους καθηγητές του Λυκείου «δώσαμε μαθήματα Δημοκρατίας στους μαθητές». Φυσικά η πραγματικότητα ήταν ότι για να γλιτώσουν 40 καθηγητές από έναν Διευθυντή Λυκείου που τους κυνήγησε δικαστικά και πέτυχε την καταδίκη τους, χρειάστηκε να πληρώσουν ένα σωρό χρήματα σε Μεγαλοδικηγόρους. Κατά τον συνάδελφο, αυτό συνιστούσε «μάθημα Δημοκρατίας στους μαθητές» και μάλιστα τόλμησε και το είπε χωρίς κάποιος από εμάς να αντιδράσει επειδή νομίζω έχουμε συνηθίσει να ακούμε τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα και να μην εκφράζουμε την διαφωνία μας. 

Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα τα ακούμε συχνά και σε επικήδειους κατά την νεκρώσιμη ακολουθία. «Θα σε θυμόμαστε αιώνια», «δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ» … Φυσικά η πραγματικότητα είναι ότι μετά από λίγο καιρό στην θέση του νεκρού θα είναι κι αυτοί που θα τον θυμόντουσαν αιώνια. Όταν στην Εκκλησία μας ψέλνουμε «αιωνία η μνήμη» δεν ευχόμαστε να μην τον ξεχάσουν οι άνθρωποι, ευχόμαστε να μην τον ξεχάσει ο Θεός.

Από  τον σκοτισμό που προκαλούν τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα,  μπορεί να μας γλιτώσει μόνο αυτός που είπε μεγάλα λόγια, αλλά αληθινά, επειδή μόνο Αυτός είναι το φως το αληθινόν : «Εγώ ειμί το φως του κόσμου, ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήσει εν τη σκοτία, αλλ’ έξει το φως της ζωής» (Ιωάν. 8,12). 

10 σχόλια στο άρθρο “Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

 1. Δηλαδή,αντί για κομμουνισμό,θεοκρατία.Ευχαριστούμε,δεν θα πάρουμε.Χρόνια πολλά για την γιορτή σας.

  1. αφιερώνεται στην “καταμάγια” γιά τις ευγενικές του ευχές.

   1943 Φιλιατρά Μεσσηνίας
   Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μ. Ασίας. Το 198 ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος εξαπέλυσε διωγμὸ κατὰ των Χριστιανών, ο έπαρχος Λουκιανὸς τον αποκεφάλισε σε ηλικία 113 ετών, γιατί δεν αρνήθηκε το Χριστό.

   1943 : Το Γερμανικό Στρατηγείο της Τρίπολης διέταξε τον Διοικητή των Φιλιατρών, Κοντάου, για κάποιο σαμποτάζ που είχαν κάνει οι αντάρτες, να κάψουν τα Φιλιατρά, να σκοτώσουν τους πρόκριτους της πόλης και να συλλάβουνε 1.500 κατοίκους της για να τους στείλουν στη Γερμανία.
   Ο ιερέας Θεόδωρος Κωτσάκης ζήτησε από τους Φιλιατρινούς της Τρίπολης να προσευχηθούν τη νύκτα στον Άγιο Χαράλαμπο, πολιούχο Φιλιατρών. Ο Άγιος παρουσιάστηκε στον Κοντάου τρεις φορές στον ύπνο του και του ζήτησε να μην εκτελέσει την εντολή προσθέτοντας ότι θα φρόντιζε να μην τιμωρηθεί ο ίδιος για την παρακοή.
   Ξημερώνοντας ανακοινώθηκε η ανάκληση της απόφασης των Γερμανών. Ο Κοντάου έψαχνε να βρει την εικόνα του Αγίου, που είδε. Όταν του ανοίξανε την πόρτα του Ναού της Παναγίας, αναγνώρισε την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, που είδε στον ύπνο του.
   Ο Κοντάου διατήρησε ζωηρή την μνήμη του θαύματος. Τό 1945 (10 Φεβρουαρίου), ο πόλεμος είχε λήξει, οι επίσημοι των Φιλιατρών ειδοποιήθηκαν από τον Κοντάου, να περιμένουν κι’ αυτόν στο πανηγύρι του Αγίου. Ήρθε με την γυναίκα του και τα παιδιά του για προσευχή. Οι Φιλιατρινοί του παρέθεταν εορταστικό τραπέζι.

   αγαπητή καταμάια Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ !

   1. Γιατί αυτή η μεροληψία του αγίου;Χιλιάδες πατριώτες προσεύχονταν για να σωθούν και,εκτός ελαχίστων περιπτώσεων (που εγώ δεν πιστεύω πως επρόκειτο για θαύματα παρά μόνο για συμπτώσεις) δεν μερίμνησαν οι άγιοι;

    1. Διάβασε :
     Ο Ερμής προαναγγέλλει στον Προμηθέα : «Τοιούδαι μόχθου τέρμα μη τί προσδόκα….»
     μετάφραση «μην περιμένεις να λυτρωθείς από τους πόνους προτού θεός πάρει τα πάθια τα δικά σου πάνω του και με τη θέλησή του κατέβει στον ‘Άδη τον ανήλιαγο, στους άφεγγους του Ταρτάρου βυθούς» (στ. 1041-1043).
     Ο Σωκράτης στην απολογία του αναφέρει : «Θα μείνετε κοιμισμένοι σε όλη σας τη ζωή εάν δεν σας λυπηθεί ο Θεός να σας στείλει κάποιον άλλον» (Πλάτωνος, Απολογία Σωκράτους 18{31α}). ΔΗΛΑΔΗ
     η Θεία Πρόνοια μέσω του “σπερματικού λόγου” (όπως τον ονόμασαν οι Πατέρες της Εκκλησίας) φώτισε κάποιους Έλληνες της Αρχαιότητας και έτσι άφησαν εκατοντάδες χρόνια πρίν τον Χριστό προφητείες για την έλευσή Του.

     Έχω την αίσθηση ότι κάτι σου λείπει. Μήπως η παρουσία του θεού μέσα σου ;
     καταμάγια, πολλά ψηλά πα μη τερείς γιά τα ψηλά πα κείσαι. Δηλ. μη θέλεις να ερευνήσεις και τα βάθη του Θεού !! Δεν μπορούμε να ρίξουμε εμείς γέφυρα από εδώ στο ουρανό. Η γέφυρα έρχεται από εκεί προς τα εδώ και σε ακουμπάει μέσω των μυστηρίων της Εκκλησίας. Και τότε λύνονται όλες οι απορίες σου.

 2. «Εγώ ειμί το φως του κόσμου, ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήσει εν τη σκοτία, αλλ’ έξει το φως της ζωής» (Ιωάν. 8,12).
  Εγώ ειμί το φως του κόσμου : μόνο ένας Θεάνθρωπος θα μπορούσε να το πει !!!

  και σε άλλη στιγμή είπε: τὸ φῶς ἐλήλυθεν εἰς τὸν κόσμον, καὶ ἠγάπησαν οἱ ἄνθρωποι μᾶλλον τὸ σκότος ἢ τὸ φῶς· ἦν γὰρ πονηρὰ αὐτῶν τὰ ἔργα.
  πᾶς γὰρ ὁ φαῦλα πράσσων μισεῖ τὸ φῶς καὶ οὐκ ἔρχεται πρὸς τὸ φῶς, ἵνα μὴ ἐλεγχθῇ τὰ ἔργα αὐτοῦ·Ιω. 3,20

   1. ΑΥΤΌ ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
    ἠγάπησαν μᾶλλον τὸ σκότος ἢ τὸ φῶς· ἦν γὰρ πονηρὰ αὐτῶν τὰ ἔργα.

 3. Κύριε Παπαδοπουλε;
  Οικογενειακή σχέση με τον Γιώργο ή οπαδός του;
  Γιαυτό ,σε φταίνε, μαθητές,καθηγητές, Διευθυντές, γονείς και η κοινωνία ολόκληρη;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.