Κολοκύθι – Cucurbita maxima του Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου



 

Επιστημονική Οικογένεια Cucurbitaceae
Βοτανική: Η κολοκύθα είναι ένα δικοτυλήδονο λαχανικό που αναπτύσσει μακριά στελέχη που μοιάζουν με αμπέλια με τρίφυλλα φύλλα και βρώσιμους μεγάλους, σαρκώδεις καρπού
Το ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό μπορεί να σκαρφαλώσει σε μήκος έως και 5 μέτρα.
Η (Cucurbita maxima) είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό που καλλιεργείται για τους καρπούς, τα άνθη και τους σπόρους του
. Η κολοκύθα περιέχει πολλούς οβάλ, κυρτούς και λείους σπόρους μήκους 2-3 cm, οι οποίοι με τη σειρά τους περιέχουν έναν λευκό και βρώσιμο πυρήνα.
Ι ΣΤΟΡΙΑ
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ήδη πριν από 5-8 χιλιάδες χρόνια καλλιεργήθηκε ενεργά.
Στην Ευρώπη, η κολοκύθα μεταφέρθηκε από τη Νότια Αμερική
. Το εισήχθη σε νεαρή ηλικία (τέλη 16ου αιώνα),και γρήγορα πήρε σημαντική θέση στη μαγειρική και ακόμη και στην ιατρική. Στον σύγχρονο κόσμο, είναι απλώς ένα νόστιμο λαχανικό, αλλά η αρχική στάση απέναντι στην κολοκύθα ήταν κάπως διαφορετική: θεωρήθηκε πρώτη ύλη για την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων.
Με βάση αυτό το φυτό, παρασκευάστηκαν αλοιφές και χρησιμοποιήθηκαν στη λαϊκή ιατρική ως φάρμακο για τους έλμινθες και την ασθένεια που προκαλούν την ελμινθίαση μια λοίμωξη από σκώληκες, μακροπαρασιτική ασθένεια ανθρώπων και ζώων στα οποία ένα μέρος του σώματος είναι μολυσμένο με παρασιτικούς σκώληκες,
Σήμερα η καλλιέργεια αναπτύσσεται σε μεγάλες εκτάσεις σε εύκρατες περιοχές σε όλο τον κόσμο.
Οι σπόροι πολλών ειδών κολοκύθας χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες.
Παραδοσιακά, οι σπόροι του είδους Cucurbita πίνονται ως τσάι μετά το άλεσμα.
Οι σπόροι κολοκύθας έχουν χρησιμοποιηθεί για να ακινητοποιούν και να βοηθούν στην αποβολή των εντερικών σκουληκιών και παρασίτων.
Οι σπόροι έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης στη θεραπεία διαταραχών του προστάτη.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Το φυτό ανήκει βοτανικα στην :
Σειρά: Cucurbitales
Οικογένεια: Cucurbitaceae
Γένος: Cucurbita
Είδος: C. maxima
Διωνυμικό όνομα Cucurbita maxima
ΕΙΔΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τα ποιο γνωστά κολοκύθια που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι:
Γλυκοκολοκύθα:
Cucurbita moschata είναι το λατινικό όνομα της πιο γνωστής ελληνικής ποικιλίας που μπορεί να φτάσει και τα 25 κιλά.
Μακριά κολοκύθα:
Συγγενής της πρώτης, έχει πιο λείο φλοιό και πιο κίτρινη, ζουμερή και γλυκιά ψίχα.
Butternut:
Με καταγωγή από το Μεξικό, έχει χρυσαφένια σάρκα και θυμίζει στη γεύση τη γλυκοπατάτα.
Λύρα:
Έτσι λένε τις κολοκύθες τους στην Άνδρο αλλά και στη Σκιάθο
Λευκή κολοκύθα Μήλου:
Μεγάλη σε όγκο, με ανοιχτόχρωμη ψίχα χωρίς ιδιαίτερη γλύκα, γίνεται πρώτη ύλη για το παραδοσιακό γλυκό «κουφέτο» του νησιού.
Μινιατούρες:
Σε διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη πωλούνται κυρίως ως διακοσμητικές.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ/ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Η κολοκύθα είναι μια αποθήκη βιταμινών και ένα μεγάλο μέρος τους βρίσκεται όχι μόνο στον πολτό, αλλά και στους σπόρους και τα λουλούδια. Η κολοκύθα έχει 4-5 φορές περισσότερα καροτένια από τα καρότα. Τα καροτένια μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο σώμα, η οποία είναι καλή για την όραση και είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η κολοκύθα περιέχει βιταμίνες C, E, K και σχεδόν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε θερμίδες, η κολοκύθα θεωρείται ιδανικό διαιτητικό προϊόν, γιατί δεν περιέχει άμυλο, χοληστερόλη και τρανς λιπαρά, λίγη ζάχαρη, αλλά πολλές φυτικές ίνες που είναι χρήσιμες για την πέψη.
Διατροφική αξία ανά 100γρ. καρπού κολοκύθας:
Θρεπτικά συστατικά RDA
Ενέργεια 26 kcal 1% Υδατάνθρακες 6.50 g 5%
Πρωτεΐνες 1.0 g 2% Λιπαρά οξέα 0.1 g 0.5%
Χοληστερόλη 0 mg 0% Διαιτητικές ίνες 0.5 g 2%
****
Φυλλικο οξυ 16 μg 4% Νιασινη 0.600 mg 4%
Παντοθενικο οξυ 0.298 mg 6% Βιταμίνη 6 0.061 mg 5%
Ριβοφλαβινη 0.110 mg 8.5% Θειαμίνη 0.050 mg 4%
Βιταμίνη Α 7384 ΙU 246% Βιταμίνη C 9.0 mg 15%
Βιταμίνη E 1.06 mg 7% Βιταμίνη Κ 1.1 mcg 1%
****
α-καροτένιο 515 mcg β-καροτένιο 3100 mcg –
α-ξανθινη 2145 mcg – Λουτεινη-ζεαξανθινη 1500 mcg
***
Νάτριο 1 mg 0.5% Κάλιο 340 mg 7%
Ασβέστιο 21 mg 2% Χαλκός 0.127 mg 14%
Σίδηρος 0.80 mg 10% Μαγνήσιο 12 mg 3%
Μαγγάνιο 0.125 mg 0.5% Φώσφορος 44mg 5%
Σελήνιο 0.3 mcg <0.5% Ψευδάργυρος 0.32 mg 3%
–Σπόροι
Οι σπόροι περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία, και όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, οι σπόροι κολοκύθας είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων μεταξύ των λαχανικών.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) και φολικό οξύ). Περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη. 100 g σπόρων παρέχουν 30 g πρωτεΐνης.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η κολοκύθα είναι μια αποθήκη βιταμινών, ένα μεγάλο μέρος τους δεν βρίσκεται μόνο στον πολτό, αλλά και στους σπόρους και τα άνθη
–Δίαιτες
Η κολοκύθα χρησιμοποιείται συχνά στη διαιτολογία
Αυτό το λαχανικό με λίγες θερμίδες ομαλοποιεί το μεταβολισμό και μειώνει την όρεξη λόγω της μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών και διαιτητικών ινών.
– Ενίσχυση αναπαραγωγικού συστήματος ανδρών
Η κολοκύθα έχει θετική επίδραση στην κατάσταση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
Ο πολτός του λαχανικού έχει υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης Ε-τοκοφερόλης, η οποία μεταφράζεται από τα ελληνικά ως «γεννητικός απόγονος».
–Επιδερμικές βλάβες
Το εκχύλισμα ελαίου επιταχύνει την επούλωση της επιδερμικής βλάβης.
–Δυσκοιλιότητα
Η κολοκύθα έχει καθαρτική, αντιφλεγμονώδη και χολερετική δράση, επομένως μια μικρή ποσότητα είναι χρήσιμη για άτομα με συμφόρηση και δυσκοιλιότητα.
– Μείωση καρδιακών παθήσεων ,ωφελει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και αθηροσκλήρωση
Η υψηλή περιεκτικότητα του πολτού σε κάλιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για άτομα που πάσχουν από αθηροσκλήρωση και υψηλή αρτηριακή πίεση.
– Καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH).
Τα εκχυλίσματα σπόρων κολοκύθας μπορεί να είναι χρήσιμα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH).
– Αντιανδρογόνες και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Το εκχύλισμα σπόρων κολοκύθας μπορεί να έχει αντιανδρογόνες και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
– Βελτίωσή συμπτωματων Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη
Βελτιώνει α συμπτώματα που σχετίζονται με την ΚαλοήθηΥπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ) , όπως προσδιορίζεται από τη Διεθνή Βαθμολογία Συμπτωμάτων του Προστάτη (IPSS),
– Επιδράσεις στο ΚΝΣ
Υπάρχουν επιδράσεις από την χρήση της κολοκύθας στο Κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ ) Οι απολιπασμένοι σπόροι έδειξαν να βελτιώνουν την διαταραχή κοινωνικής φοβίας και την αϋπνία.
— Τροφική πηγή σιδήρου ?
Η κολοκύθα έδειξε ότι μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση του σιδήρου και να προσφέρει προστασία στα νεφρά
–ΣΠΟΡΟΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ (Οφέλη)
– Νεφρά.
Σύμφωνα με μελέτες, οι σπόροι κολοκύθας εμποδίζουν τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.
– Φλεγμονή στην αρθρίτιδα
Μειώστε τη φλεγμονή στην αρθρίτιδα χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων
Ανθελμινθική δράση
Χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για τα σκουλήκια και άλλα παράσιτα.
Πειράματα itro και μελέτες σε ζώα που αξιολογούν αποξηραμένους σπόρους και εκχυλίσματα κολοκύθας και φυτών της οικογένειας Cucurbitaceae έχουν δείξει ανθελμινθική δράση έναντι ορισμένων παρασίτων του Schistosoma japonicum και της ελονοσίας, αλλά όχι όλων των παρασίτων (π.χ. ταινίας). )
Οι σπόροι κολοκύθας και ο χυμός κολοκύθας έχουν αξιολογηθεί σε περιορισμένες κλινικές δοκιμές για ανθελμινθικά,
– Προστάτης
Κάνει καλό στη διατήρηση της υγείας του προστάτη.
–Διαβήτης
Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι σπόροι κολοκύθας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ρύθμισης της ινσουλίνης και να βοηθήσουν στην πρόληψη των διαβητικών επιπλοκών μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.
–Καρδιά και συκώτι
Γεματοι με υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, οι σπόροι κολοκύθας μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την καρδιά και το συκώτι, ειδικά όταν αναμιγνύονται με σπόρους λιναριού και καταναλώνονται μέσα σε λίγες ώρες.
– Ύπνος
Πριν τον ύπνο, μαζί με μια μικρή μερίδα υδατανθράκων, μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή τρυπτοφάνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη μελατονίνη, καθώς και στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία προάγει τον καλό ύπνο, έ
– Κάλυψη αναγκών σε ψευδάργυρο .και αλλά οφέλη
Οι σπόροι περιέχουν πολύ ψευδάργυρο: 30 g καλύπτουν έως και το 70% της ημερήσιας ανάγκης. Επίσης, οι σπόροι κολοκύθας έχουν μια αξιοσημείωτη επίδραση σε ολόκληρο το σώμα: συμμετέχουν στη σύνθεση της τεστοστερόνης, ομαλοποιούν τη λειτουργία του αδένα του προστάτη, βελτιώνουν την κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος και έχουν θετική επίδραση στη στυτική λειτουργία.
– Αντηελμινθικές ιδιότητες
Το λεπτό φιλμ-κέλυφος του κολοκυθόσπορου περιέχει το αμινοξύ κουκουρβιτίνη, το οποίο έχει ανθελμινθικές ιδιότητες αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική
– Ενυδάτωση και τη φωτεινότητα του δέρματος
Οι μάσκες με σπόρους, καθώς και οι κομπρέσες από χυμό πολτού, χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία για την ενυδάτωση και τη φωτεινότητα του δέρματος, τη μείωση της φλεγμονής.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
–Αντενδείκνυται σε άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα
Η χρήση ωμής κολοκύθας αντενδείκνυται σε άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, καθώς και σε άτομα που έχουν πέτρες στη χοληδόχο κύστη και στα νεφρά, καθώς η κολοκύθα έχει χολερετική δράση και μπορεί να προκαλέσει την κίνηση των λίθων
– Η κολοκύθα είναι δύσκολο στην πέψη
. Ένα ωμό λαχανικό είναι πιο δύσκολο στην πέψη, επομένως είναι προτιμότερο να μην τρώνε ε ακατέργαστη κολοκύθα μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι.
– Προσοχή στους διαβητικούς όχι υπερκατανάλωση
Οι διαβητικοί δεν πρέπει επίσης να παρασυρθούν με την κολοκύθα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
– Προκαλεί φούσκωμα και χαλαρά κόπρα
Μερικές φορές η συχνή κατανάλωση αυτού του λαχανικού μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και χαλαρά κόπρανα, επιβάλλεται η μειώση το της ποσότητος η συχνότητα χρήσης.
– Προκαλεί τον λεγόμενο ψευδή ίκτερο καροτίνης
Η υπερβολική κατανάλωση κολοκύθας μπορεί να οδηγήσει σε ψευδή ίκτερο καροτίνης – η καροτίνη που περιέχεται στο λαχανικό προκαλεί κιτρίνισμα του δέρματος.
– Δυσανεξία και αλλεργίες
Περιστασιακά, εμφανίζεται ατομική δυσανεξία και αλλεργίες, οπότε είναι καλύτερο αν κάτι τέτοιο αντιληφθείτε καλλίτερα να μην καταναλώνετε το προϊόν.
Έχει αναφερθεί αλλεργία που σχετίζεται με την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) στα κολοκυθάκια, καθώς και σύνδρομο στοματικής αλλεργίας, ναυτία, διάρροια και κνησμό.
– Όχι υπερκατανάλωση σπόρων
Αξίζει επίσης να περιορίσουν τη χρήση των σπόρων κολοκύθας σε όσοι κάνουν δίαιτα – θα πρέπει να θυμούνται την υψηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες: 100 γραμμάρια περιέχουν 559 kcal.
– Εγκυμοσύνη/Γαλουχία
Δεν έχουν εντοπιστεί αντενδείξεις. Εγκυμοσύνη/Γαλουχία Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία.
–Ύπαρξη αντιθρεπτικών συστατικών
(π.χ. οξαλικά, κυανιούχα, τανίνες) έχουν εντοπιστεί σε σπόρους και φύλλα κολοκύθας.
– Αλληλεπιδράσεις φάρμακων
Κανένα καλά τεκμηριωμένο.
–Ανεπιθύμητες ενέργειες
Οι κλινικές δοκιμές αναφέρουν λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες. Μεθαιμοσφαιριναιμία που προκαλείται από υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα έχει αναφερθεί σε βρέφη που έλαβαν κολοκυθόσουπα για δυσκοιλιότητα.
– Τοξικολογία
Δεν έχουν υπάρξει αναφορές σοβαρής τοξικότητας με τη χρήση εκχυλισμάτων κολοκύθας .
Αντιθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων οξαλικών, τανινών και κυανίου, έχουν περιγραφεί και στους σπόρους και στα φύλλα
– Δίαιτα με κολοκύθα
Όπως ήδη έχουμε αναφέρει η κολοκύθα χρησιμοποιείται για εφαρμογή προγραμμάτων δίαιτας
Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε να χάσετε βάρος με κολοκύθα.μπορει η υπερβολή να δημιουργήσει προβλήματα.«
Η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή ασθένεια.
Η αυτοθεραπεία συχνά οδηγεί σε κακά αποτελέσματα. Επικοινωνήστε με τους ειδικούς για να μάθετε όλες τις αποχρώσεις και να επιλέξετε τη μέθοδο απώλειας βάρους.
Η κολοκύθα, λόγω των ευεργετικών της ιδιοτήτων, βρίσκεται συχνά σε διάφορες δίαιτες, αλλά μόνο ως μέρος μιας πιθανής σύνθετης δίαιτας πουθα εξασφαλίσει απώλεια βάρους χωρίς να στερήσει από τον οργανισμό όλα τα στοιχεία που χρειάζεται
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Οι πληροφορίες που δύνονται στις δημοσιεύσεις μας είναι προϊόν έρευνας στην βιβλιογραφία και σε μελέτες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που έχουν δημοσιευθεί ,έχουν σαν στόχο της σωστή πληροφόρηση και δεν υποκαθιστούν το έργο των επιστημόνων υγείας,
Τα βότανα δεν λύνουν όλα τα προβλήματα υγείας και πριν από την χρησιμοποίηση τους να ζητάτε την γνώμη του θεράποντος ιατρού .

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Κολοκύθι – Cucurbita maxima του Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου

Γράψτε απάντηση στο Ανώνυμος Ακύρωση απάντησης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.