Μέτρα στήριξης και «δώρα» που ενεργοποιούνται μέχρι το Πάσχα

 

Σημαντικές ενισχύσεις και επιδόματα, που θα δώσουν «ανάσες» κυρίως στους ευάλωτους πολίτες, αναμένεται να ενεργοποιηθούν το δίμηνο του Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Η πρώτη μεγάλη είδηση ήρθε με την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών. Το μέτρο προβλέπει την επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30.6.2022) για διάστημα 12 μηνών, ενώ τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να τύχει κάποιος της στήριξης είναι να υποβάλει αίτηση μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμο:

To πρώτο βήμα είναι η έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί, στο πλαίσιο των διακριτών δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ενίσχυση 2η: Έρχεται το Market Pass

Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το Market Pass. Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπει την κάλυψη του 10% του κόστους των τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης. Το Market Pass θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και σε άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων. Τα ποσά ξεκινούν από 22 ευρώ τον μήνα και εκτιμάται ότι θα φτάνουν τα 100 ευρώ. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε χθες πως η πλατφόρμα για το Market Pass -γνωστό και ως «Κάρτα Αγορών»- θα ανοίξει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Το «Καλάθι της Σαρακοστής»

Μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και τα Σαρακοστιανά που θα ενταχθούν στο «Καλάθι της Σαρακοστής», ένα καλάθι με προϊόντα χαμηλής τιμής, στα πρότυπα του «καλαθιού των Χριστουγέννων». Το συγκεκριμένο καλάθι θα περιλαμβάνει στη λίστα του χαλβά, ταραμά-ταραμοσαλάτα και, πιθανότατα, κονσέρβες. Θα ενεργοποιηθεί πριν την Καθαρά Δευτέρα.

Αναδρομικών… συνέχεια

Ταυτόχρονα, μέσα σε αυτό το διάστημα θα δοθούν αναδρομικά σε συνταξιούχους που περιμένουν την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν λάβει την κύρια σύνταξη και να έχουν κάνει αίτηση χορήγησης για την επικουρική μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2022. Σύμφωνα με την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», το ποσό είναι 100 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά θα δοθούν στα μέσα Μαρτίου.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς 400 ευρώ -Νέα επιταγή ακρίβειας -Αύξηση κατώτατου μισθού

Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα, προσανατολίζεται στο να δώσει ένα επίδομα της τάξης των 400 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν ευνοήθηκαν από την αύξηση του 7,75% στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς. Επιπλέον, πριν από το Πάσχα αναμένεται να δοθεί μια νέα επιταγή ακρίβειας που είναι αυξημένη κατά 50 ευρώ, δηλαδή στα 300 ευρώ, σε ευάλωτα νοικοκυριά. Το λεγόμενο «Δώρο Πάσχα» εκτιμάται ότι θα έχει τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια με το επίδομα των 250 ευρώ. Τέλος, στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ υπέβαλε χθες την επίσημη πρότασή του για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15%, δηλαδή στα 826 ευρώ, από τα 713 ευρώ όπου είναι σήμερα.

www.alphafreepress.gr

7 σχόλια στο άρθρο “Μέτρα στήριξης και «δώρα» που ενεργοποιούνται μέχρι το Πάσχα

 1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης..

  - Edit

  Απαντήστε

  Καλάθια,δώρα,επιδοματα!
  Θα ήθελα να μάθω, βρε επιτελικοι μπουρδολογοι,τι θα περιλαμβάνει,το Πασχαλινό καλάθι, ξέρω, τί,αλλά δεν το γράφω,γιατί σέβομαι το Σαρακοστιανο
  καλάθι και τις αγιες μέρες της Σαρακοστης!
  Πόσα γραμμάρια ταραμά και χαλβά μπορούμε, να αγοράσουμε ,με το Σαρακοστιανο καλαθι;
  Μήπως πάρουμε πιο πολύ και μας κρεμάσετε,λόγω Ημερων,Αγίων;

 2. Κύριε Στέλιο που όλο εναντιώνεστε απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη, σκεφτείτε και τους ευάλωτους ανθρώπους που έχουν ανάγκη ακόμη και το 1ε! Καλά είναι και αυτά τα λίγα που δίνει!

  1. Ο κύριος Στέλιος παντελονιάζει 1340 ευρώπουλα κάθε μήνα.Κατά τα άλλα σκέφτεται πόσα γραμμάρια ταραμά θα αγοράσει.Το δούλεμα πάει σύννεφο.

 3. Κύριε Στέλιο γιατί εναντιώνεστε συνέχεια απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη; υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη ακόμη και το 1ε. Καλά είναι και αυτά που δίνει!

  1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

   - Edit

   Απαντήστε

   Ο Β,Ουγκώ,έγραψε το αριστουργημα ” οι Αθλιοι”
   Άθλιοι σημαινει: δυστυχισμενοι,εξαθλιωμενοι,ευάλωτοι κι αναγκεμενοι!
   Ο Β,Ουγκώ,ήταν απ τους πιο πλούσιους ανθρωπους της Γαλλίας!
   Ο πατέρας του ήταν Στρατηγός της Αυτοκρατοριας του Ναπολέοντα και η μητέρα του ,γόνος Αριστοκρατικης οικογενείας!
   Ο Β,Ουγκώ,δεν έγραψε για τον εαυτό του ,το παραπάνω αθάνατο και διαχρονικό βιβλίο του!
   Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
   Όποιος δεν κατάλαβε ,καλώς δεν κατάλαβε,παλι.
   Ούτε ο Καρκαβίτσας ήταν ” ο Ζητιανος”
   Ούτε ο Ντοστογιεφσκι ήταν ” ο Ηλιθιος”
   Κι εγώ, που είμαι ένα τριμμενο ξερόφυλλο,ένα μηδενικό, μπροστά στις παραπάνω Μορφές,δε δικαιούμαι, να γράφω κατι;μια σύνταξη του καθηγητού είναι Απαγορευτικό για μενα;

 4. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Τελικά,είσαι αγράμματος ή δεν κοβει!
  Θέλεις ,δε θέλεις,εγώ θα γράφω!
  Ξύπνα κοιμισμενε!
  Θα γράφω,για χιλιάδες ανέργους μαθητές μου,που έμαθαν μια τέχνη η έμαθαν γράμματα σε πανεπιστημια!
  Θα γράφω και για τα δικά μου παιδια,που σπούδασαν και έγιναν καθηγητές ,όπως εγώ,αλλά δε εργαστούν ποτέ!
  Έτυχε να διοριστουμε,πριν πολλά χρόνια και να πάρουμε μια καλή συνταξη,δοξα στον Θεό και δόξα στους αγράμματους γονείς μου,που μας σπουδασαν.3 καθηγητές,μια δικηγορινα!
  Αν επανέλθεις στο θέμα ή ντεν κοβει ή κοίταξε το!
  Υπάρχουν και εκτακτα!
  Μόνον,αν θέλεις, γράψε μου,τι δουλειά κανεις;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.