ΕΙΝΔΥΜ: Με μαζική συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις με πρωτοβουλία της Ένωσης 25 και 26 Γενάρη σε Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Καστοριά



 

Με μαζική συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΕΙΝΔΥΜ για 25 και 26 Γενάρη, με τη στήριξη δεκάδων μαζικών φορέων, σε Κοζάνη, Καστοριά και Πτολεμαϊδα.

Στην Πτολεμαϊδα στο πρωινό αγωνιστικό κάλεσμα της ΕΙΝΔΥΜ ανταποκρίθηκε το Εργασιακό Σωματείο ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας καθώς και εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία της πόλης (ΣΕΕΕΝ, ΣΕΥΠΕ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ). Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, συμβασιούχος νοσηλευτής στο Μποδοσάκειο, που τονίζοντας  λέγοντας χαρακτηριστικά «Η πλήρης εφημεριακή κάλυψη που επικαλείται η διοίκηση στηρίζεται στις μετακινήσεις ιατρών τόσο διατμηματικά, όσο και από άλλους νομούς» ενώ συμπλήρωσε «Μας ανησύχησε ιδιαίτερα η δήλωση του διοικητή του Νοσοκομείου ότι οι υποδομές του νοσοκομείου είναι ‘’αξιοποιήσιμες’’ στα πλαίσια του νέου υγειονομικού χάρτη που προβλέπει το λεγόμενο Νέο ΕΣΥ. Τα νοσοκομεία δεν είναι τουριστικά θέρετρα.. Θέλουν συμπράξεις ΣΔΙΤ, την παραπέρα είσοδο των ιδιωτών στα νοσοκομεία, να βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη η λαϊκή οικογένεια».

Στην Κοζάνη, στην απογευματινή κινητοποίηση στην πύλη του Μαμάτσειου Νοσοκομείου πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΕΙΝΔΥΜ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν: Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Σωματείο Εργαζομένων στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο, Συντονισμός Συλλόγων Γονέων, Συνδικάτο Οικοδόμων, ΣΕΕΕΝ, Σωματείο Ιδιωτικών Υπάλληλων, συνταξιουχικές οργανώσεις από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, πολιτικού προσωπικού στρατού, Περιφερειακό συνταξιούχων ΔΕΗ, καθώς και ο Σύλλογος Τριτέκνων Κοζάνης και η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης.

Συγκίνηση προκάλεσαν τα παιδιά που κρατούσαν το πανό που ετοίμασαν τα ίδια και έγραφε «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ».

Στην παρέμβασή του ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ ανέφερε:

«Οι συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας που αγκαλιάστηκαν από τους φορείς συναδέλφων υγειονομικών, από συλλόγους γονέων, από μαζικούς φορείς εργαζόμενων και συνταξιούχων,  δείχνουν αυτό που τονίσαμε και στο κάλεσμα μας: Συνένοχοι στο έγκλημα δεν μπορούμε να γίνουμε… η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας.

Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε τις τραγικές εικόνες που βλέπουμε κάθε μέρα στη δουλειά μας. Δε συνηθίζουμε στο άκουσμα των θλιβερών ειδήσεων για τους θανάτους παιδιατρικών ασθενών. Δε θα αποδεχτούμε ποτέ ότι η περίθαλψη ενός παιδιού θα είναι αποτέλεσμα «τύχης» για το αν θα βρει άδειο κρεβάτι σε ΜΕΘ Παίδων, με την τραγική κατάσταση με μόλις 10 κρεβάτια για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, για το αν θα «τύχει» να υπάρχει αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο, αν θα «τύχει» να βρει παιδίατρο για να γεννήσει μια μητέρα.

…Θεωρούμε αδιανόητο το 2023 να μην υπάρχει Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο το οποίο θα διαθέτει εξειδικεύσεις για όλα τα ιατρικά θέματα, ΜΕΘ Παίδων και Μονάδας Νεογνών. Να παίζεται στα ζάρια σε πόση ώρα και με τι μέσο θα φτάσει ένα παιδί στην πλησιέστερη και «μη κατειλημμένη» δομή υγείας. Να μην υπάρχει σύγχρονος και συντηρημένος στόλος στο ΕΚΑΒ με επαρκές και μόνιμο προσωπικό.

…Και από αυτό το βήμα καταγγέλουμε την κυβέρνηση, και όσες κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, έβαλαν το χεράκι τους και φτάσαμε ως εδώ.

Με τα πρόσφατα περιστατικά σα χάρτινος πύργος κατέρρευσε το αφήγημα της κυβέρνησης, αλλά και των «λαγών» της στην τοπική διοίκηση, για το λεγόμενο Νέο ΕΣΥ.

Και τι δεν έχουμε ακούσει τους τελευταίες μήνες για να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και να παρουσιάσουν ως δήθεν λύση στα προβλήματα την παραπέρα συρρίκνωση των δημόσιων δομών.  Φτάνουν, λένε, οι παιδίατροι για το Νομό Κοζάνης (!). Τι τα χρειαζόμαστε, λένε, τα νοσοκομεία ανά 30 χιλιόμετρα (!). Οι ασθενείς, λένε, προτιμούν να πληρώνουν για να περιθάλπτονται (!). Μετράνε τα νοσοκομεία με όρους πληρότητας σα να είναι ξενοδοχειακές μονάδες, για να παραδώσουν ό,τι έμεινε όρθια στον ιδιωτικό τομέα που θα θησαυρίζει από τον ανθρώπινο πόνο.

Αναρωτιόμαστε: πως φτάνει 1 μόνιμος παιδίατρος στην Κοζάνη, σε μια περίοδο που σαρώνει η τριπλή έξαρση covid, γρίπης και RSV; Πως βγαίνει το συμπέρασμα ότι δε χρειάζονται νοσοκομεία ανά 30 χιλιόμετρα, τη στιγμή που φάνηκε με τραγικό τρόπο πόσο κρίσιμος είναι ο χρόνος που θα φτάσει ο ασθενής στην κατάλληλη εξειδικευμένη δομή;  Ποιος ασθενής προτιμάει να πληρώνει και να του μπαίνει δίλημμα αν έχει να φάει ή να έχει υπηρεσίες υγείας;

Για αυτό καλούμε από σήμερα σε κοινό αγώνα, να εμπιστευτούμε τις δικές μας δυνάμεις, κόντρα στις φωνές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπερασπίζονται τα σχέδια για το απαράδεκτο «νέο ΕΣΥ» που καταργεί και συγχωνεύει Νοσοκομεία και Κλινικές και εμπορευματοποιεί παραπέρα τη λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων. Να παλέψουμε για στελέχωση όλων των κλινικών και Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ. Να παλέψουμε για να δημιουργηθεί τριτοβάθμιο νοσοκομείο με δωρεάν και δημόσια πρόσβαση του λαού.»

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θωμάς Σαραφίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ, η Κατερίνα Λιάκου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μαμάτσειου Νοσοκομείου, καθώς και εκπρόσωπος των Συλλόγων Γονέων. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Σάββα Ιορδανίδη, ειδικευόμενου γιατρού της Παιδιατρικής του ΓΝ Κοζάνης που χαρακτηριστικά τόνισε «Δεν έχει αλλάξει τίποτα, η παιδιατρική λειτουργεί με λύσεις της τελευταίας στιγμής»

Στην Καστοριά η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας. Δεκάδες φορείς συμμετείχαν στη συγκέντρωση: ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Καστοριάς, Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Καστοριάς, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς, ΕΛΜΕ Καστοριάς, Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας- Ιματισμού- Κλωστουφαντουργίας Νομού Καστοριάς, Σωματείο ΛΑΡΚΟ Καστοριάς, Σωματείο  Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμπορουπαλλήλων Νομού Καστοριάς, Συνταξιούχοι ΙΚΑ, Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου Καστοριάς, Ομάδα Γυναικών Καστοριάς- μέλος Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, Αγροτικός Σύλλογος Μακεδνός, Πολιτιστικός Εξωραιστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Νομού Καστοριάς, Σύλλογος Εστίασης Καστοριάς, Σύλλογος Τριτέκτων Καστοριάς.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Έλενα Βλάχου, ειδικευόμενη παιδίατρος στο ΓΝ Καστοριάς και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΔΥΜ, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι υγειονομικοί και οι ασθενείς δε θα ανεχτούν άλλο την κατάσταση. Παρεμβάσεις έκαναν ο Σαραφίδης Θωμάς, πρόεδρος του Σωματείου ΕΚΑΒ, ο Παρίσης Σπύρος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καστοριάς, ο Χατζηφωτιάδης Κώστας, πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Καστοριάς, η Κώστα Θάλεια, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και ο Ραφαήλ Τζεβελέκης, μέλος ΔΣ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καστοριάς.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.