θα σωθεί η ανθρωπότητα από τους κοντούς(ές); γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς



 

Το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA) ανέφερε, ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια άτομα, στις 15 Νοεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα θα είναι σε θέση να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μέχρι το 2037 και μέχρι το 2080 θα φτάσει στο ανώτατο όριο των 10 δισεκατομμυρίων.

Μέσα σε δύο μήνες από την δημοσίευση αυτών των στοιχείων, δύο άρθρα εμφανίστηκαν στους New York Times, την εφημερίδα που εκφράζει ένα μέρος της ελίτ των ΗΠΑ.

Το πρώτο αναφέρεται στο Κίνημα της Εθελοντικής Ανθρώπινης Εξαφάνισης που ιδρύθηκε το 1991 από τον Λες Νάϊτ έναν Αμερικανό περιβαλλοντικό ακτιβιστή. Το κίνημα πιστεύει ότι η ανθρωπότητα είναι «ασύμβατη με τη βιόσφαιρα» και ότι η εξαφάνιση του ανθρώπου είναι η καλύτερη λύση σε μερικά από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά ζητήματα που μαστίζουν τον πλανήτη.

Πολλοί οπαδοί του κινήματος πιστεύουν ότι «το χειρότερο περιβαλλοντικό έγκλημα που μπορεί να διαπράξει ένα άτομο είναι να κάνει περισσότερους ανθρώπους. Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα η εκούσια εξαφάνιση; Το κίνημα δεν ζητά από τους ανθρώπους να βάλουν τέλος στη ζωή τους προς όφελος άλλων ειδών. Αντιθέτως, θέλει όλοι να ζήσουν μακρά και γεμάτη ζωή, αλλά θέλει επίσης να σταματήσουν να αναπαράγονται. Αν συμφωνούσαμε όλοι σε αυτό, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανίζονταν μια μέρα, αφήνοντας τον πλανήτη σε είδη που δεν προσπαθούν να τον καταστρέψουν.

Ο Λες Νάϊτ παραδέχεται ότι οι πιθανότητες μιας εθελοντικής ανθρώπινης εξαφάνισης είναι «ελάχιστες έως μηδαμινές». Και αυτό «διότι όσο υπάρχει ένα αναπαραγωγικό ζεύγος homo sapiens, θα επιστρέψουμε ακριβώς εκεί που βρισκόμαστε τώρα… Είμαστε απλά απίστευτα γόνιμοι».

Οι New York Times έδωσαν και πάλι βήμα σε παρόμοιους προβληματισμούς, τις πρώτες ημέρες του 2023, δημοσιεύοντας ένα άρθρο γνώμης της Μάρα Άλτμαν με τίτλο « Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη περίοδος για να είσαι κοντός(η)».

Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι όχι μόνο οι κοντύτεροι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο, αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των τροφίμων και των πόρων στον πλανήτη που πεθαίνει.

«Οι κοντοί είναι επίσης εγγενείς οικολόγοι, κάτι που είναι πιο κρίσιμο από ποτέ σε αυτόν τον κόσμο των οκτώ δισεκατομμυρίων. Ο Θωμάς Σαμαράς, ο οποίος μελετά το ύψος εδώ και 40 χρόνια και είναι γνωστός σε στενούς κύκλους ως ο Νονός του Shrink Think, μια ευρέως άγνωστη φιλοσοφία που θεωρεί το μικρό ανώτερο, υπολόγισε ότι αν διατηρούσαμε τις αναλογίες μας ίδιες αλλά ήμασταν μόλις 10% κοντύτεροι μόνο στην Αμερική, θα εξοικονομούσαμε 87 εκατομμύρια τόνους τροφής ετησίως (για να μην αναφέρουμε τρισεκατομμύρια γαλόνια νερού, τετράκις εκατομμύρια B.T.U. ενέργειας και εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών)», έγραψε.

Ο Άλτμαν προτείνει στους ανθρώπους να αρχίσουν σκόπιμα να ζευγαρώνουν με κοντύτερους ανθρώπους προκειμένου να δημιουργήσουν μια κοντύτερη κοινωνία.

«Όταν ζευγαρώνεις με πιο κοντούς ανθρώπους, δυνητικά σώζεις τον πλανήτη συρρικνώνοντας τις ανάγκες των επόμενων γενεών. Η μείωση του ελάχιστου ύψους για υποψήφιους συντρόφους στο προφίλ γνωριμιών σας είναι ένα βήμα προς έναν πιο πράσινο πλανήτη», υποστήριξε. Αυτό που λένε αυτές οι απόψεις είναι ότι η ανθρωπότητα είτε πρέπει να εξαφανιστεί οικειοθελώς, είτε να κοντύνει. Τέτοιου είδους απόψεις κυκλοφορούν σε διάφορους κύκλους στον Δυτικό κόσμο (ας μην ξεχάσουμε για παράδειγμα τον οργανισμό Population Matters που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και προωθεί μια καμπάνια ενάντια στην αύξηση του πληθυσμού, ή και το γενικότερο ρεύμα του αντιναταλισμού), ασχέτως αν δεν έχουν αποκτήσει μαζικό ακροατήριο.
Η ανθρωπότητα είναι ένας περίπλοκος οργανισμός που αναπτύσσεται μη γραμμικά και διακρίνεται από πολυεπίπεδους διαχωρισμούς, κοινωνικούς, εθνικούς, θρησκευτικούς κλπ. Το να υπάρξει ένας διαχωρισμός σε κοντούς(ες) και ψηλούς(ες) με βάση και το οικολογικό τους αποτύπωμα, δεν ενδιαφέρει την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του πλανήτη, αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα στοιχείο του ευρύτερου ιδεολογικού πολέμου που μαίνεται αυτή την περίοδο στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Πηγή: https://ww.facebook.com/vangelis.chorafas

Ένα σχόλιο στο άρθρο “θα σωθεί η ανθρωπότητα από τους κοντούς(ές); γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς

  1. …..Κίνημα της Εθελοντικής Ανθρώπινης Εξαφάνισης !!! Οι μισάνθρωποι !!!

    Ο Άλτμαν προτείνει στους ανθρώπους να αρχίσουν σκόπιμα να ζευγαρώνουν με κοντύτερους ανθρώπους !!!Τρικυμία εν κρανίω !

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.