Χρονιά έργων το ’23 για το Δήμο Εορδαίας- Τόνισε ο Δήμαρχος Π. Πλακεντάς κατά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος



 

Σε 54 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Εορδαίας για το 2023, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο στα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Το 2023 θα είναι χρονιά υλοποίησης έργων, τόνισε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς, επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή δεν σταμάτησε να διεκδικεί, να αγωνίζεται και να πετυχαίνει πράγματα, καταθέτοντας προτάσεις σε όλα τα προγράμματα και κάλεσε όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να δώσουν τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα σχεδιασμό που κορυφώνεται μέσα στη χρονιά αυτή. Απαντώντας εξάλλου σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την παραχώρηση του σιδηροδρομικού σταθμού είπε ότι επίκειται η παραχώρησή του και η ολιστική ανάπτυξη της πέριξ περιοχής.

Παρουσιάζοντας τις βασικές προτεραιότητες του νέου τεχνικού προγράμματος ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας & Προγραμματισμού Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Νικόλαος Φουρκιώτης, τόνισε ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχει παρουσιαστεί ένα πλούσιο έργο. Έκανε μνεία στην αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση σημαντικού αριθμού σχολείων, στη δημοπράτηση μελέτης πυροπροστασίας- για πρώτη φορά- όλων των σχολικών μονάδων του δήμου, στη βελτίωση και ανακατασκευή παιδικών χαρών, σημειώνοντας ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι νέες παιδικές χαρές στην Πτολεμαΐδα και στις Κοινότητες.

Αναφέρθηκε σε έργα που αφορούν στη στήριξη των Κοινοτήτων και του πρωτογενούς τομέα, όπως στις Οδικές προσβάσεις σε επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα στους Οικισμούς του Δήμου, στη δημοπράτηση του έργου Αγροτική Οδοποιία Δήμου Εορδαίας προϋπολογισμού 3,95 εκατ. ευρώ, στην εγκατάσταση Τηλεμετρίας- Τηλεχειρισμού στο δίκτυο άρδευσης της Κοινότητας Μηλοχωρίου προϋπολογισμού 1.483.908€, στις ασφαλτοστρώσεις Κοινοτήτων και στη νέα μελέτη που εκπονείται για ασφαλτοστρώσεις Κοινοτήτων.

Σημείωσε ότι βρίσκεται υπό δημοπράτηση η συντήρηση- ανακατασκευή αύλειου χώρου του Γυμνασίου της Κοινότητας Ανατολικού και ανάπλασης της κεντρικής οδού Ανατολικού. Δημοπρατείται ο ηλεκτροφωτισμός Πάρκου Κομνηνών, εκτελείται το έργο του δικτύου ακαθάρτων του Νέου Οικισμού Κομάνου προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ, έργο που σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των έργων υποδομής για τις υπό μετεγκατάσταση Κοινότητες.
Αναφορά έγινε και σε έργα υποδομών και έργα οδοφωτισμού κεντρικών οδών Πτολεμαΐδας, του δρόμου προς το Μποδοσάκειο νοσοκομείο και σε όλες τις Κοινότητες, συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ. Επισημάνθηκε ότι θα γίνουν άμεσα ασφαλτοστρώσεις σε πολλές οδικές αρτηρίες- αφού προηγηθεί απόξεση του ασφαλτικού οδοστρώματος.
Στον τομέα πολιτικής προστασίας έχει δημοπρατηθεί μελέτη αντιπλημμυρικών έργων Πτολεμαΐδας, όπως και για την αντιπλημμυρική προστασία και Εγγειοβελτιωτικά έργα για την περιοχή της Δυτικής Εορδαίας.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων υποδομής του Δήμου αποτελεί συνεχή πρόκληση για τη δημοτική αρχή, τόνισε ο εισηγητής. Αναφέρθηκε στη συνεχή βελτίωση του Πάρκου Εκτάκτων Αναγκών, λέγοντας πως βρίσκεται προς δημοπράτηση η μελέτη ανάπλασής του, όπως και οι μελέτες για το Σχέδιο Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕΚ), το Σχέδιο Διαχείρισης Κυκλικής Οικονομίας (ΣΔΚΟ) και το Σχέδιο Διαχείρισης Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. Με την έγκριση των σχεδίων αυτών, είπε, ήδη επετεύχθη η χρηματοδότηση για περαιτέρω ενέργειες της τάξεως 1.320.00€ για το ΣΔΑΕΚ και 1.370.000€ για το ΣΔΚΟ, ενώ ο Δήμος συμμετέχει σε δύο μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα στο RESPONSE και στο RESONANCE με στόχο να ακολουθηθούν καλές πρακτικές και βιώσιμες λύσεις στον ενεργειακό τομέα και την περιβαλλοντική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ανέφερε επίσης πως βρίσκεται υπό δημοπράτηση το έργο της βελτίωσης συνδετήριας οδού ΑΕΒΑΛ και κόμβου ΑΕΒΑΛ και έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός της μελέτης σκοπιμότητας για ανάπτυξη του ΒΙΟΠΑ από το Πράσινο Ταμείο.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Φουρκιώτης στην αναπτυξιακή προοπτική που θα προσδώσει η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Φούφα με τη δημιουργία Campus Σχολών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για το οποίο αναμένεται η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ώστε να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, ενώ εγκρίθηκε η μελέτη ανοιχτού γηπέδου 5.500 θέσεων και προπονητηρίου στίβου σε έκταση του στρατοπέδου, προϋπολογισμού 760.554€.

Ο εισηγητής τόνισε τέλος ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για πλήρη ανανέωση του στόλου μηχανημάτων έργου, ενώ εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις άνω των 2,5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων, όπως και την προμήθεια στόλου ηλεκτρικών οχημάτων και τη δημιουργία σταθμών φόρτισης. Μάλιστα, στο πλαίσιο της ηλεκτροκίνησης συμφωνήθηκε με τη ΔΕΗ ΑΕ το πρόγραμμα “DEI BLUE” για δωρεάν εγκατάσταση σταθμών φόρτισης, ενώ έχει ολοκληρωθεί το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) με σταθμούς φόρτισης σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Εορδαίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.