Θ. Πλεύρης «παγκόσμιο πρόβλημα» οι ελλείψεις φαρμάκων – Επιπλέον 10 μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός

 

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 2 Ιανουαρίου υπό τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, αναφορικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα φάρμακα. Κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα.

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον Υπουργό η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:

Η επικαιροποίηση των μέτρων

1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

2) Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

8) αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

9) ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος. Η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

alphafreepress.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Θ. Πλεύρης «παγκόσμιο πρόβλημα» οι ελλείψεις φαρμάκων – Επιπλέον 10 μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός

 1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης

  - Edit

  Απαντήστε

  Τώρα που υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, τωρα σταμάτησαν οι επιτελικοι επιμηθεις τις εξαγωγες!
  Βρε ανίκανοι μπουρδολογοι,οι πολιτικοί με μυαλό,πρώτα προυπολογιζουν
  τις ποσότητες των φαρμάκων για μεγάλο διαστημα,γεμίζουν οι εγχώριες
  φαρμακευτικές αποθήκες και τα περισσεύματα τα εξαγουν!
  Τώρα με την μεγάλη έλλειψη και τώρα που μπηκε τ αγγούρι…στη σαλάτα,
  Τώρα που υπάρχει μεγάλη έλλειψη παιδικών φαρμάκων και για μεγάλους,
  Τώρα θα παρασκευάσετε γ ε ν ο σ η μ α,δηλαδή χάπια μαϊμούδες,να ξυπνάνε το
  πρωί τα παιδιά και να ξύνονται με μια μπανάνα στο χερι και οι παππούδες να
  ξύνονται στο επέκεινα!
  38.000 νεκροί μέχρι χθες το απόγευμα ,ξεκανατε αχρηστοι και επικίνδυνοι,4 πόλεις ελληνικές και καθε εβδομάδα τώρα με τη μείωση του κοβιντ, πεθαίνουν 2 χωρια,τωρα θα μας παθαίνετε καί με τα γενοσημα;
  Πειράματα με τους ανθρωπους κάνετε;
  Εσύ πάντως, ξέρεις από πειράματα σ ανθρωπους ,εσύ διαβάζεις από νήπιο, λόγω οικογένειας σου,τα απομνημονευματα του Μεγκελε,του γιατρού των Ναζί που έκανε πειράματα σ ανθρωπους με άλλα γενοσημα φάρμακα,της εποχής του.
  Φύγετε,γρήγορα, 4 χρονια μόνον καταστροφές αφήσατε στον τόπο,τωρα με τα γενοσημα θα περπατάμε με τα τέσσερα και θα πηδαμε από δένδρο σε δενδρο,αντί να πηδαμε….. τις μάντρες… ΣΑΣ,θου κυριε…
  Εσάς ή σάς( δεύτερος τυπος)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.