Η Ιερά Πανήγυρις Αγίου Σπυρίδωνος στην Κοζάνη

 

Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κοζάνης, επί τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού και προστάτου των Υποδηματοποιών της πόλης της Κοζάνης.

Οι Ιερές Ακολουθίες θα τελεσθούν κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:
– Κυριακή 11 Δεκεμβρίου
   5.00 μ.μ.  Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’αρτοκλασίας.
– Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου
   7.00 π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.
* Κατά τις ως άνω Ακολουθίες θα τίθεται προς προσκύνηση απότμημα της Ιεράς Εμβάδος του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Η Ιερά Πανήγυρις Αγίου Σπυρίδωνος στην Κοζάνη

  1. Ο άγιος Σπυρίδων έζησε τον 4ο αιώνα στην Κύπρο. Ήταν βοσκός. Η φήμη της μεγάλης αρετής του έγινε αιτία να τον εκλέξουν επίσκοπο της μικρής πόλης της Τριμυθούντος της Κύπρου.

    Το άγιο λείψανό του (Κέρκυρα) διατηρείται άφθαρτο και ακέραιο για να διακηρύττει στους αιώνες το λόγιο, το προφητικό.«Τοῖς ἁγίοις τοῖς ἐν τή γῆ αὐτοῦ ἐθαυμάστωσεν ὁ Κύριος» (Ψαλμ. ιε΄ 3).

    Στον Ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940 μ.Χ., η Κέρκυρα δεχόταν επί ένα έτος τις καθημερινές αεροπορικές επιθέσεις των Ιταλών αεροπόρων.
    Αν και τα Ιταλικά αεροπλάνα πετούσαν συνήθως πολύ χαμηλά, μια και η Κέρκυρα δεν διέθετε αντιαεροπορική άμυνα, εν τούτοις οι βόμβες τους κατά κανόνα δεν έπεφταν μέσα στην πόλη, αλλά μακρυά στη θάλασσα. Λες και κάποιο χέρι τις έσπρωχνε εκεί. Κι όταν κάποτε σ’ ένα βομβαρδισμό μια βόμβα έπεσε στον γυναικωνίτη της εκκλησίας του αγίου, που ας σημειωθεί ήταν γεμάτη από γυναικόπαιδα, η βόμβα δεν εξερράγη. Ο πυροδοτικός της μηχανισμός δεν λειτούργησε. Ο άγιος δεν το επέτρεψε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.