Δήμος Κοζάνης: Απολογισμός δράσεων της 25ης Νοεμβρίου-Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών



 

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, ο Δήμος Κοζάνης μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας και του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών που λειτουργεί, ανέπτυξε μια σειρά δράσεων προωθώντας την κοινωνική ισότητα και την ισότητα των φύλων.

Συγκεκριμένα:

  • Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022
  1. Στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών συμμετείχαν σε «Παρέμβαση Δρόμου (street-work)» που διοργάνωσε το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και ο Δήμος Γρεβενών, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για το φαινόμενο της έμφυλης βίας. Ο γενικός πληθυσμός Γρεβενών ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του δικτύου δομών πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, διανέμοντας έντυπο ενημερωτικό υλικό σε ειδικό σταντ.
  2. Παράλληλα, κατά τις απογευματινές ώρες της 24ης Νοεμβρίου στέλεχος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών συμμετείχε με ομιλία στην εκδήλωση με τίτλο: «Το Όχι σημαίνει Όχι» του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.|
  • Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022
  1. Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών ξεκίνησε με τη συμβολική κίνηση του δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα, να τοποθετήσει στο Δημαρχείο την πρώτη αφίσα με το μήνυμα «Μηδενικής ανοχής της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας». Η δράση υλοποιήθηκε παρουσία της αντιδημάρχου και προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, Νούλας Τουμπουλίδου, του αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας, Γρηγόρη Τζουμερκιώτη, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών. Αντίστοιχες αφίσες θα τοποθετηθούν σταδιακά σε όλα τα κτήρια του Δήμου Κοζάνης, στέλνοντας το μήνυμα ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.
  2. Την ίδια ημέρα ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας υπέγραψε δύο μνημόνια συνεργασίας με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, Αθανάσιο Δραγατσίκα και τον πρόεδρο του Σωματείου Εστίασης Κοζάνης, Αλέξανδρο Βουτυρή, με στόχο την από κοινού ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την προώθηση και την υπεράσπιση της ισότητας των φύλων.
  3. Στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων του Δήμου Κοζάνης και με πρωτοβουλία του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Κοζάνης υλοποιήθηκε Εκστρατεία ενημέρωσης «Γίνε η Δύναμή σου» στις 25 Νοεμβρίου 2022. Συγκεκριμένα, έγινε η έναρξη τοποθέτησης ενημερωτικών αυτοκόλλητων σε καίρια σημεία πρόσβασης γυναικών της πόλης (δοκιμαστήρια, wc γυναικεία), όπου μέσα σε συνθήκες ιδιωτικότητας κάθε γυναίκα μπορεί να λάβει πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας αναφορικά με τις δομές που λειτουργούν στην πόλη της Κοζάνης για την πρόληψη και αντιμετώπιση, τόσο της βίας όσο και των κοινωνικών προβλημάτων που υφίστανται μια γυναίκα.
  4. Παράλληλα και καθ’ όλη τη διάρκεια το πρωινού υλοποιήθηκε η δράση «Παρέμβαση Δρόμου (street-work) στην πόλη της Κοζάνης» με διανομή ενημερωτικού υλικού σε ειδικό σταντ, με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα ισότητας φύλων, διακρίσεων και έμφυλης βίας κατά των γυναικών. Η δράση υλοποιήθηκε από το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης του ΚΕΘΙ με συμμετοχή του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών και του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης, στην Πλατεία Νίκης.
  5. Τέλος, υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης, της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας και της Επιτροπής για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή του Δήμου Κοζάνης, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών σε συνδιοργάνωση με τον Μικρασιατικό Σύλλογο Π.Ε. Κοζάνης, υλοποίησαν εκδήλωση με τίτλο: «Οι γυναίκες από το 1922 έως το 2022 μέσα από τις τέχνες: Η ευαλωτότητα και η δύναμή τους», στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν: το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης του ΚΕΘΙ, το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης Δ.Ω.Κ., η Ένωση Ποντίων Κυριών Δυτικής Μακεδονίας «Η Μνήμη», η Κοινότητα Μαυροδενδρίου και ο Σύλλογος Γυναικών Κοζάνης.
  • Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022

Στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών συμμετείχαν στη θεατρική παράσταση μαθητριών/ών του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας με τίτλο: «Γυναικοκτονίες», υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας κ. Α. Εμμανουηλίδου. Τα στελέχη του Ξενώνα διένειμαν ενημερωτικό υλικό στο ευρύ κοινό και παράλληλα συμμετείχαν στην παράσταση με ομιλία σχετικά με τη λειτουργία των δομών του δικτύου πρόληψης και καταπολέμησης έμφυλης βίας της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

  • Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022
  1. Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας και η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, Βασιλική Βόντσα υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την προώθηση και την υπεράσπιση της ισότητας των φύλων.
  2. Στελέχη του του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών συμμετείχαν στην εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Κοζάνης: «Παρεμβάσεις στη σχολική κοινότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας» μαζί με στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης του ΚΕΘΙ και εκπαιδευτικούς που έχουν υλοποιήσει καλές πρακτικές στα σχολεία. Η εκδήλωση απευθυνόταν στο νέο θεσμό των Συμβούλων Σχολικής Ζωής των σχολικών μονάδων Δ.Ε. Κοζάνης και σηματοδότησε την έναρξη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών/τριών, μαθητών/τριών σε θέματα έμφυλης βίας, διακρίσεων και ισότητας των φύλων.

Για το Δήμο Κοζάνης τα θέματα της ισότητας των φύλων και εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών δεν αποτελούν μια επετειακή και αποσπασματική πρωτοβουλία. Αντιθέτως, αποτελούν βασική προτεραιότητα, η οποία διέπει ολόκληρο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του. Με οδηγό το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και με αρωγούς τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών ο δήμος μας θα συνεχίσει να δίνει το παρόν στην μεγάλη αυτή προσπάθεια και να αποτελεί εμπνευστή και για άλλους οργανισμούς.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.