Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Τα Εναστρογραφήματα» του Κωνσταντίνου Τσιάγκα (Εύδηλος Έλλην) από τις Εκδόσεις Παρέμβαση



 

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Τα Εναστρογραφήματα» του Κωνσταντίνου Τσιάγκα (Εύδηλος Έλλην) από τις Εκδόσεις Παρέμβαση. Πρόκειται για εκτενή ποιητική συλλογή που χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και μαρτυρά ποσό πολύγραφος υπήρξε ο δημιουργός της. Λάτρης της κλασσικής παιδείας, κάνοντας χρήση εξεζητημένου λεξιλογίου, συνέθεσε στίχους γραμμένους στο πολυτονικό σύστημα και δίνοντας παράλληλα  ιδιαίτερη σημασία στη συμμετρία των στίχων. Πρόκειται για ένα μαγικό οδοιπορικό στη φωνή του ποιητή.

ΕΝΑΣΤΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Πὼς νὰ ἐγγράψω τὴν στιγµή

ποὺ ἀνατέλλει ἐντός µου

τὸ πέριξ µου µοιάζει σκοτεινό

µὰ τὸ φωτίζει ἠ πνοή µου.

Πνοή ποὺ γράφτηκε θαρρείς

µὲ τὴν αἰώνια τὴν φωτοχυσία

µὲ ἒθρεψε καὶ γίνανε

οἱ µυστικές µου οἱ πύλες

Πύλες ποὺ µόνο εὐγενείς

σκοποί σὲ ἀνακυκλύουν

ἐδώ δὲν εἶσαι  εἶσαι ἐδώ;

ἀέναο παιχνίδι ρήσης.

Ο Kωνσταντίνος Τσιάγκας (Εύδηλος Έλλην) γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 4-3-1958. Γεννήτορές του ήταν ο Νικόλαος Τσιάγκας και η Ματίνα, το γένος Κουντουρά. Δεν ήταν κάτοχος Πτυχίου πανεπιστημιακού επιπέδου. Δε μαχόταν την παιδεία, αλλά την εκπαίδευσιν. Αληθής παιδεία ήταν για εκείνον μόνον η κλασσική ελληνική παιδεία, που γεννά ελεύθερους και μορφωμένους ανθρώπους. Ως μέγιστο άθλο στη ζωή του θεωρούσε το ότι ήταν αυτομορφούμενος, αυτοδίδακτος και αυτοδημιούργητος εις την ποίηση και τη λογοτεχνία. Άγαμος, ελεύθερος, ωραίος και δέσμιος μόνον στην ποίηση και τη λογοτεχνία.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.