Σημασία έχει ποιος το λέει και όχι τι λέει του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



 

Στον κύκλο μελέτης Αγίας Γραφής που συμμετέχω κάθε εβδομάδα ο παπάς που είναι και θεολόγος αναλύει τα σχόλια του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη πάνω στους ψαλμούς του Δαβίδ που λέγονται αναβαθμοί. Έτσι την προηγούμενη φορά ασχολήθηκε με τον αναβαθμό «Αγίω Πνεύματι αναβλύζει τα της χάριτος ρείθρα, αρδεύοντα άπασαν την κτίσιν προς ζωογονίαν».

Σχολίασε λοιπόν ότι δεν έχει σημασία αν έχουμε χαρίσματα πολλά ή λίγα, εντυπωσιακά και θαυμαστά ή όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλα αναβλύζουν από το ίδιο Άγιο Πνεύμα.

Από τα παραπάνω λόγια μου πέρασαν μερικές σκέψεις. Χαρίσματα θα μπορούσε να δώσει και ο διάβολος, όπως το χάρισμα της παρθενίας, της ελεημοσύνης, της υπομονής… Τα χαρίσματα όμως που δίνει είναι ανακατεμένα με την υπερηφάνεια. Ναι, σε όλα τα καλά θα μας βοηθούσε με μεγάλη προθυμία ο διάβολος αρκεί να μας ρίξει στον εγωισμό και την υπερηφάνεια. Και έτσι καταφέρνει να μας χωρίσει σίγουρα από τον Θεό, επειδή «ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται».

Πριν χρόνια ένας συνάδελφος Φυσικός που προηγουμένως ήταν πιστός στην Ορθόδοξη Πίστη και κάποια στιγμή κάπου μπερδεύτηκε και σταμάτησε να πιστεύει, μου είχε πει σε συζήτησή μας «δεν έχει σημασία ποιος λέει κάτι, αλλά τι λέει». Όταν ο Χριστός διαβεβαίωνε τους Ιουδαίους ότι είναι ο Υιός του Θεού, αυτοί του απαντούσαν ότι λέει ψέματα. Και τους ρωτά ο Χριστός «τις ελέγχει με περί αμαρτίας ;». Δηλαδή η ζωή που είδατε να ζω 3 χρόνια τώρα λερώθηκε ποτέ από κάποια αμαρτία, ώστε τώρα να μπορείτε να μου πείτε ότι λέω ψέματα ; Ο Αδάμ και η Εύα πίστεψαν αυτό που τους έλεγε ο διάβολος ότι αν φάνε από το απαγορευμένο δέντρο θα γίνουν Θεοί χωρίς να εξετάσουν ποιος ήταν αυτός που το έλεγε και φυσικά το έλεγε ο ψεύτης και ανθρωποκτόνος διάβολος.

Άρα το σωστό είναι το αντίθετο απ’ αυτό που είπε ο συνάδελφος, σημασία έχει ποιος το λέει και όχι τι λέει. Σημασία έχει από ποιον πηγάζει το χάρισμα και όχι τι χάρισμα είναι. Στα σοβαρά θέματα θα πιστέψω αυτό που λέει ο ειδικός επιστήμονας και όχι ο οποιοσδήποτε. Βέβαια πολλοί δημοσιογράφοι της τηλεόρασης είναι ειδικοί σε όλα τα θέματα. Στις ειδήσεις συχνά μας δείχνουν τι λένε για σοβαρά θέματα κάποιοι άσχετοι που συναντούν στον δρόμο, αρκεί φυσικά να λένε αυτά που επιθυμεί το κανάλι τους. Στην πρώην Σοβιετική Ένωση όταν δικάζανε τον άγιο Λουκά που ήταν Καθηγητής της Ιατρικής το κατηγορητήριο στηριζόταν σε απόψεις εργατών για το τι έπρεπε να ακολουθηθεί σε ιατρικά θέματα.

Πολλά και μεγάλα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος είχε δεχθεί ο άγιος Πορφύριος. Είναι ο μόνος άγιος που τόλμησε να πει ότι 16 χρονών τελειώθηκε ως Χριστιανός. Άρα λοιπόν όλα τα λόγια του για εμάς τους Χριστιανούς έχουν μεγάλη βαρύτητα. Έλεγε λοιπόν «εμείς οι Χριστιανοί ούτε πάμε να ψηφίσουμε». Μπορούμε να τον ακούσουμε στο διαδίκτυο που το λέει.

Φυσικά πολλοί από εμάς θα πούμε ότι έχει λάθος. Όμως αυτοί που ψηφίζουμε εδώ και 40 χρόνια ρήμαξαν την γλώσσα μας, χτύπησαν ότι θύμιζε Χριστό και Ελλάδα, πολέμησαν την ιστορία μας (θυμηθείτε τον συνωστισμό στην Σμύρνη), έκαναν την Αθήνα εχθρική για τους Έλληνες με τους ανεξέλεγκτους μετανάστες, έκλεψαν τα λεφτά μας στο Χρηματιστήριο, υπέγραψαν και σεβάστηκαν την Συμφωνία των Πρεσπών ώστε να κινδυνεύει η Ελλάδα μελλοντικά να χάσει την Μακεδονία, ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ελληνόπουλα να ξενιτευτούν για να βρουν εργασία, έβλαψαν την Παιδεία όσο μπορούσαν (σας το βεβαιώνω εγώ που αναπνέω εδώ και 27 χρόνια τον αέρα του σχολείου), εντελώς δημοκρατικά έβγαλαν σε αναστολή 7.000 υγειονομικούς …

Βλέποντας ποιους ψηφίζουμε εδώ και 40 χρόνια νομίζω ότι ίσως δεν έχει και τόσο λάθος ο μεγάλος άγιος Πορφύριος για τον οποίο έλεγε ο άγιος Παΐσιος ότι τέτοιους στέλνει κάθε 200 χρόνια ο Θεός. Γιατί νομίζω ότι λαθεμένα υποστήριξε ο συνάδελφος «δεν έχει σημασία ποιος λέει κάτι, αλλά τι λέει», αλλά ότι σωστό είναι το ακριβώς αντίθετο «σημασία έχει ποιος το λέει και όχι τι λέει».

11 σχόλια στο άρθρο “Σημασία έχει ποιος το λέει και όχι τι λέει του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

  1. Κύριε Παπαδόπουλε,ο Αδάμ και η Εύα ζούσαν στον κήπο της Εδέμ,στον Κήπο του Παραδείσου,τι γύρευε ο διάβολος στον Παράδεισο;
    Δεν πιστεύω, να συναντηθούμε πάλι με τον διάβολο στον Παραδεισο;( όσοι παμε)
    Αντε, να δεχτούμε, ότι ο διάβολος .μιας και είναι αρχων του κακου,βασιλεύει στην Κόλαση,θα είναι και στον Παραδεισο;
    Μάλλον όχι,τι λετε;
    Εκτός κι αν ,ο Παράδεισος των πρωτοπλαστων …ήταν κατώτερος απ τον Παραδεισο των κατοπινών ανθρωπων!
    Καλοπροαιρετα τα ρωτάω.

    1. Με βάση την λογική:Ο Θεός είναι παντογνώστης.Γνωρίζει το τι θα συμβεί στο μέλλον.Αρα,γνώριζε πως οι πρωτόπλαστοι θα υποκύψουν στον πειρασμό-διάβολο.Ο Θεός εποίησε τα πάντα.Ακόμη και ο διάβολος είναι έργο του.Συμπέρασμα:Ολα είναι ένα σχέδιο του Θεού.Εκτός και αν κάπου έχασε την μπάλα.Δλδ κάτι πήγε στραβά και έχασε τον έλεγχο.Τότε όμως ούτε παντοδύναμος είναι,ούτε μπορεί να ελέγξει το δημιούργημά του.Υπάρχει και η περίπτωση να τα μούντζωσε και να ασχολείται με άλλα.Τι να πεις.Με λογική δεν βγάζεις άκρη.Αλλά τι σχέση έχει ο πιστός με την λογική;

  2. Για το πριν σαράντα χρόνια ( πενήντα και εννοείς βεβαίως) θα γράψεις κάτι;Αλλά ξέχασα.Αυτοί ήταν πατριώτες,καλοί χριστιανοί και καλοί οικογενειάρχηδες (που λέει και ο δήμαρχος Βόλου).Αχ κυρ-Χαράλαμπε,πές το καθαρά:Ενας λοχίας θα μας σώσει!

  3. Τυχαίοι ήταν οι 400.000 ψήφοι της Χρυσής Αυγης;έχουν ονοματεπώνυμο!
    Είναι δυνατόν, να είσαι καθηγητης και να νοσταλγεις την επταετια;
    Κι όμως είναι!
    Αν στη θέση του 40,μπει το 50,θα τον βρείτε.

  4. ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ…(των ορθοδόξων χριστιανών)
    «ἡ δική μας παράδοση δὲν εἶναι οὔτε καπιταλιστική, οὔτε σοσιαλιστική, οὔτε μαρξιστική. Εἴμαστε πιὸ ἀριστεροὶ καὶ ἀπὸ τὸν πιὸ ἀριστερό. Γιατί ἡ παράδοση ἡ δική μας, ἡ ἑλληνική, εἶναι κοινοβιακὴ-ἀσκητική, ποὺ προϋποθέτει ὀρθόδοξη πνευματικότητα καὶ τὸ ἦθος τῆς καθ’ ἠμᾶς Ἀνατολῆς. Αὐτὸ εἶναι τὸ δικό μας Πολίτευμα.» Κώστας Σαρδελῆς συγγραφέας

    Η άποψη του σχολιογράφου
    Μόνο ένας «θρησκευόμενος» Σοσιαλισμός μπορεί να εμποτίσει τη σύγχρονη κοινωνία με μια τέτοια δυναμική, αν και αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι περισσότερο ένα όνειρο παρά απτή πραγματικότητα-ένα όνειρο που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό παρά μόνον αν ο κόσμος βιώσει μια πλήρη πνευματική αναγέννηση.

  5. Και η Παράδοση των Καθολικων έχει το δικό της Πολίτευμα
    και η Παραδοση των Προτεσταντων έχει το δικό της Πολιτευμα και πάει λεγοντας!
    Ο Αισχύλος ελεγε” μισώ όλους τους θεους”
    Εγώ λεω” μισώ όλους τους ανθρωπους,που τον Έναν και Μοναδικό Θεό,Τον
    κομματιάζουν και Τον βγάζουν στα παζάρια και τον βάζουν σε Κιβωτους”
    Ο κάθε συγγραφέας ημπορει να γράφει ελεύθερα για ο,τι σέβεται και αγαπάει.Άλλα λένε τα όμορφα τα λόγια τα μεγαλα κι άλλα λέει η πραγματικοτητα!
    Σε κάθε εποχή υπάρχει ενας Αισχύλος ,να μας λέει τα παραπάνω λόγια του
    και σε κάθε εποχή υπάρχει ενας άνθρωπος να λεει ,τα δικά μου λογια!
    Ο Άγιος Αντωνιος έδωσε την περιουσία του για να “αγορασει” την έρημο του για 85 ολόκληρα χρόνια κι άλλοι με το δικό του όνομα η άλλων Αγίων γεμίζουν θυρίδες γήινες και όχι ουρανιες!
    Άλλο οι εκθέσεις Ιδεών και άλλη η σκληρή πραγματικότητα.

  6. Στο Αφγανιστάν ορθοδοξοι ισλαμιστες δέρνουν και ξεφτελιζουν
    μανάδες και παιδιά σε παιδικές χαρές και στην Ελλάδα, καποιοι ορθοδοξοι
    χριστιανοι, μέσα σε δομές,δέρνουν και ξεφτελιζουν παιδια!
    Στους πρώτους αγώνες υπήρχαν μόνο χριστιανοι και αγάπη μεταξύ τους,απ το 1054 και μετά,για τα ρημαδια τα συμφέροντα,ο Πατριάρχης έβγαζε τα μάτια του Πάπα και το αντίθετο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.