Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης : 25η Νοεμβρίου «Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών» – Σειρά δράσεων



 

 

Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλες και όλους.

Δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο και δεν αφορά μόνο το άτομο που την υφίσταται. Δεν πρόκειται για ατομική υπόθεση, αλλά για κοινωνικό διαχρονικό πρόβλημα που απαιτεί τη συνεργασία και κινητοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμησή του. Εκδηλώνεται σε κάθε γωνιά της γης, σε γυναίκες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής, οικονομικής, οικογενειακής ή άλλης κατάστασης. Ήδη από το 1999, με στόχο την ανάδειξη της σοβαρότητας, αλλά και της έκτασης του προβλήματος, ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Είκοσι δύο χρόνια μετά έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη χώρα μας προς την κατεύθυνση αυτή, όπως, η δημιουργία του δικτύου υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), η κύρωση της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης)» και η δημιουργία γραφείων αντιμετώπισης της
ενδοοικογενειακής βίας από την Ελληνική Αστυνομία.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας θα πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.
Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου (11:00 – 13:00), στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης του ΚΕΘΙ και στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κοζάνης σε συνεργασία με τον Δήμο Γρεβενών, θα παρευρεθούν στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών σε ειδικό σταντ στον χώρο έξω από το Δημαρχείο, όπου θα ενημερώνουν τον γενικό πληθυσμό για τον τρόπο λειτουργίας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες των δομών και θα διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για το φαινόμενο της έμφυλης βίας.
Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 (11.00 – 14.00) στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης του ΚΕΘΙ και στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κοζάνης θα παρευρεθούν στην Πλατεία Νίκης, σε ειδικό σταντ, όπου θα ενημερώνουν τον γενικό πληθυσμό για τον τρόπο λειτουργίας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες των δομών και θα διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για το φαινόμενο της έμφυλης βίας.
Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 (19.30 – 21.30) στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης του ΚΕΘΙ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατάτων Γυναικών (25η Νοεμβρίου) και των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, θα συμμετάσχουν σε Καλλιτεχνική Εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Κοζάνης και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Κοζάνης, στο Λαογραφικό Μουσείο, με τίτλο: « Οι γυναίκες από το 1922 έως και το 2022 μέσα από τις τέχνες: «Η ευαλωτότητά τους και η δύναμή τους».
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 (11.00 – 14.00) στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης του ΚΕΘΙ και του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Κοζάνης θα συμμετάσχουν σε επιμορφωτική συνάντηση που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Κοζάνης στους/τις Υπεύθυνους/ες Σχολικής Ζωής και τους/τις εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα εργαστήρια δεξιοτήτων, με θέμα: «Παρεμβάσεις στη σχολική κοινότητα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας». Η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης.
Την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης του ΚΕΘΙ θα συμμετάσχουν σε δράση ευαισθητοποίησης στους/στις μαθητές/τριές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης στο πλαίσιο σχετικών δράσεων που πραγματοποιεί του σχολείο.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης του Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) εντάσσεται στις υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες: www.womensos.gr και www.kethi.gr

Οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να απευθύνονται στη νέα διεύθυνση

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.