Κοινωνικοί Λειτουργοί Δυτ. Μακεδονίας: « Διαμαρτυρία για άρθρο προς τους Κοινωνικούς Λειτουργούς – Προς αποκατάσταση της αλήθειας Το Π.Τ. Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Δυτ. Μακεδονίας, διαμαρτύρεται και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του, σχετικά με άρθρο που δημοσιεύτηκε και συντάχθηκε από τον κ. Ηλιάδη Σπύρο, δημοσιογράφο και εκδότη της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Το βήμα της γυναίκας».

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη «η κοινωνική πρόνοια δε μπορεί να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων και γι’ αυτό το κράτος πρέπει να ασκήσει ισχυρή πίεση προς τους Κοινωνικούς Λειτουργούς για περισσότερη εργασία και λιγότερα διαλείμματα». Επίσης, γίνεται αναφορά από την πλευρά του για υπεραμοιβόμενους Κοινωνικούς Λειτουργούς.

 Το Π.Τ., προς αποκατάσταση της αλήθειας γνωστοποιεί ότι, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί με αίσθημα υθύνης που απορρέει από το ρόλο τους, εργάζονται αδιαλείπτως για την προστασία κάθε παιδιού που βρίσκεται σε κίνδυνο ή σε ανάγκη, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά του. Ελλείψει εξειδικευμένων δομών και μέσα σε συνθήκες δραματικής υποστελέχωσης των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων, αγωνίζονται να διασφαλίσουν το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, με αναλογίες ωφελούμενων ανά Κοινωνικό Λειτουργό που υπερβαίνουν κατά πολύ τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα, καταγράφοντας η χώρα μας μία από τις υψηλότερες αναλογίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμη, τους μεταβιβάζονται αρμοδιότητες χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση σε προσωπικό, πόρους και υποδομές, ενώ παράλληλα εγκλωβίζονται και με συνεχείς αναθέσεις διοικητικών καθηκόντων και διεκπεραίωση αιτήσεων μέσα σε γραφειοκρατικά συστήματα.

Ενδεικτικό της επείγουσας κατάστασης  που δημιουργείται, είναι το γεγονός ότι, Κοινωνικοί Λειτουργοί δομών που έχουν ως αρμοδιότητα την παροχή υπηρεσιών σε άτομα Τρίτης Ηλικίας  (Βοήθεια στο Σπίτι) στελεχώνουν  -με απόφαση Δημάρχων- Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων, διεκπεραιώνοντας εισαγγελικές παραγγελίες για διενέργεια κοινωνικών ερευνών,  παρακολούθηση και υποστήριξη οικογενειών σε επείγουσες συνθήκες με σκοπό  τη διασφάλιση της προστασίας παιδιών από κακοποίηση – παραμέληση, ενώ ταυτόχρονα πρέπει – στα πλαίσια της σύμβασής τους- να καλύψουν και τον πληθυσμό για τον οποίον προσλήφθηκαν στο Πρόγραμμα ΒσΣ.

Επισημαίνουμε  ότι, υπό αντίξοες εργασιακές, κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές συνθήκες, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων με αυταπάρνηση και προσήλωση στη αποστολή τους παρέχουν σταθερές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας και οι λοιπές κοινωνικές δομές συνεχίζουν αδιάκοπα την εργασία τους ακόμη και με πολύμηνες καθυστερήσεις, τόσο στην ανανέωση των συμβάσεων τους, όσο και στην καταβολή των δεδουλευμένων. 
 

Το ανάχωμα λοιπόν, στην επιστημονική εργασία του κλάδου των Κοινωνικών Λειτουργών είναι όχι μόνο η υποστελέχωση, αλλά και  η ίδια η υπονόμευση του επιστημονικού έργου τους, γεγονός που επισείει ευθύνες στην οργανωμένη Πολιτεία όπως αυτή κάθε φορά εκφράζεται.

Βάση των παραπάνω, καλούμε τον κ. Ηλιάδη να ανακαλέσει τη δημοσίευση προς αποκατάσταση της αλήθειας, στο δύσκολο και αδιάκοπο έργο που καθημερινά προσφέρουν οι Κοινωνικοί Λειτουργοί.

Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.