KKE δυτικής Μακεδονίας: Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την Παιδιατρική Κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου



 

Σε επανακατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησης για τα προβλήματα στη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Μαμάτσειο» λόγω υποστελέχωσης προχώρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης προς τον υπουργό Υγείας.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο επισημαίνονται τα εξής: «Τα προβλήματα στη λειτουργία του ΓΝ Κοζάνης, αλλά και σε όλα τα ΓΝ της Δυτικής Μακεδονίας είναι
διαχρονικά. Το ΚΚΕ τα έχει αναδείξει και στη Βουλή με πολλές κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις (η πιο πρόσφατη 5470/27-5-2022) χωρίς δυστυχώς να υπάρξει θετική επίλυσή τους μέχρι και σήμερα.

Επανερχόμαστε λόγω του σοβαρού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής, η οποία κινδυνεύει με κλείσιμο, όπως καταγγέλλουν η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), η ΕΙΝΔΥΜ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας) και ο
μοναδικός παιδίατρος της κλινικής.

Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2022 παραιτήθηκε και η επιμελήτρια Α΄, με το συνολικό αριθμό των παραιτήσεων τα τελευταία δύο χρόνια να είναι τέσσερις (1 Διευθυντής, 1 Επιμελήτρια Α΄, ένας Επιμελητής Β΄ και ένας Επικουρικός). Σήμερα υπηρετεί ένας μόνιμος Επιμελητής Β΄ από τις πέντε οργανικές θέσεις, που
προβλέπει ακόμα και αυτό το ελλιπές οργανόγραμμα, και μία Επικουρικός που η σύμβασή της λήγει στις 31-12-2022 και μέχρι τότε θα πρέπει να πάρει και όλες τις άδειες που δικαιούται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα δύο γιατροί, υπερβάλλοντας εαυτόν, να καλούνται να καλύψουν τα νοσηλευόμενα παιδιά, το
Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία με τους εμβολιασμούς και το Τμήμα
Νεογνών της Μαιευτικής Κλινικής.

Μέχρι τώρα τα κενά καλύφθηκαν με μετακινήσεις γιατρών από άλλες δημόσιες δομές Υγείας της 3ης ΥΠΕαφήνοντας κενά εκεί, ενώ περιστασιακά ανατέθηκε σε ιδιώτη παιδίατρο. Δεν υπάρχει δηλαδή η αναγκαία συνεχής ιατρική παρακολούθηση παιδιών, βρεφών και νεογνών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των μικρών ασθενών. Να σημειωθεί δε ότι οι εφημερεύοντες ιατροί εκτελούν για μεγάλο χρονικό διάστημα εφημερίες πάνω από το όριο (10-11 μηνιαίως), χωρίς άδειες με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ίδιους, αλλά και για τους μικρούς ασθενείς.

Επίσης για τον Οκτώβριο έχει κατατεθεί πρόγραμμα εφημεριών με 6 κενές μέρες (από τις 26 έως τις 31/10) ενώ ο Νοέμβριος προβλέπεται να έχει περισσότερες μέρες που δεν μπορούν να καλυφθούν. Για τα ορατά αυτά προβλήματα της εν λόγω κλινικής, το Υπουργείο Υγείας δεν προκήρυξε ούτε μια από τις τέσσερις κενές οργανικές θέσεις παιδιάτρων στην προκήρυξη 373 θέσεων του Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΕΝΓΕ. Τα οξυμένα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας έρχονται στο προσκήνιο ακόμα πιο επιτακτικά, καθώς οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές, αυξάνονται στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης του νέου ΕΣΥ; που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε τι επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

– Να υπάρξει άμεση και ταυτόχρονη προκήρυξη και των 4 κενών οργανικών θέσεων Παιδιατρικής στο ΓΝ Κοζάνης και την κάλυψή τους με κατεπείγουσες διαδικασίες με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να εξασφαλιστεί η καθημερινή εφημέρευση και γενικότερα η εύρυθμη λειτουργία της συγκεκριμένης κλινικής και στη συνέχεια να στελεχωθεί πλήρως με μόνιμο προσωπικό η κλινική ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της.

– Να στελεχωθεί άμεσα και πλήρως το ΓΝ Κοζάνης &Μαμάτσειo με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.