Κοινοβουλευτική Παρέμβαση του ΚΚΕ για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες



 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

 

Θέμα: Για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες αυτοαπασχο- λούμενοι, μικρέμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες

Αυτήν την περίοδο χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή δυσβάσταχτων οφειλών προς την εφορία.

Τα συσσωρευμένα χρέη, που έχουν δημιουργηθεί, οφείλονται στην άδικη έμμεση και άμεση φορολογία, στα απαράδεκτα χαράτσια όπως αυτά του ΕΝΦΙΑ και του Τέλους Επιτηδεύματος, που καμία Κυβέρνηση δεν τα κατάργησε. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν από την απαράδεκτη διαχείριση της πανδημίας, που κράτησε για μήνες τις επιχειρήσεις τους κλειστές και σήμερα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν ακόμα και τα ψίχουλα των επιστρεπτέων προκαταβολών, ενώ οι μεγάλοι όμιλοι που πήραν εκατομμύρια δε θα τα επιστρέψουν ποτέ.

Ταυτόχρονα πολλοί από αυτούς βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλές για κοψίματα ρεύματος και φυσικού αερίου, όχι μόνο στις επιχειρήσεις τους αλλά και στα σπίτια τους, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς, από τους οποίους δεν γλυτώνει ούτε η πρώτη κατοικία, αλλά και με τη μεγάλη ακρίβεια στις πρώτες ύλες, που εξανεμίζουν εν τέλει το πενιχρό εισόδημα τους.

Ειδικά στην περιοχή του Κορυδαλλού, υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς υπάρχουν πολύ ακριβά δημοτικά τέλη, το κλείσιμο των μαγαζιών βρίσκεται σε ημερήσια διάταξη, γύρω από το Μετρό κλείνουν μικρά μαγαζιά και ανοίγουν μεγάλες αλυσίδες.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ταυτόχρονα αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη αφού και το Επιμελητήριο στέλνει χρέη ετών στην εφορία.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:

 

-Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.

-Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

-Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Άμεση ρύθμιση των χρεών.

-Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου.

-Διαγραφή των δημοτικών τελών στην περίοδο της πανδημίας. Μείωση των δημοτικών τελών για επιχειρήσεις μέχρι 12.000 εισόδημα

-Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες και του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έβαλαν λουκέτο.

-Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης, διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά υγείας. Η υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.

– Αυξήσεις στις συντάξεις

– Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

– Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

– Επιδότηση ενοικίου για τις μικρές επιχειρήσεις.

– Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Οι Βουλευτές

 

Μανωλάκου Διαμάντω

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Παφίλης Θανάσης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.