Αξεπέραστες οι λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία στη Θεσσαλονίκη – Μόλις το 50% των χειρουργικών αιθουσών σε λειτουργεία



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Μόλις το 50% των χειρουργικών αιθουσών λειτουργεί σε όλη τη Θεσσαλονίκη, την ώρα που οι λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία ολοένα και μεγαλώνουν, λόγω των συσσωρευμένων ελλείψεων αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού, σε συνδυασμό με τα διαστήματα που μπήκαν «στον πάγο» τα χειρουργεία λόγω κορωνοϊού.

Όπως εξηγεί στο ThessToday.gr  ο Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων είναι αξεπέραστες, με αποτέλεσμα να είναι προτιμότερο κάποιος ασθενής να χειρουργηθεί στη Χαλκιδική ή σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, παρά να περιμένει από μήνες… έως και χρόνια. «Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να την σηκώσει το νοσοκομείο μας, αν και οι χώροι μας, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, είναι διπλάσιοι-τριπλάσιοι, άρα κάτι δεν γίνεται σωστά».

Ειδικότερα, για μία οφθαλμολογική επέμβαση το ραντεβού μπορεί να είναι μετά από 8 μήνες, για ορθοπεδικά περιστατικά αγγίζει ακόμη και τον χρόνο, ενώ στη γενική χειρουργική, μπορεί κάποιος να περιμένει ακόμη και δύο με τρία χρόνια. «Ο κόσμος προτιμά καινούρια νοσοκομεία, ακόμη κι αν αυτό είναι εις βάρος της υγείας του λόγω της αναμονής. Προτιμά να περιμένει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και για ένα ανοιχτό γυναικολογικό χειρουργείο, που μπορεί να γίνει και μετά από τέσσερα χρόνια, αντί να επισκεφτεί μικρότερα νοσοκομεία και να εξυπηρετηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Για παράδειγμα, στα νοσοκομεία «Άγιος Παύλος» ή στο «Γεννηματάς» η αναμονή για τα ορθοπεδικά είναι πάνω από πέντε μήνες, την ώρα που σε νοσοκομείο της Χαλκιδικής, το χειρουργείο θα γίνει σε μόλις 15 ημέρες» σημειώνει ο κ. Τουχτίδης.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.