Συνάντηση της Κ. Βέττα με τον Πρόεδρο της Ποντοκώμης και κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης για τις εκκρεμότητες με τις υποδομές που δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους της Ποντοκώμης



Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ποντοκώμης κ. Γιώργο Πηλιανίδη ενώ, επίσης, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Οι ολιγωρίες της κυβέρνησης στο ζήτημα της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους κατοίκους»

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα κύρια προβλήματα που αφορούν τη μετεγκατάσταση στο νέο οικισμό. Αναφέρθηκε ότι, εκτός από τις εκκρεμότητες με την ύδρευση και την αποχέτευση, υφίστανται σοβαρά εμπόδια με την μετεγκατάσταση των τριών πυλώνων υψηλής τάσης, τη ρευματοδότηση του νέου οικισμού και τη μεταφορά του σχολείου.

Ειδικότερα, για τους πυλώνες, το πρόβλημα επηρεάζει περίπου 80-90 οικόπεδα που ανήκουν σε αντίστοιχες οικογένειες, οι οποίες λόγω των εκκρεμοτήτων δεν μπορούν να βγάλουν πολεοδομική άδεια ενώ υπάρχει προμελέτη για την υπογειοποίηση των πυλώνων, όπως και μελέτη περιβαλλοντικών όρων.

Για τη ρευματοδότηση, παρά την διάθεση 350.000 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ από το οικείο Δήμο, ήδη από τον Ιούλιο του 2021, δεν έχει προχωρήσει καθόλου η μελέτη ηλεκτροδότησης ενώ, τέλος, η παραμονή του σχολείου στην Ποντοκώμη για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 προσκρούει στις αντιφατικές δηλώσεις, αφενός της ΔΕΗ, με το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας των εκτάσεων από την εταιρία που έχει συσταθεί για το θέμα και, αφετέρου, της Μετάβαση Α.Ε. που, μέσω των ανώτατων  στελεχών της, αναφέρει ότι δεν επίκειται άμεση έναρξη των ενεργειών για την αξιοποίηση των εκτάσεων.

Η Βουλευτής ανέφερε ότι η έλλειψη ενεργειακού σχεδιασμού και η απεμπόληση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε κάθε πτυχή της μετάβασης που αφορά την Π.Ε. Κοζάνης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ποντοκώμη, όπου ο ένας φορέας διαφωνεί με τον άλλο, ενώ τα έργα υποδομών και δικτύων παραμένουν στάσιμα.

Αντιθετικά, τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, το 20126, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας κατέβαλλε σχεδόν 150 εκατομμύρια ευρώ στους κατοίκους, ενώ η ΔΕΗ σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, είχε δεσμευτεί δημόσια για τη μετεγκατάσταση – υπογειοποίηση των πυλώνων, καθώς τότε αλλά και σήμερα, είναι εμφανής η διαφορά αντιλήψεων, πράξεων και πολιτικών των δύο κομμάτων για το μέλλον και την ευημερία της Π.Ε. Κοζάνης.

Παράλληλα, διερωτήθηκε πόσο προνοητική, ικανή και ευαίσθητη είναι μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ που στέλνει τελεσίγραφα για απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό έως το τέλος του 2024, την ώρα που δεν είναι καθόλου τυπική στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Τέλος, όπως δεσμεύτηκε στη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Ποντοκώμης, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας σαφείς απαντήσεις για την κωλυσιεργία της κυβέρνησης και τα αντιφατικά μηνύματα των εποπτευόμενων φορέων.

Στην ερώτηση, τίθενται τα εξής ζητήματα:

1.     Πως προτίθεται να λύσει το ζήτημα με τη μετεγκατάσταση των πυλώνων υψηλής τάσης που βρίσκονται στη νέα Ποντοκώμη; Τι ενέργειες έχει κάνει η ΔΕΗ, ως έχουσα την αρμόδια ευθύνη, για την μετατόπιση ή υπογειοποίηση των πυλώνων;

2.     Γιατί καθυστερούν οι εργασίες για την ρευματοδότηση του νέου οικισμού; Πότε θα ολοκληρωθούν;

3.     Τι προτίθεται να κάνει με το σχολείο της Ποντοκώμης; Θα σεβαστεί την επιθυμία των κατοίκων και τη κοινή λογική ώστε το σχολείο να παραμείνει στην περιοχή και την τρέχουσα χρονιά, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κωλύματα από την λειτουργία του;

Γραφείο Βουλευτή

Καλλιόπη Βέττα

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.