Ξεκινούν στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας οι δράσεις του Δήμου Εορδαίας στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας»



Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Σκοπός των δράσεων που θα υλοποιηθούν το διάστημα 16-22 Σεπτεμβρίου 2022, είναι η ενθάρρυνση των Ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό, και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους. 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει τις δράσεις, που θα υλοποιηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Ο Δήμος Εορδαίας συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά- στις δύο προηγούμενες συμμετοχές απέσπασε βραβεία- εστιάζοντας στην αλλαγή των συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των δημοτών, επιλέγοντας περισσότερους τρόπους μετακίνησης όπως :  Ποδήλατο, βάδισμα, μέσα μεταφοράς. 

Αυτό θα βοηθήσει την πόλη μας να γίνει περισσότερο ασφαλής, καθαρή, ήσυχη και σίγουρα ένας καλύτερος τόπος να ζούμε.

Το ετήσιο θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2022 είναι “Καλύτερες συνδέσεις”.  Το θέμα επιλέχθηκε έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει την επιθυμία των ατόμων ανά την Ευρώπη, να επανασυνδεθούν μεταξύ τους μετά από μήνες απομόνωσης, απαγορεύσεων και περιορισμών λόγω της παγκόσμιας πανδημίας.

Οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν όταν συναντιούνται σε μια πλατεία στο αστικό περιβάλλον τους και να παραμένουν συνδεμένοι μέσω των δημόσιων μεταφορών.

Καλύτερα συνδεδεμένες μεταφορές σημαίνει καλύτερα συνδεδεμένοι τόποι και άνθρωποι, κάτι που αποτελεί βασικό σημείο στο οποίο εστιάζει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά από την ιδιαίτερη έμφαση που δόθηκε στη διάσταση της υγείας της αστικής κινητικότητας το 2021 το θέμα της φετινής χρονιάς με τίτλο “Καλύτερες συνδέσεις”, τονίζει το στόχο της “Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας” να ενώσει τους ανθρώπους, για να τους οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις μεταφορών στις τοπικές γειτονιές, που είναι φιλικές για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.  

Η “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας” περιλαμβάνει διάφορες δράσεις, όπως : 

 Λαμπαδηδρομία – ποδηλατοβόλτες – δεντροφυτεύσεις – χορό – μουσική – ενημερώσεις μαθητών-  εκδηλώσεις με φορείς – ενημέρωση από την Πυροσβεστική και τη Δημοτική Αστυνομία – Ορειβατικές διαδρομές συμμετοχή σχολείων – ΚΔΑΠ- παρουσιάσεις βιβλίων – μουσικές παραστάσεις – σκάκι – ηλεκτροκίνηση – συλλογή μυελού των οστών – αιμοδοσία κλπ.  

Ο Δήμος Εορδαίας καλείς τους φορείς, τους πολίτες και κυρίως τους νέους, να συμμετέχουν στις δράσεις της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας», γιατί η βιώσιμη κινητικότητα είναι ο δρόμος που οφείλουμε να χαράξουμε για το μέλλον των πόλεών μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.