Μαθαίνοντας ξανά την αλφαβήτα της πολιτικής… και ίσως και της ζωής – Του Χρήστου Καφάση



Πολιτική της Ταβέρνας πίνακας της Mountain Dreams (22/07/2018)

Μαθαίνοντας ξανά την αλφαβήτα της πολιτικής… και ίσως και της ζωής
(σε ένα θρανίο του αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης)

Του Χρήστου Καφάση:

Στην πολιτική, η διάκριση ανάμεσα στους «καλούς» και τους «κακούς» μένει σχηματική. Οι λεγόμενοι καλοί δεν κάνουν τίποτα παρά να αντιπροσωπεύονται από τους λεγόμενους κακούς. Και οι δύο κατηγορίες συνταυτίζονται.

Κώστας Αξελός

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πουλάνε στον λαό έναν πρωθυπουργό ή έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως πουλάνε μια οδοντόπαστα. Πρόκειται πράγματι για χειραγώγηση των μαζών και τίποτα άλλο. Παρ’ όλα αυτά, δεν θεωρώ τη σύγχρονη κοινωνία ως κοινωνία αθώα, η οποία βιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης. Βιάζεται, επειδή θέλει να βιαστεί. Υπάρχει χειραγώγηση, επειδή υπάρχει χειραγωγησιμότητα.

Κορνήλιος Καστοριάδης

Το «όλοι ίδιοι είναι» δεν σημαίνει ότι όλοι οι πολιτικοί «διαπλέκονται», όλοι ψευδολογούν, υποκρίνονται, καλύπτουν ατιμίες με τη βουλευτική ασυλία τους. Ο λαός απλώς εκφράζει αυτό που βλέπει: βλέπει ανθρώπους, ακόμα και σπάνιας ποιότητας, μόρφωσης και εξαίρετων ικανοτήτων. Που μόλις «κατέβουν» στην πολιτική αποκόβονται καισαρικά από την πραγματικότητα της κοινής ανθρώπινης ζωής. Μιλάνε για τη ζωή, αλλά αναφέρονται πια σε φαντάσματα. Μοναδική πραγματικότητα γι’ αυτούς είναι η εκλογή ή επανεκλογή τους. Σε αυτή τη μοναδική πραγματικότητα και επιδίωξη εξομοιώνονται όλοι. Η Κίρκη της εκλογής ή επανεκλογής τούς κάνει όλους ίδιους. Εκτός πραγματικότητας.

Χρήστος Γιανναράς

Η πολιτική ως κομματική πολιτική είναι μια διαρκής και ψοφοδεής δικαιολογία για τις ελλείψεις της προσωπικής μας ζωής.

Κωνσταντίνος Λερούνης

Ο άνθρωπος ωριμάζει όταν σταματά να πιστεύει ότι η πολιτική θα λύσει τα προβλήματά του.

Νικολά Γκομέζ Ντάβιλα

Μετά τους παραπάνω αφορισμούς/διαπιστώσεις/παραδοχές, τι μας μένει να πράξουμε; Μα φυσικά τα ουσιώδη της ζωής! Να ζήσουμε, να αισθανθούμε, να ερωτευτούμε, να διαβάζουμε συνέχεια, να θρησκευόμαστε υγιώς, να ακούμε ωραίες μουσικές ακόμη και όταν όλα χάνονται. Κατά τα άλλα η ζωή του ανθρώπου πάντα ήταν τραγική και σύντομη. Πάντα ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος σε κινδύνους και η ψευδαίσθηση της προόδου και της ανάπτυξης θα διαλυθεί σύντομα διότι είναι πλέον φανερό πως οδηγεί τον πλανήτη μας σε μια επικίνδυνη και ταυτόχρονα παντοδύναμη κλιματική κατάρρευση.

Όσο για τις γυναικοκτονίες, τους παιδοβιασμούς και τις αυτοκτονίες που σαρώνουν την χώρα απ΄ άκρου εις άκρον, γεγονότα χειρότερα και πιο επικίνδυνα και από τις πυρκαγιές, δεν κάνουν άλλο από το να επιβεβαιώνουν έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του περασμένου αιώνα, ο οποίος είχε προβλέψει πως:

Ένα από τα σημάδια της εποχής στην οποία τώρα μόλις μπαίνουμε είναι η ολοένα μεγαλύτερη εισχώρηση του κινδύνου στην καθημερινότητά μας.

Ερνστ Γιούνγκερ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.