Ολοκλήρωση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) του Δήμου Εορδαίας



Για την προώθηση της Ηλεκτροκίνησης σε ολόκληρη τη χώρα και την επέκταση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο) χαμηλών και μηδενικών εκπομπών ρύπων και με βάση το νόμο 4710/2020 «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις», οι δήμοι υποχρεούνται να συντάξουν Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ).

Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων από το Δήμο Εορδαίας, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στην ΚΥΑ Αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/93764/396/2020 (ΦΕΚ 4380/Β/5-10-2020), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο (Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα – Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2020).

Ως Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων ορίζεται το πρόγραμμα χωροθέτησης δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Η/Ο κανονικής ή υψηλής ισχύος και θέσεων στάθμευσης Η/Ο, που εκπονείται από τους δήμους εντός των διοικητικών τους ορίων, το οποίο αποτελεί και το προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στην χώρα.

Αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση και ελήφθησαν υπόψη τα πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά του Δήμου Εορδαίας, με στόχο την αποτελεσματικότερη χωροθέτηση των σημείων φόρτισης. Αναπτύχθηκαν σενάρια με διαφορετική προσέγγιση, τα οποία αξιολογήθηκαν. Με αυτό τον τρόπο πραγματοποιήθηκε μία πολυκριτηριακή ανάλυση, η οποία συνέβαλε στην αποτελεσματική χωροθέτηση 55 θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία καλύπτουν γεωγραφικά και πληθυσμιακά το σύνολο της επικράτειας του Δήμου.

Το Σχέδιο τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και οι παρατηρήσεις της διαβούλευσης ενσωματώθηκαν στα τελικά παραδοτέα του Σχεδίου από τον ανάδοχο. Η διαδικασία εκπόνησης ολοκληρώθηκε με την έγκρισή του από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου. Η ενσωμάτωση των σταθμών φόρτισης της περιοχής παρέμβασης θα αναρτηθεί στο Υ.Π.ΕΝ. στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://mapsportal.ypen.gr/maps/1058 .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.