Συνάντηση εργασίας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κοζάνης με τον Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Χαρίτση Αλέξη



Συνάντηση εργασίας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κοζάνης με τον Βουλευτή Μεσσηνίας – Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Χαρίτση Αλέξη, τη Βουλευτή κα Βέττα Καλλιόπη, τα μέλη της Νομ. Επιτροπής και στελέχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κοζάνης, τους Πρόεδρους και μέλη της διοίκησης των εμπορικών συλλόγων και των σωματείων του Ν.Κοζάνης.

Συνάντηση εργασίας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κοζάνης με τον Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Χαρίτση Αλέξη ο οποίος είναι Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (έχει διατελέσει Υπουργός Εσωτερικών, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και υφυπουργός Οικονομίας) την Βουλευτή κα Βέττα Καλλιόπη, τα μέλη της Νομ. Επιτροπής και στελέχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στο Επιμελητήριο Κοζάνης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Μόσχος Βασίλειος, ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Χλιάπας Μιχαήλ, το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Τσανακτσίδης Κων/νος, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης κ. Σβώλης Αθανάσιος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βελβεντού κ. Πιστιώλας Ιωάννης, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νεάπολης κ. Δράγωνας Αθανάσιος, ο Πρόεδρος του σωματείου Ιδιοκτήτων καφετεριών και καφέ – ζαχαροπλαστείων Κοζάνης κ. Βουτυρής Αλέξανδρος, ο Πρόεδρος του συνδέσμου Εργοληπτών εγκαταστατών ηλεκτρολόγων κ. Παραμόνου Αναστάσιος, ο Πρόεδρος του συνδέσμου αδειούχων Υδραυλικών θερμικών και κλιματιστικών έργων Ν. Κοζάνης κ. Σιώλας Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελμάτων – Βιοτέχνων Νομού κοζάνης κ. Ζαρκάδας Νικόλαος, ο Πρόεδρος του σωματείου Ζαχαροπλαστών Ν. Κοζάνης κ. Μητράκος Ιωάννης, ο ταμίας του Σωματείου Ζαχαροπλαστών κ. Σισμάνογλου Δημήτριος, το μέλος του σωματείου Ζαχαροπλαστών κ. Λαζαρίδης Γεώργιος, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Υδραυλικών και πρώην μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Παπαδόπουλος Ιορδάνης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτήτων Συνεργείων επισκευής αυτοκινήτων και μηχανημάτων Κοζάνης και μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Χασιώτης Ευθύμιος.

Συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων και των προβλημάτων που απασχολούν τους κλάδους της τοπικής οικονομίας με κυρίαρχο το πρόβλημα που δημιουργείται από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων και κυρίως των ενεργοβόρων. Σημαντική υπήρξε η μνεία στον αποκλεισμό πρόσβασης πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη δανειοδότηση αλλά και χρηματοδότηση επιδοτούμενων προγραμμάτων. Τέλος τέθηκε το σημαντικό και διαρκώς διογκούμενο ζήτημα της παράνομης εργασίας, γεγονός που ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητήθηκε η ενίσχυση των ελέγχων προς την κατεύθυνση αυτή

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ Μητλιάγκας αναφέρθηκε στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, στην απολιγνητοποίηση αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τόνισε ότι όλες οι παρεμβάσεις χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και διαρκούς επικαιροποίησης λόγω της συνεχούς αλλαγής στα δεδομένα της καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ζητήθηκε η περεταίρω μείωση της φορολογίας και του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων με κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και παράλληλα τέθηκε η αναγκαιότητα γενναίας αύξησης του ορίου στο ακατάσχετο λογαριασμό λόγω του διαρκώς αυξανόμενου κόστους διαβίωσης.

Πρότεινε στη διάρκεια της διαδικασίας μετάβασης να λειτουργήσουν όλοι οι μηχανισμοί για την στήριξη των επιχειρήσεων όπως η ενεργοποίηση Εθνικού Εγγυοδοτικού Μηχανισμού Μετάβασης καθώς και να ενεργοποιηθεί το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που σχετίζεται με το καθεστώς των μικροπιστώσεων Τέλος ζητήθηκε η ενεργοποίηση και η επιδότηση του virtual net metering γα τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και η ενεργοποίηση ενός διαρκούς Εξοικονομώ – Αυτονομώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με σκοπό την τόνωση της τοπικής αγοράς. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων για ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους ως μείγμα συνδυαστικών παρεμβάσεων δανεισμού αλλά και επιδοτήσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Χαρίτσης ακούγοντας τα προβλήματα των συλλόγων και σωματείων συμφώνησε μαζί τους και εστίασε στην κρίση του πληθωρισμού που οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις στα όρια της επιβίωσης.

Αναφέρθηκε στην ακρίβεια και στο ενεργειακό κόστος που βαραίνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προτείνοντας αναγκαία παρέμβαση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης ( ΕΦΚ ). Επίσης αναφέρθηκε στην περιοχή που αντιμετωπίζει κρίσιμα και ζωτικά προβλήματα αναφορικά με την βίαιη απολιγνητοποίηση, που ξεκίνησε χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης καθώς και στο γενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με τις χρηματοδοτήσεις καθώς ουσιαστικά αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος γνωστοποίησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αναγκαιότητα σημαντικών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, τονίζοντας ταυτόχρονα πως έφτασε η ώρα ωρίμανσης του πολιτικού συστήματος της χώρας στο πεδίο συγκλίσεων και συνεργασιών για σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση και την πορεία της χώρας, τονίζοντας πως το σύνθημα Νέα Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις των πολιτών της χώρας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.