Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων των Κέντρων Υγείας Σιάτιστας, Σερβίων και Τσοτυλίου



Στην ολοκλήρωση του έφτασε το έργο προϋπολογισμού 100.000,00€, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων των Κέντρων Υγείας Σιάτιστας, Σερβίων και Τσοτυλίου.

Σύμφωνα με το διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Δρ. Παναγιώτη Μπογιατζίδη, «δυναμική είναι η επέμβαση μας στη γενικότερη και ευρύτερη αναβάθμιση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, εξοικονομώντας χρηματοδοτήσεις από το Π.Δ.Ε. και διοχετεύοντας τις σε κτίρια παλιά και με αρκετές ανάγκες. Δε σταματάμε εδώ. Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες μας σε αυτό το σκοπό»

Τα έργα αφορούσαν αποκατάσταση φθορών, καθαίρεση υπαρχόντων επιχρισμάτων και εφαρμογή νέων, επιμελή καθαρισμό, απόξεση επιφανειών και ελαιοχρωματισμό, τοποθέτηση ψευδοροφής και επανατοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, αντικατάσταση επιτοίχιων κεραμικών πλακιδίων αλλά και αποκατάσταση σωληνώσεων σε περιοχές που εμφανίζεται υγρασία.

Ως απόρροια αυτών των παρεμβάσεων ήταν βεβαίως -και πέρα από την επίλυση πρακτικών ζητημάτων, το θέμα υγιεινής -πάντα επίκαιρο αλλά κυρίως τώρα με την πανδημική κρίση (απολύμανση επιφανειών, καταπολέμηση μικροοργανισμών κλπ.), καθώς και ο εξωραϊσμός των χώρων αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Έχει ήδη διαφανεί η τρομερή εξοικονόμηση που παρουσιάζεται τόσο σε καύσιμη ύλη, όσο και σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς περιορίστηκε αισθητά η χρήση θερμαντικών και ψυκτικών συσκευών.

«Είναι διττή η ωφέλεια που προκύπτει από αυτές τις εργασίες, τόνισε ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ και υπεύθυνος Π.Φ.Υ, Δρ. Κωνσταντίνος Χρίστογλου, καθώς επιτυγχάνεται ένα λειτουργικό και όμορφο περιβάλλον τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζομένους των Κέντρων Υγείας, ενώ οι ανακατασκευές των WC AMEA δίνουν απαραίτητη πρόσβαση σε συμπολίτες μας, που δεν υπήρχε πριν»

«Το κτίριο είχε πολλά χρόνια να βαφτεί», τόνισε αναφερόμενος στο Κ.Υ. Σιάτιστας, ο επιστημονικά υπεύθυνος-γιατρός Δ. Ζιώκος, εξηγώντας την αιτία που η νέα όψη του εσωτερικού του κτιρίου, προκάλεσε σε όλους αισθήματα ενθουσιασμού. «Μοιάζει με καινούριο, είχε υποστεί πολλές φθορές με το πέρασμα του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά.

Για μια ενεργειακή εξοικονόμηση της τάξεως του 40% στο Κ. Υ. Σερβίων έκανε λόγο ο επιστημονικά υπεύθυνος-γιατρός, Λ. Πάσχος. «Η κατανάλωση του πετρελαίου μειώθηκε περίπου στο μισό κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ και το καλοκαίρι, ακόμη και με 36 βαθμούς Κελσίου έξω, μέσα στο κτίριο δεν απαιτείται κλιματιστικό, γεγονός που δείχνει και την οικολογική προέκταση που υπάρχει σε αυτό το έργο».

Στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου στάθηκε και η επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Υ. Τσοτυλίου, γιατρός, Ευ. Φιλέλη καθώς με την τοποθέτηση ψευδοροφής μειώθηκε περίπου στο 1μέτρο το ύψος του εσωτερικού χώρου, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι ενεργειακές του ανάγκες, ενώ το βάψιμο του έδωσε μια εντελώς ανανεωμένη όψη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.