Εκλογές: Το παρασκήνιο του «όχι» Μητσοτάκη σε πρόωρες κάλπες – Σενάρια για ανασχηματισμό και αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Γιατί ο πρωθυπουργός έκλεισε με κάθετο και αιφνιδιαστικό τρόπο τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές; Το παρασκήνιο της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη και πώς την αποκωδικοποιεί το επιτελείο του. Ξεκίνησαν συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου και… ανασχηματισμό;

Αιφνιδίασε ακόμη και τους υπουργούς και τους βουλευτές του ο πρωθυπουργός με την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Από χτες (07.07.2022) επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν την απόφαση το Κυριάκου Μητσοτάκη, πόσο μάλλον που και ο ίδιος αναγνώρισε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και οικονομικά και πολιτικά.

Γιατί ο Πρωθυπουργός, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή το κλίμα πόλωσης και τοξικότητας από την πλευρά της αντιπολίτευσης, έδειχνε προς την πλευρά των πρόωρων εκλογών, τώρα δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία;

Πως αποκωδικοποιούν την απόφαση του πρωθυπουργού…;

Ο κ. Μητσοτάκης “ποντάρει” στο “χαρτί” της θεσμικότητας με στόχο την σταθερότητα της χώρας δηλώνουν “γαλάζια” στελέχη, εκτιμώντας ότι αυτή η κίνηση θα αποφέρει μακροπρόθεσμα και δημοσκοπικά οφέλη.

Παρ’ ότι δεν παραγνωρίζουν τις δυσκολίες που θα φέρει ο χειμώνας, εκτιμούν ότι το πρόβλημα της ενέργειας αυτό καθ’ αυτό αλλά και των ανατιμήσεων που πυροδοτεί, θα καταστήσει μονόδρομο την συντονισμένη Ευρωπαϊκή αντίδραση, με απτά μέτρα στήριξης των κρατών – μελών και των κοινωνιών τους. Κι αυτό θεωρούν ότι είναι κάτι το οποίο μέτρησε ο Πρωθυπουργός στην απόφαση του. Όπως και το γεγονός ότι λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, είναι σοβαρός ο κίνδυνος η χώρα να βρεθεί σε μια περίοδο ακυβερνησίας, με… μεγάλα ρίσκα. «Φανταστείτε να χρειαστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να χειριστεί ένα επεισόδιο με την Τουρκία ή μια έξαρση της ενεργειακής κρίσης» δηλώνει σκωπτικά κυβερνητικό στέλεχος.

Κάποιοι παραπέμπουν στο παράδειγμα του Μακρόν και στην περιπέτεια που μπήκε η Γαλλία από την πολιτική αστάθεια, εκτιμώντας ότι σε αυτό το ρευστό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάθε κυβέρνηση που θα βρεθεί αντιμέτωπη με εκλογές εν μέσω αυτής της «καταιγίδας» μπορεί να έχει παρόμοιες δυσκολίες.

«Και γιατί μια συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο θα κάνει τον δύσκολο χειμώνα πιο εύκολο; ΄Έχουμε την πλειοψηφία να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα» δηλώνει στο newsit.gr άλλο στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης, το οποίο δηλώνει πεπεισμένο πως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν θα στήριζε την προσπάθεια μίας συγκυβέρνησης, αν χρειαζόταν.

Μητσοτάκης: «Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας»

«Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας κι αν έχει κάποιο πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αν αυτό με οδηγήσει σε ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα έχω έναν δύσκολο χειμώνα να διαχειριστώ, ας γίνει έτσι» δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός (Skai 100,3). «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές» πρόσθεσε.

Ξεκίνησαν συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου και… ανασχηματισμό;

Μετά και την απόλυτη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές το 2023, στο πολιτικό σκηνικό ξεκίνησε η συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της ενισχυμένης αναλογικής…

Ενώ με το που έκλεισε ο Πρωθυπουργός τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, άνοιξαν αμέσως τα σενάρια για ανασχηματισμό. Εφόσον αυτή θα είναι η επόμενη κίνηση του, τότε εκτιμάται ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν με το βλέμμα στις εκλογές…. Θα είναι στοχευμένες, ειδικά σε περιοχές όπου η Ν.Δ. έχει σημαντικές δημοσκοπικές απώλειες.

Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη “πειστούν” ότι μπορούν να βάλουν μία άνω τελεία στον προεκλογικό τους αγώνα.

Πάντως από χτες, η κυβέρνηση διανύει τον 4ο χρόνο της θητείας της. Η χρονιά είναι σε κάθε περίπτωση προεκλογική και αυτό δεν φαίνεται ότι τους… «καθησυχάζει».

Από το newsit.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Εκλογές: Το παρασκήνιο του «όχι» Μητσοτάκη σε πρόωρες κάλπες – Σενάρια για ανασχηματισμό και αλλαγές στον εκλογικό νόμο

 1. Στέλιος Κ βολιωτης

  - Edit

  Απαντήστε

  Εζυγισθης,εμετρηθης και έλλειπης ευρεθης!
  Άδειασε μας την γωνία του Μαξίμου,τουλάχιστον να σώσεις τον πάτο της πολιτικής σου υπαρξεως!
  Το μόνο σου ενδιαφέρον η διατήρηση της προσωπικής σου εγωπάθειας,το εμμονικο σου και καταστροφικό σου εγω.
  Και όπως έγραψε ο Τολστόι στο πόλεμο και στην Ειρήνη του,δυο οι αρρώστιες του ανθρώπου,οι εμμονές ιδέες και η οκνηρία.
  Και εσύ είσαι πλημμυρισμενος από έμμονες ιδέες και το κυριότερο, ιδιαίτερα οκνηρος και δυσμεταθητος στη λύση των προβλημάτων του Ελληνικού Λαου!!!
  Ταυτότητα Ελληνική έχεις,ενσυναισθηση και αγάπη για τον λαό δεν έχεις.
  Είσαι τύποις Έλλην πολίτης,αλλά σφόδρα” κοσμοπολίτης”,σε ενδιαφέρει το χειροκρότημα των ξενων και ο ραγιαδισμος και ο οσφυοκαμπτισμος στους ξένους,ανάβεις κεριά για να υμνεις Ευρωπαίους κι Αμερικανούς και σβήνεις κεριά,όνειρα κι ελπίδες Ελλήνων,νέων και μεγαλυτέρων.
  Ρημαξες τη Δυτική Μακεδονια με τις μουσουρούλειες μπουρδολογιες.
  Μια τηλεθερμανση έμεινε ακόμη στην Κοζάνη για ν αναπνέει ο τόπος.
  Μη σ ακουσω να ξαναμιλήσεις για ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονια.
  Αν υπήρχε ανάπτυξη,η τηλεθερμανση θα ταν πιο ακριβή απ το πετρέλαιο,ξέρεις πως νεκρωνεται Δ.Μ και άφησες την τηλεθερμανση για παράταση ζωής των Κοζανιτων,ένα ξέρεις μικρέ και φθηνέ πολιτικάντη,αν σταματήσει η ανάσα της τηλεθερνανσης,κολυμπηθροξυλο δε θα παραμείνει σε Κοζανη,Πτολεμαΐδα και Ν.Χαραυγη,ακόμα και η κολυμβήθρα του Αη Νικόλα θα μεταναστευσει κατά Παναγία Τήνου,μεριά ή για το Μοναστήρι των Καινοφανων Αγίων Νικολάου,Ραφαήλ και Ειρήνης,εκεί που η υποκρισία και η εκμεταλλευση σε ξεπερνανε, εσύ σταυρωνεις με υποκρισία και δημαγωγίας τον Ελληνικό λαό και οι άλλοι οι υποκριτές και Φαρισαίοι τον Χριστό μας 1988 χρόνια,τωρα,
  Γι τα ρημάδια τα αργύρια και συ κι οι άλλοι ξεπουλατε Πατρίδα και Πιστη!!!
  Βγάλτε την υποκρισία,την ανεξίτηλη από πάνω σας και οι δύο,μπας κι αναπνεύσει το έρμο το Ελληνικο!!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.