Ο λιγνίτης στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 18% – Aπόθεμα 3,5 εκ. τόνοι



Στους 3, 5 εκ. τόνους βρίσκεται το απόθεμα λιγνίτη που υπάρχει αυτήν την στιγμή στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής, που μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 5 μήνες, παρά τις ελλείψεις προσωπικού και μηχανημάτων ακόμα και σε πλήρη λειτουργία των 6 μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας.

Επάρκεια μπορεί να υπάρξει με τον ανάλογο σχεδιασμό, για τους επόμενους 5 μήνες καθώς γίνεται η αναπλήρωση των αποθεμάτων του λιγνίτη ημερησίως, καθώς την δεδομένη στιγμή στο ενεργειακό σύστημα βρίσκονται οι 3 μονάδες του Αγίου Δημητρίου και 1 της Μελίτης στην Δυτική Μακεδονία. Εφόσον υπάρξει απόφαση θα μπορούν να μπουν στο σύστημα συνολικά 7 λιγνιτικές μονάδες 5 του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, 1 της Μελίτης Φλώρινας και μια της Μεγαλόπολης Αρκαδίας.

Ο λιγνίτης στο ενεργειακό μείγμα συμμετέχει σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ του 17% με 18% περίπου το τελευταίο διάστημα. Σε δοκιμαστική λειτουργία και ελέγχους η μονάδα 5 Πτολεμαΐδας, που μπορεί να μπει στο σύστημα από το ερχόμενο φθινόπωρο και με πλήρη λειτουργία τέλος του έτους. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη μονάδα λιγνιτικής παραγωγής που το κόστος φτάνει στο 1,5 δις και η κατασκευή της ξεκίνησε το 2017.

Από το ertnews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.