“Απογοήτευσε” και φέτος η ελαιοκράμβη στην Εορδαία λόγω άστατων καιρικών συνθηκών – Καταστροφές και μείωση παραγωγής ρίγανης και σιτηρών σε Μηλιά, Καισαρειά και Κρόκο



Απογοητευμένοι για άλλη μία χρονιά οι καλλιεργητές ελαιοκράμβης στην Πτολεμαΐδα και στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας αφού η παραγωγή, εξ αιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα, επηρεάστηκε ποιοτικά και ποσοτικά, με τις στρεμματικές αποδόσεις να υπολογίζονται στα 100-150 κιλά, όταν παλαιότερα έφθανε ακόμη και στα 400 κιλά το στρέμμα.

Οι δύο τελευταίες χρονιές, δεν ευνόησαν την παραγωγή με αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να επιχειρήσουν στροφή στα σιτηρά και στις ξερικές καλλιέργειας αποφεύγοντας τις υψηλές δαπάνες των λιπασμάτων και των λοιπών γεωργικών εφοδίων, με αποτέλεσμα φέτος να περιοριστεί κατά 60% ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Η περίοδος του αλωνισμού βαίνει προς το τέλος με τους αγρότες να προβληματίζονται για τη διάθεση του προϊόντος, γιατί, «δεν υπάρχει τιμή», αν και αρχικά οι προοπτικές ήταν ενθαρρυντικές, στη συνέχεια, εξ αιτίας των γενικότερων συνθηκών και συγκυριών, επικράτησε αβεβαιότητα, με τους αγρότες να υποστηρίζουν, πως οι εταιρείες και οι έμποροι διαπραγματεύονται με άλλους όρους.

Εκτιμάται ότι η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης για την επόμενη χρονιά θα συρρικνωθεί αισθητά, ακόμη και να εγκαταλειφθεί, λόγω του υψηλού κόστους, επιστρέφοντας οι παραγωγοί στη συμβατική γεωργία.

Η εναλλαγή του καιρού έφερε καταστροφές και μείωση παραγωγής σε Μηλιά Καισαρειά και Κρόκο

Περισσότερα από 300 στρέμματα ρίγανης καταστράφηκαν ολοσχερώς εξαιτίας της τελευταίας έντονης βροχόπτωσης.

Οι παραγωγοί του αρωματικού φυτού, από Μηλιά Καισαρειά και Κρόκο, στο Δήμο Κοζάνης, πριν προλάβουν να μεταφέρουν στις αποθήκες την ρίγανη για αποξήρανση, μετά την κοπή του φυτού και τους πρόλαβε η έντονη βροχόπτωση με αποτέλεσμα το προϊόν να έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά κσι τους αγρότες να είναι σε απόγνωση.

Εν τω μεταξύ και η απόδοση της καλλιέργειας των σιτηρών δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, με την μείωση της σοδειάς σε ποσοστά έως και 80% ανά στρέμμα σε μια χρονιά που η τιμή πώλησης στα σιτηρά άγγιξε τα 50 λεπτά το κιλό.

Συγκεκριμένα από 300 έως 350 κιλά ανά στρέμμα ήταν παλιότερα η απόδοση της παραγωγής σιτηρών, ενώ φέτος κυμάνθηκε από 80 έως 100 κιλά το πολύ.

Με το κόστος παραγωγής σε υψηλά επίπεδα και το μεγάλο ποσοστό μείωσης της φετινής σοδειάς οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση και δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, λίγο πριν το τέλος των αλωνισμάτων στα χωράφια τους, κάνοντας λόγο για δύσκολο χειμώνα, αλλά ακόμα και για μείωση των στρεμμάτων στις κλασικές καλλιέργειες σιταριού και κριθαριού.

Από το ertnews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.